Resultaten voetbal 4 en 5 november

Hogeschoolvoetbal van Hollandia

Dennis Jansen uitblinker bij zege op WV-HEDW
Hollandia heeft zaterdagavond overtuigend WV-HEDW verslagen. De ploeg uit Amsterdam boog het hoofd in de tweede helft voor de stilisten uit Hoorn en mocht blij zijn dat de schade beperkt bleef tot 4-2. Dat gebeurde mede dankzij een penalty in de laatste minuut.

Maar behalve dat smetje kon Hollandia terugkijken op een prima optreden. Aangezien het hoofdveld door de overvloedige regenval onbespeelbaar was, werd de wedstrijd afgewerkt op het kunstgras van het trainingsveld. Dat gaf het elftal bij vlagen vleugels. Dennis Jansen was met twee treffers en wervelende acties de grote uitblinker.
Hij had de kroon op het werk kunnen zetten door in de slotfase een hattrick te voltooien. Maar de inzet van Dennis Jansen ging hoog over het vrijwel lege doel. Het nam niet weg dat de 25-jarige dribbelaar uit Purmerend een glansrol vertolkte in het duel met WV-HEDW. Zijn doelpunt in de eerste helft op aangeven van Mees Manshanden, een gekruld schot vanaf de rand van het strafschopgebied, was van grote schoonheid (2-0). En in de tweede helft verraste hij de Amsterdamse doelman Dion Thomas met een handig boogballetje (3-1). Dat was het breekpunt in de wedstrijd.

Dennis Jansen voelde zich zichtbaar in zijn element op het kunstgras. Lang heeft de lichtvoetige middenvelder moeten wennen aan het sompige hoofdveld waar hij zijn acties vaak moeilijk met succes kon uitvoeren. Maar nu de KNVB toestemming heeft gegeven om uit te wijken naar het kunstgras, komt dat zijn spel ten goede. De middenvelder was vaak ongrijpbaar voor zijn tegenstanders. “Toen ik een jaar geleden pas bij Hollandia speelde, vroeg ik me af: Waar ben ik in beland?”, vertelt Jansen. “Ik ben vooral een kunstgrasvoetballer, terwijl Hollandia juist een moeilijk bespeelbaar natuurgrasveld heeft. Wij presteren daar gewoon minder op. Mentaal gezien is het voor ons ook beter om op kunstgras te voetballen.”

Jansen heeft zich inmiddels in alle opzichten aangepast. Onder Lars Keppel en zijn assistent Stephan Kaaij maakt hij, zoals meer spelers, duidelijk stappen vooruit. Het waren de videobeelden van de hoofdtrainer die hem deden beseffen dat hij meer moest brengen in de wedstrijd. Nu is hij ook bij balbezit-tegenstander veel actiever. Tegen WV-HEDW liep Dennis Jansen spelers simpel van de bal af. “Op de beelden van Lars zag ik mezelf bij balverlies over het veld sloffen. Ik verdedigde niet mee. Nu gebruik ik ook meer mijn lichaam. Dat zag je bij de 3-1, toen ik een fysiek duel aanging met de doelman van WV-HEDW die kort ervoor de bal had verspeeld.”

De hoofdstedelingen wisten toen dat de wedstrijd was gespeeld. Hollandia legde voor rust de basis voor de overwinning. In het eerste half uur speelde de ploeg, die vanwege een schorsing van Keppel vanaf de bank werd geleid door Kaaij, hogeschoolvoetbal. De bal ging met grote snelheid rond over de natte plastic sprieten. Het circulatievoetbal drukte WV-HEDW noodgedwongen terug op eigen helft. De backs Mees Manshanden en Delano Woud zorgden vaak voor een overtalsituatie op het middenveld of voorin.

Toch was er een strafschop nodig om op voorsprong te komen. Luke Abelskamp werd in de zevende minuut omvergelopen bij de achterlijn door Jordy Dijkhuizen en ging ook achter de bal staan bij de penaltystip. In navolging van hemzelf, Niels Koster en Dennis Jansen in eerdere wedstrijden, werd zijn elfmetertrap gestopt. Maar hij was nu Lucky Luke en kon uit de rebound de bal simpel in het net tikken. Strafschoppen nemen blijft een zware opgave voor de Hollandianen.

Na de goal van Jansen herpakte WV-HEDW zich enigszins. Door een onachtzaamheid in de verdediging van Hollandia kwam het team van Tijs Schipper, die eerder dit seizoen de opgestapte Marcel Valk verving, op 2-1 via Mick van Moerkerk. Na de rust ging WV-HEDW gedreven op jacht naar de gelijkmaker, maar Dennis Jansen maakte aan al hun illusies een einde. Clubtopscorer Niels Koster voegde er nog een doelpunt aan toe na een aanval uit het boekje. Linksbuiten Jesse Koeman speelde de opgerukte Delano in de diepte aan en de linker vleugelverdediger legde de bal perfect voor de voeten van Niels Koster die niet faalde.
Hij had zich eerder fraai vrijgespeeld en overgeschoten, zoals er wel meer kansen werden gemist. Afronden blijft nog een punt van aandacht. In de laatste minuut mislukte een bodycheck van Encho Margaritha in het strafschopgebied waardoor de marge werd verkleind tot 4-2. Stephan Kaaij was met dezelfde opstelling gestart als Lars Keppel vorige week bij Hoogland. In de tweede helft viel de van een langdurige blessure teruggekeerde Daniël Meijers goed in, waardoor er zaterdag tegen Ter Leede nog meer keuzes zijn te maken in de voorste linie.
Hollandia: Dirk Bakker, Delano Woud, Mees Manshanden, Sem Biezen (80e Jim Broers), Luke Abelskamp (66e Daniël Meijers), Dennis Jansen, Niels Koster, Jesse Koeman (73e Youssef Chaali), Enes Kar (80e Milan Schipper), Encho Margaritha en Bart Spil.

Verslag: Erik Oudshoorn - Foto: Peter Woud
===========================================================================

Always Forward – Texel ’94 0–0

Voor de tweede maal op rij heeft Always Forward zondag een gelijkspel geboekt. In de in eigen huis in regenachtige omstandigheden gespeelde wedstrijd tegen Texel ’94 kon de ploeg de nul achterin vrij gemakkelijk handhaven, maar helaas slaagde de vaak massale verdediging van de bezoekers daar ook in, waardoor ’de man aan het scorebord’ deze zondagmiddag geen werk te verrichten kreeg en dat bord bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Petitjean nog steeds de brilstand toonde.

Texel ’94 legde gedurende vrijwel de gehele wedstrijd het accent zwaar op de verdediging.  De ploeg kwam slechts tweemaal tot een gevaarlijk moment bij het Forward-doel. In beide gevallen gebeurde dat via een solo-actie van de rechterspits. Voor de pauze dwong hij met  het schot waarmee hij zijn actie besloot Tristan Detmers tot een knappe redding; in het tweede bedrijf stuitte hij op de laatste verdediger van de thuisploeg. Het overige werk voor Tristan Detmers bleef beperkt tot het opvangen van een voorzet en het oppakken van een dieptepass voor een Texelaar bij de bal kon komen.
Het door de bezoekers vrijwillig toegelaten offensief van Forward leverde in de loop van de wedstrijd veel corners op en ook veel mogelijkheden, maar het aantal echt grote kansen was niet al te groot.
In de derde minuut verkeek de Texel-doelman, nadat hij door een ploeggenoot was aangespeeld, zich bijna op de snelheid van Hicham Uad, maar de geblokte bal spatte richting zijlijn. Even later bereikte Joost Ruttenberg met een breedtepass de bij de rand van het strafschopgebied staande Hicham Uad, wiens doelpoging echter niet uit de verf kwam.
Tijdens de felle regenbui die losbarstte gebeurde weinig noemenswaardigs. Daarna gingen voorzetten van Lucas Laan en Joost Ruttenberg voor het doel langs zonder dat iemand de bal raakte en stuitten afstandsschoten van Cemil Zaal en Gilles Duiveman McEwan af op verdedigers. Nick Bot zag zijn van grote afstand van het Texel-doel genomen vrije trap royaal over de lat gaan en de doelman van de bezoekers greep goed in bij een dieptepass van Joost Ruttenberg op Floris Coffeng. Ook Gilles Duiveman McEwan en Floris Coffeng zochten het doel te hoog met kopballen uit resp. een corner en een vrije trap. In de 34e minuut was Always Forward dicht bij een treffer. Een overtreding tegen Joost Ruttenberg leverde een vrije trap op bij de rand van de korte zijde van het Texel-strafschopgebied. Cemil Zaal herhaalde bijna het kunstje van vorige week in Hoogwoud, toen hij vanuit vrijwel dezelfde positie scoorde. Deze keer spatte zijn inzet tegen de lat.
In de resterende speeltijd van het eerste bedrijf werd alleen Terence Alberg eenmaal gevaarlijk. In de counter volgend op een uitbraak van de bezoekers waagde hij een schot, dat de Texel-doelman knap tot corner verwerkte.

De tweede helft begon met een langdurige Forward-aanval, waarin de doelman van de bezoekers een krullend schot van Hicham Uad pareerde en Nick Bot het eindstation was met een iets te hoog gericht schot. In de 56e minuut volgde de mooiste Forward-aanval van de wedstrijd, opgezet door Nick Bot en Hicham Uad en gelardeerd met enkele hakballetjes door het centrum, waarbij Floris Coffeng in kansrijke positie werd gebracht. Helaas ging zijn schot langs de verkeerde kant van de paal. In de volgende minuten waagde Lucas Laan een tweetal schoten, waarvan de eerste voorlangs het doel vloog en de tweede in de handen van de Texel-doelman eindigde. Even later pareerde dezelfde doelman heel knap een inzet van Hicham Uad uit een trekbal van Floris Coffeng.
Mick v.d. Gulik kwam in het veld voor Lucas Laan. Nick Bot liet weer een van grote afstand genomen vrije trap royaal over het Texel-doel verdwijnen en incasseerde even later een gele kaart, nadat hij een Texelaar, die een Forward-pass had onderschept, de doorgang richting doel verhinderde.
Een kwartier voor het einde van de wedstrijd maakte Danilo v.d. Woude plaats voor Daimy Mac Donald en even later kwam Joeri Kerkhoven in het veld voor Hicham Uad. Tussen deze wisselmomenten in zagen Joost Ruttenberg en Gilles Duiveman McEwan beiden een afstandsschot afstuiten op een verdediger. Mick v.d. Gulik kopte uit een verre voorzet van links van Joost Ruttenberg knap tegendraads in, maar helaas ging de bal voorlangs. Kort daarna schoof Floris Coffeng, na een mooie combinatie met Joost Ruttenberg en Nick Bot de bal wel langs de Texel-doelman, maar een verdediger kon een doelpunt voorkomen. De keeper zelf bracht even later ten koste van een corner redding op een schot van Joost Ruttenberg en uit de rebound van die corner vuurde Joeri Kerkhoven iets te hoog. Hetzelfde gebeurde bij Forwards laatste kans, Cemil Zaals krullende inzet uit een vrije trap vanaf de rand van de korte zijde van het Texel-strafschopgebied.

Always Forward – Texel ’94 0–0 (0–0).
Always Forward: Tristan Detmers, Terence Alberg, Gilles Duiveman McEwan, Cemil Zaal, Clyde Limbach, Hicham Uad (76, Joeri Kerkhoven), Nick Bot, Floris Coffeng, Joost Ruttenberg, Danilo v.d. Woude (71, Daimy Mac Donald) en Lucas Laan (64, Mick v.d. Gulik).
Verslag: Hans Smit

De Valken verzuimt te winnen van Strandvogels

“We wilden graag voetballen ondanks het natte veld”, zei Gert Feld trainer/coach van De Valken. Hij zag zijn team met het mes tussen de tanden het veld opkomen. Voorafgaand aan de wedstrijd sprak verslaggever Bert Putters met Kor Mantel, die niet op het wedstrijdformulier stond. “Ik ben een stapje lager gaan voetballen. In het begin van de competitie heb ik nog wel meegedaan.” Gezien de elf die de beide coaches (Gert Feld en Remco Wachter) nu op het veld hebben staan is dit misschien niet meer nodig.

In de eerste minuut was het al bijna raak voor De Valken. Maar ja er staat een doelman in het doel van de Strandvogels, de ploeg uit Kuut aan Zee, waar de Onderdijkers veel aan hebben te danken. Na 9 minuten was het 1-0 voor De Valken. Michael Helfenstein  schoot keihard in. Eerder waren er al kansen voor Rik Boon en ook Lorenzo v/d Beek. Maar deze laatste stond buitenspel.
Strandvogels hervond zich maar moeilijk een loerde op de counter. “25 minuten waren wij veel beter”, aldus trainer Gert Feld van De Valken. “Zij zijn kunstgras gewend en wij zijn jongens uit de klei.” En hij had gelijk. De 1-1 kwam helemaal uit het niets en op de kopbal van Tim Broersen was de doelman van De Valken, Joost Volten, kansloos. De Valken hervond zich weer snel. Even later was het opnieuw raak voor Michael Helfenstein hij liet de 2-1 aantekenen. In het verleden gingen dan de koppies hangen bij De Valken, maar op het door de vele regen geteisterde veld was De Valken de bovenliggende partij.
Op de volgepropte tribune, waar weinig stoeltjes vrij waren, ging de aanhang van De Valken er voor zitten, want gezien het spel zat er een grote overwinning in. Echter zij kwamen van een koude kermis thuis. Een fout in de verdediging van De Valken was de oorzaak dat Tim Broersen opnieuw kon toeslaan: 2-2. Aan dit doelpunt zat een buitenspel luchtje. Echter de warrig leidende Ron Muller uit Amsterdam besliste anders. Martin Glim, iemand met een verleden bij De Valken. “Ik ben hier vier jaar trainer geweest en ik heb nog nooit zo’n mooi veld gehad. Wij zijn kunstgras gewend. Maar ik reed wel met enige kriebels in mijn buik hier naartoe. Zo eerlijk moet ik wel zijn.”

Hij had gelijk met betrekking tot de tweede helft. De Valken kreeg maar liefst 10 hoekschoppen te nemen van zowel links als rechts. En al deze hoekschoppen veroorzaakten veel gevaar voor het doel van Strandvogels. Maar zoals eerder gememoreerd stond daar doelman Edwin Hoogland, die gewoon de man of the match was vandaag. “Maar zij hebben twee goede koppers”, vervolgde trainer Martin Glim van Strandvogels. “Ik kneep ’m wel. Wij wilden te graag en de lange passes op onze beide spitsen kwamen niet aan of werden niet goed verwerkt.” Hij doelde op Helfenstein en Rik Boon van De Valken. “De twee hebben een geweldige conditie. Zaandijk heeft niet gespeeld, dus wij staan nog even bovenaan.”
De Valken komt daardoor op plek 2. Volgende week nieuwe kansen voor beide ploegen. De Valken opnieuw thuis tegen de voormalige Turkse ploeg ZTS en nu Rood-Wit Zaanstad en Strandvogels tegen KGB, de laatste verloor nipt van Ilpendam met 2-3.
Voorafgaand aan de wedstrijd, in de rust en na afloop, werden de toeschouwers vermaakt door de plaatselijke zangeressen Wendy Vroling-Dekker en Annette Groot-Hooijboer. De laatste is de partner van de legendarische goalgetter van het eerste team Lennaert Groot en zus van oud-prof Rick Hooijboer.
Verslag en foto: Bert Putters

Buitenboys – Always Forward (zat.) 1–2

Always Forward (zat.) heeft zaterdag in Almere de uitwedstrijd tegen Buitenboys, in een wegens de miezerige regen en het in de beginfase vrijwel volledig ontbreken van publiek nogal troosteloos aandoend decor, winnend afgesloten met de nadruk op ‘afgesloten’. Nadat de ploeg vanaf de vierde minuut tegen een 1–0 achterstand had aangekeken en in de hele wedstrijd betrekkelijk weinig goede kansen had gecreëerd, kwam in de slotfase de gehoopte, maar nauwelijks meer verwachte remonte. In de 81e minuut scoorde Kevin van Gasteren de gelijkmaker uit een vrije trap en drie minuten later nam hij ook de winnende treffer voor zijn rekening.

Buitenboys ging in de wedstrijd uiterst voortvarend van acquit. De ploeg gooide heel veel energie in de strijd en dat leverde al snel resultaat op. In de vierde minuut brak de gevaarlijkste spits van de Almeerders op links door. Doelman Aron van Loon kon de inzet/voorzet nog wel van richting doen veranderen, maar onvoldoende om de inglijdende centrumspits het scoren te beletten (1–0).
Always Forward kwam in de negende minuut voor de eerste maal in de buurt van het Buitenboys-doel, met twee corners op rij, die beide door de Almeerse defensie werden verwerkt. Kort daarna deden zich aan de andere kant van het veld opnieuw twee hachelijke situaties voor. Aron van Loon en Boyd Stevens konden in eerste instantie opruiming houden nadat de rechterspits van de Almeerders was doorgebroken. In de opbouw daarna leed Forward echter balverlies. De linkerspits onderschepte een pass, passeerde Nick de Wit en verscheen alleen voor Aron van Loon, die de inzet wist te stuiten.
In de 17e minuut volgde weer een Buitenboys-counter over links, waaruit de scherpe voorzet net buiten bereik van de weer inglijdende centrumspits voor het Forward-doel langs ging. Vijf minuten later zorgde een dieptepass door het centrum voor een gevaarlijke situatie bij het Forward-doel, die door goed ingrijpen van Jimmy Bouwhuis en Aron van Loon werd opgelost.
Rond de 25e minuut kwam Forward tot enkele goede aanvallen, beide met een hoofdrol voor Dennis van Tricht. De eerste betrof een mooie combinatie van Darren Johnstone met Dennis van Tricht, die na een knappe actie met een breedtepass Milco Leijen in stelling probeerde te brengen en bij de tweede ging het om een combinatie tussen Dennis van Tricht en Leon Machielse. In beide gevallen bleef de defensie van de thuisploeg overeind. Na een halfuur spelen was Forward dicht bij de gelijkmaker, toen Nick de Wit de bal uit een door Kevin van Gasteren genomen corner voorbij de tweede paal voor de voeten kreeg. Hij schoot hard richting korte hoek, waar de Buitenboys-doelman een prachtige redding verrichtte. De daaropvolgende uitbraak van de Almeerders over rechts werd besloten met een schot, dat Aron van Loon op zijn beurt knap pareerde. Op een Forward-corner van links kon de thuisploeg opnieuw uitbreken en deze keer was het Joey Papamelodias die met een goede ingreep de voorzet wegwerkte. De aanvalsgolf van de gastheren ging nog even door en vond bij de laatste voorzet zijn einde met een kopbal die langs Aron van Loons doel verdween. Het slotakkoord van het eerste bedrijf betrof een door Dennis van Tricht geforceerde corner. Ook deze keer kon de thuisploeg, die heel wat lengte in de gelederen had, de voorzet wegwerken.

In de tweede helft was het Always Forward dat begon met een offensief, maar dat leverde geen noemenswaardige gevaarlijke momenten op. Het was zelfs Aron van Loon die eerder dan zijn collega-doelman aan de overkant van het veld in actie moest komen met het verwerken van een schot uit de eerste Buitenboys-aanval. Kort daarna forceerde de thuisploeg een corner, waaruit weer een net langs het Forward-doel verdwijnende kopbal resulteerde. Daarna waren er twee goede verdedigende acties van zowel Jimmy Bouwhuis als van Nick de Wit nodig om Buitenboys-gevaar te bezweren en ging voor de derde maal een kopbal van een spits langs de voor Forward goede kant van de paal. Tussen deze bedrijven door stopte de Almeerse doelman schoten van Joey Papamelodias en Dennis van Tricht, die beide de afronding waren van een aanval over links.
Rond een kwartier voor het einde van de wedstrijd kwamen achtereenvolgens Mirko Boukens in het veld voor Dennis van Tricht en Bas Rive voor Joey Papamelodias. Hoewel er nog een goede verdedigende ingreep van Boyd Stevens nodig was om een schot van een Buitenboys-spits na balverlies in de Forward-defensie te voorkomen, begon het slotoffensief van de bezoekers vorm te krijgen. Dat startte met enkele voorzetten van Leon Machielse en Kevin van Gasteren, die de Buitenboys-doelman knap onderschepte. In de 81e minuut onderbrak een verdediger van de thuisploeg een Forward-aanval door middel van een overtreding bij de punt van het strafschopgebied. Kevin van Gasteren belastte zich met de vrije trap en trof met een hard en laag schot de verre hoek (1–1).  De treffer was een mentale klap voor de thuisploeg, die ook vermoeidheidsverschijnselen begon te tonen. Always Forward drukte door en de aanvallen leverden enkele corners op rij op. Milco Leijen schoot naast uit de rebound van de eerste, die voortkwam uit een voorzet van Boyd Stevens op rechts. Bij de volgende, eveneens geforceerd door de deze keer op links opduikende Boyd Stevens, belandde de bal voorbij de tweede paal bij Jelle Huitema die hem laag voor het doel teruglegde, waar Kevin van Gasteren van dichtbij zijn tweede treffer kon laten noteren (1–2).
In de slotfase kon de thuisploeg niet meer de kracht opbrengen om op jacht te gaan naar de gelijkmaker, al moest Bas Rive wel eenmaal de bal knap wegwerken bij een Buitenboys-voorzet. Verder was het alles Forward wat de klok sloeg, waarbij de doelman van de thuisploeg schoten van Mirko Boukens en Leon Machielse stopte en Milco Leijen na een combinatie met Kevin van Gasteren en een mooie actie de paal trof.

Buitenboys – Always Forward 1–2 (1–0). 4, 1–0; 81, Van Gasteren 1–1; 84, Van Gasteren 1–2.
Always Forward: Aron van Loon, Darren Johnstone, Nick de Wit, Jimmy Bouwhuis, Boyd Stevens, Jelle Huitema, Joey Papamelodias (76, Bas Rive), Milco Leijen, Kevin van Gasteren, Dennis van Tricht (74, Mirko Boukens) en Leon Machielse.

Hollandia - WV-HEDW 4-2
Always Forward - Texel’94 0-0
Assendelft - Westfriezen 1-2
FC Den Helder - VVW 7-1
VVS’46 - Spirit’30 3-2
Zwaagdijk - HSV Sport 4-1
Fortuna Wormerveer - De Zouaven 1-2