Grijs en wijs: workshops over nepnieuws en deepfake filmpjes voor senioren

25-10-2023

HOORNGIDS REGIO | Nepnieuws is aan de orde van de dag. Veelal behoren de ouderen tot de slachtoffers en Netwerk wil daar graag iets tegen doen door voor deze groep mensen een workshop Mediawijsheid te organiseren.  

De mediawijsheid workshop Dubbelnep gaat dieper in op het welbekende nepnieuws en de steeds vaker opduikende deep fake filmpjes. Uw kennis over deze onderwerpen wordt bijgespijkerd met behulp van onder andere een mediawijsheid quiz en een, door kunstenaar Martijn Aerts speciaal ontworpen, foto kwartetspel. 

Overzichtelijk opgebouwd
De workshop, die speciaal bedoeld is voor ouderen,  is overzichtelijk opgebouwd. Een woordvoerder: ”We verkennen hoe, (onderbuik)gevoelens door beelden kunnen worden opgeroepen. De vele filmpjes over huisdieren en kleinkinderen zijn daar een voorbeeld van. Daarna analyseren we een aantal nep-nieuwsberichten en gaan de deelnemers zelf aan de slag met het schrijven van een eigen nep nieuwsbericht. Daarna spreek ieder een eigen nieuwsbericht in, via een app. Met deze app plakt men een gezicht van een bekend persoon vast aan het ingesproken nieuwsitem.”

Herkennen van nepberichten
Door deze workshop doet u ervaring op met het herkennen en schrijven van nepberichten. En met het maken van nepfilmpjes. Deelnemers maken alvast kennis met één van de vele toekomstige toepassingen van kunstmatige intelligentie. 
Tickets: 5 euro, aanmelden en bestellen via www.netwerkhoorn.nl (http://www.netwerkhoorn.nl) . 
Hotel Maria Kapel: Zondag 12 november: 10.00-12.30 uur
Wijkcentrum de Grote Waal: Dinsdag 14 november 10.00-12.30 uur
Wijkcentrum de Huesmolen: Woensdag 29 november 10.00-12.30
Wijkcentrum de Zaagtand: Woensdag 6 december 13.00-15.30 uur
Wijkcentrum de Cogge: Woensdag 13 december 10.00-12.30 uur
Wijkcentrum Kersenboogerd: Woensdag 20 december 13.00-15.30 uur
Workshop Dubbelnep is een initiatief van Jetset voor filmonderwijs. Hoofdpartner is Netwerk Hoorn. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met de subsidie van het Fonds Lang leve de kunst en het VSB fonds.

Workshop dubbelnep Workshop dubbelnep