Provincie bouwt werkplek voor 400 ambtenaren die niet bestaan

PvdA verbaasd over omvang nieuwbouwplannen provincie

De PvdA is zeer verbaasd over het plan van de provincie om de eigen kantoorruimte  in Haarlem uit te breiden naar 1500 werkplekken. Daarvan zullen er ruim 400 niet worden gebruikt, die worden als reserve gebouwd. PvdA-statenlid Wiebe de Haan: “Dit betekent dat bijna eenderde van het totaal aantal werkplekken reserve zal zijn. Dat lijkt ons echt overdreven”.

Op dit moment is de provincie in een conflict met de gemeente Haarlem verwikkeld over de nieuwbouwplannen aan de Dreef. De gemeente vindt dit plan niet passen in deze omgeving. De Haan: “In de nieuwbouw aan de Dreef komen 200 werkplekken. Je zou dus kunnen zeggen: allemaal overbodige plekken, die gebouwd worden als buffer. De PvdA heeft er altijd voor gepleit om in goed overleg met de gemeente en omwonenden een plan te maken voor de nieuwbouw aan de Dreef. Dan is de kans ook veel groter dat het snel kan worden uitgevoerd. Gezien het grote aantal reserveplekken dat nu in alle plannen aanwezig is, is er wat de PvdA betreft nog volop ruimte voor overleg”.

De PvdA is met name verbaasd omdat de provincie net te maken heeft gehad met een zeer ingrijpende reorganisatie. De provinciale organisatie is ingekrompen van 1300 naar ruim 1000 formatieplaatsen. De Haan: “Er zijn toen veel mensen ontslagen, juist omdat de coalitiepartijen zo sterk hechten aan een behoorlijke verkleining van het ambtenarenapparaat. Uit de bouwplannen blijkt terloops dat de provincie er nu rekening mee houdt dat de organisatie op korte termijn juist weer zal worden uitgebreid. Als je de 200 medewerkers die geen werkplek hebben in Haarlem meetelt zal er dan binnen een paar jaar plaats zijn voor 1700 ambtenaren. Dan begint het er echt op te lijken dat die reorganisatie helemaal niet als doel had om het aantal medewerkers van de provincie te verkleinen en wij vragen ons af of de coalitiepartijen eigenlijk wel doorhebben wat er precies gebeurt”.

De PvdA zal tijdens de behandeling in Provinciale Staten de uitbreiding van het aantal werkplekken aan de orde stellen. De Haan: “Wij willen met name van Gedeputeerde Staten weten waarom gekozen wordt voor zo’n grote reservecapaciteit aan werkplekken en of dit te rijmen valt met de zeer pijnlijke reorganisatie die wij achter de rug hebben. Wij zijn altijd zeer kritisch geweest over die reorganisatie en hebben gesteld dat het niet mogelijk zal zijn om de bestaande taken van de provincie uit te voeren met zo weinig ambtenaren. Die vermoedens lijken met dit bouwplan door het provinciebestuur te worden bevestigd”.

Reacties
Reactie: (Laurie)
1-7-2006, 12:54
Geen zorgen PvdA, die gererserveerde plekken kunnen eventueel worden opgevuld mocht dit project niet slagen:

Uit deze link: http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&news_id=43011&newsPg=1

Citaat: "Onder het motto “Leren werkt, werk leert” ondertekenen verschillende spelers op de arbeidsmarkt vandaag een ambitieus werkplan om vóór oktober 2007 500 leerwerktrajecten te realiseren in diverse sectoren op mbo- en hbo-niveau. Dit is nodig omdat er anders snel een tekort dreigt te ontstaan aan goed middelbaar en hoger personeel in de Noordkop. Aangezien dit probleem ook in Hoorn en de regio speelt, doet de gemeente Hoorn actief mee aan het werkplan. Wethouder Jan de Boer: ‘Er is dringend behoefte aan goed opgeleide schoolverlaters. Daarom maakt het creëren van leer/werkplaatsen deel uit van het Hoornse collegeakkoord. Wij gaan daar geld en formatieplaatsen in stoppen."

Ziezo, ook weer opgelost. :)