SchuldHulpMaatje West-Friesland opent inlooppunt in Rataplan Hoorn

03-11-2023

HOORNGIDS HOORN | Steeds meer inwoners in Hoorn komen niet rond met hun geld. Het inkomen van die inwoners is vaak niet voldoende om de rekeningen en boodschappen te betalen. Dat komt doordat het leven steeds duurder wordt, maar ook omdat veel inwoners geen gebruik maken van allerlei regelingen die er zijn. Het is zelfs zo dat maar liefst 70 procent (Nibud) van de mensen in geldnood geen gebruik maakt van de financiële hulp die voor hen bedoeld is en daardoor groeit de bestaansonzekerheid. 

”Het probleem is vaak dat veel mensen niet weten dat ze financiële steun of hulp kunnen krijgen, voor veel inwoners is het systeem ingewikkeld”, aldus Ilse de Bruin van SchuldHulpMaatje. ”Daar komt nog bij dat niet iedereen de overheid vertrouwt. Inwoners zijn bang iets fout te doen of dat ze bijvoorbeeld een regeling moeten terugbetalen. En dan is er vaak nog de schaamte om aan te kloppen voor hulp”, vervolgt ze. 

Samen Erop Vooruit
”Daar wil SchuldHulpMaatje iets aan doen. Daarvoor hebben we een aanpak ontwikkeld. Deze aanpak heet Samen Erop Vooruit. Dat is geen nieuwe organisatie maar een vindplaatsgerichte aanpak zodat we de inwoners in de gemeente Hoorn zo goed mogelijk kunnen vinden, bereiken en toeleiden naar de juiste financiële hulp. Logisch dus ook dat we inlooppunt openen op een plek waar veel inwoners komen, namelijk bij Rataplan”, aldus Barbara Wiering.
”Op deze plek kunnen inwoners bij ons terecht voor vragen en zorgen over geld, maar ook voor een potjescheck. Een potjescheck is een korte vragenlijst om te achterhalen of je geen geld laat liggen. Gemiddeld levert zo´n check 400 euro op. We zijn blij met de samenwerking met Rataplan. Vanaf vrijdag 10 november kunnen inwoners al bij ons terecht voor een gesprek of een check. Daarna zijn we er elke week afwisselend op donderdagen (even weken) en vrijdagen (oneven weken) van 14.00 uur tot 16.00 uur.”

SchuldHulpMaatje West-Friesland opent inlooppunt in Rataplan Hoorn SchuldHulpMaatje West-Friesland opent inlooppunt in Rataplan Hoorn