(Her)bouw Bangerter Rad aan het Wijzenddijkje in voorjaar 2024

Antwoord van B&W op vragen van Fractie Tonnaer

HOORNGIDS HOORN/REGIO | In 2015 en opnieuw in 2018 heeft Fractie Tonnaer gepleit voor herbouw van het Bangerter Rad. In 2015 zijn de plannen voor herbouw voor een deel gestrand vanwege hoge kosten en gebrek aan geld. Uit de beantwoording in maart 2018 blijkt dat de gemeente voor de herbouw € 50.000 beschikbaar stelt, dat de Stichting Cultureel Historische Route Blokker de regie heeft en met het Hoogheemraadschap en de gemeente Drechterland samenwerkt voor de herbouw en plaatsing. 

Daarna werd lange tijd niets meer over het rad vernomen, totdat dit jaar op YouTube (https://youtu.be/QBSoedcW9pQ?si=IgODSYmTi-5yjhq2) video’s opduiken over de herbouw van het rad onder vakkundige leiding van Remco Jonker (Jonker Monumentenbouwers, Westzaan). Aanleiding voor Fractie Tonnaer om wederom vragen over het rad te stellen.

Uit de beantwoording daarvan op 18 oktober jl. door het college van burgemeester en wethouders blijkt dat de overhaal in de vaarroute tussen Hoorn en Enkhuizen in het voorjaar van 2024 geplaatst wordt aan het Wijzenddijkje in Blokker (gemeente Drechterland). Naast de door de gemeente Hoorn beschikbaar gestelde € 50.000, draagt de gemeente Drechterland € 15.000 bij. Verder zijn er nog een aantal niet bij naam genoemde sponsoren die aan het rad meebetalen. De nieuwe historische overhaal is een project van Stichting Cultuur Historische Route Blokker.

Zie hier de antwoorden op de op 5 september jl. gestelde vragen over het Bangerter Rad: 

Hoorn, 18 okt. 2023

Onderwerp: Beantwoording overige vragen van fractie Fractie Tonnaer (op over herbouw en plaatsing van het Rad van Bangert)

Geachte heer Tonnaer,

U heeft vragen gesteld over de herbouw en plaatsing van het Rad van Bangert. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.

Vraag 1 Heeft u na maart 2018 overwogen de gemeenteraad, waaronder onze fractie, te informeren over het proces van herbouw en plaatsing van Het Bangerter Rad? Is de toegezegde subsidie van € 50.000,- aan Stichting Cultuur Historische Route Blokker uitbetaald? Leveren meer organisaties financiële steun aan de bouw en plaatsing van Het Bangerter Rad en zo ja welke?

Antwoord U heeft een punt dat u wel erg lang niet van ons heeft gehoord. We waren van plan de raad te informeren zodra het werk op locatie van start zou gaan. Dat duurde om verschillende redenen (w.o, coronaperiode, bouw houtconstructies) langer dan verwacht. Het was beter geweest als wij u tussentijds op de hoogte hadden gesteld. Inmiddels is duidelijk dat de uitvoering plaats gaat vinden in het voorjaar van 2024.

De toegezegde subsidie is uitgekeerd en is besteed aan de fabricage van de verschillende onderdelen van het Rad. Zonder de namen van alle cofinanciers/sponsoren via deze weg te delen, bevestigen we dat er inderdaad meerdere externe partijen financiële steun bieden en garant staan voor realisatie, waaronder de gemeente Drechterland.

Vraag 2 Het Bangerter Rad wordt geplaatst in Drechterland. Hoe groot is de financiële bijdrage van de gemeente Drechterland voor herbouw en plaatsing?

Antwoord De gemeente Drechterland draagt 15.000 euro bij.

Vraag 3 Is de gemeente Hoorn naast het verlenen van subsidie bij de herbouw en plaatsing betrokken en zo ja op welke wijze?

Antwoord Team Erfgoed is betrokken bij de voorbereiding en realisatie door de Stichting Cultuurhistorische Route Blokker. Afstemming en uitvoering van houtconstructies en smeedwerk gebeurt in overleg met Erfgoed.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders

 

Foto: Bangerter Rad - website Cultuur Historische Route Blokker

Bangerter Rad - Foto website Cultuur Historische Route Blokker Bangerter Rad - Foto website Cultuur Historische Route Blokker