Klachten over nieuwe fietsstraat in Westerblokker

Niet iedereen onverdeeld gelukkig met nieuwe fietsstraat Westerblokker

HOORNGIDS REGIO | De nieuwe fietsstraat Westerblokker tussen de spoorwegovergang van de museumstoomtram en de Kloosterhout is inmiddels in gebruik genomen. Niet alle gebruikers zijn hier blij mee. Er kwamen bij raadsleden Ellen van der Knaap (Hart van Hoorn) en Lisa Klinkenberg (PvdA Hoorn) verschillende klachten binnen van ouderen en mensen met een lichamelijke beperking die gebruikmaken van onder andere scootmobiel en handbike.

Het probleem zit ’m in de dubbele donkergrijze drempel vlakbij de kruising met de Oostergouw en de lichtgrijze drempels die op meerdere plekken over bijna de hele breedte van de rijweg zijn aangelegd. 

Drempel zonder nut
De beide fracties vragen zich af wat het nut is van die dubbele drempel waar het voor auto’s doodloopt. Mensen op een scootmobiel worden er bijna van hun voertuig gelanceerd, aldus een voorbijganger. Mensen op een reguliere fiets kunnen net aan over het rode asfalt langs de lichtgrijze drempel, maar mensen op een scootmobiel of handbike moeten proberen zo goed mogelijk over de drempel zelf te komen. Als zij rechts houden, komen ze met één wiel op het rode asfalt en één wiel op de drempel met scherpe zijkant. Het is wachten tot er iemand met voertuig en al omvalt en terecht komt op de stoeprand of in de sloot.

Gladheid
Mensen zijn ook bang voor de periode dat het gaat vriezen, ondanks dat de fietsstraat in de strooiroute wordt meegenomen. Enerzijds vanwege de drempels, anderzijds vanwege het rode asfalt dat vaak gladder is dan grijs asfalt.
Raadsleden Ellen van der Knaap en Lisa Klinkenberg zijn ter plekke gaan kijken en hebben met gebruikers van de fietsstraat gesproken. Naar aanleiding van de zorgen die zijn uitgesproken stellen zij vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Mede omdat het college in haar persbericht over de fietsstraat aankondigt mogelijk eenzelfde fietsstraat te willen aanleggen op de Koepoortsweg in Hoorn.

De gestelde vragen aan het college van B&W zijn hieronder te lezen.

Geacht College,
Naar aanleiding van klachten van ouderen, scootmobiel gebruikers en handbikers stellen wij de volgende vragen:
In het persbericht van de gemeente Hoorn over de recent geopende fietsstraat op een deel van de Westerblokker lezen wij dat de buurtbewoners enthousiast waren over de plannen. Bent u ermee bekend dat er nu, na de opening, voornamelijk onder ouderen en mensen met een lichamelijke beperking, klachten zijn over de veiligheid?
Kunt u uitleggen wat het nut is van de dubbele donkergrijze verkeersdrempel nabij de kruising met de Oostergouw t.h.v.  Westerblokker nummer 167a? Het loopt daar immers dood voor auto’s. Scootmobiel gebruikers geven aan dat ze voor hun gevoel bijna gelanceerd worden door de dubbele drempel.
Aangezien het een fietsstraat is en dus autoluw: kunt u aangeven wat het nut is van de lichtgrijze drempels die bijna over de gehele breedte van de rijbaan liggen? Enkel gewone fietsen kunnen daar nog over een klein strookje langs. Scootmobiel gebruikers en handbikers kunnen dat niet en dreigen daar, rechts houdend, om te vallen richting stoep of sloot.
Bent u van plan de ervaringen met de fietsstraat te evalueren met alle gebruikers, dus ook ouderen en mensen met een lichamelijke beperking met aangepaste voertuigen, en zo nodig aanpassingen te doen aan de verschillende drempels?
Bent u het met ons eens dat de, door de drempels ontstane, situatie op de fietsstraat Westerblokker eerst grondig geëvalueerd moet worden alvorens over te gaan tot het eventueel aanleggen van nog een fietsstraat op de Koepoortsweg zoals aangegeven in uw persbericht?
Zijn er andere verkeersremmende maatregelen overwogen voor de fietsstraat in Westerblokker? En worden er andere verkeersremmende maatregelen overwogen voor de eventueel nog aan te leggen fietststraat op de Koepoortsweg?
Ondanks dat de Westerblokker wel bij de strooiroute hoort, melden gebruikers ons dat ze zich zorgen maken over gladheid. Daarnaast is er op rood asfalt een groter risico op gladheid. Kunt u toelichten welke maatregelen de gemeente zal nemen om in de wintermaanden de risico’s van gladheid en uitglijden van fietsers en andere gebruikers te minimaliseren?
Namens Hart van Hoorn, Ellen van der Knaap, gemeenteraadslid
Namens PvdA Hoorn, Lisa Klinkenberg, gemeenteraadslid

Fietsstraat Westerblokker C Fietsstraat Westerblokker C
Fietsstraat Westerblokker A Fietsstraat Westerblokker A

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
6-11-2023, 10:59
In Amersfoort al kennis genomen van zo'n fietsstraat. klasse. Geef AZIJNZEIKERS geen platform. Zeker niet een overloper RAADSLID van de ene naar de andere partij.