Moties, moties, moties...

Raadsvergadering 7 november

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Traditioneel worden de besprekingen rond de begroting in Hoorn gelardeerd met moties. Dit jaar waren er veertien en niet alle moties haalden de eindstreep. Over enkele moties werd fel gedebatteerd.

Lokaal Investeringsfonds

De VVD wil het budget van € 480.000,- dat tijdens de coalitiebesprekingen is gereserveerd als investeringsfonds om de lokale economie te stimuleren, deels benutten om te onderzoeken hoe ondernemers en inwoners bij dat geld kunnen komen. Wethouder Arthur Helling zegt toe dat er geen extern onderzoeksbureau daarvoor zal worden aangezocht en deze motie kreeg een meerderheid.

Verkeerslichtinstallaties

In een motie van Fractie Tonnaer, PvdA en Hart van Hoorn over het weghalen van een vijftal verkeerslichtinstallaties wordt dit afgewezen. Er moet beter worden bekeken of ze wel weg kunnen op genoemde punten en er dient overleg te zijn met onder andere wijkorganisaties en scholen. Wethouder René Assendelft maakt duidelijk dat één en ander niet duidelijk is weergegeven in het begrotingsverhaal. De motie wordt aangenomen.

Koopwoningen voor jongeren

Er is unanieme instemming met de motie van CDA, PvdA, ChristenUnie en VVD waarin wordt aangedrongen om in het Westfries Afwegingskader Wonen op te nemen dat rekening wordt gehouden met betaalbare koopwoning voor jongeren. Er moet een bedrag van 60% van de NHG-grens worden aangehouden.

Woonvormen voor ouderen stimuleren

Het Project Verwijsstromen Huisartsen, dat de afgelopen jaren succesvol is gebleken om de druk op de huisartsen naar beneden te krijgen, krijgt via een motie van CDA eveneens unanieme ondersteuning en de unanieme steun is er ook voor de motie van Hart van Hoorn, Hoorn Lokaal, PvdA, VVD en ChristenUnie om meer bouw van speciale woonvormen voor bejaarden te stimuleren, waarbij ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen met zorg in de nabijheid.

Verzelfstandiging Westfries Museum

De verzelfstandiging van het Westfries Museum moet worden besproken vinden VVD en Fractie Tonnaer. Na toezegging van het college om dat op korte termijn in een meningsvormend raadsvoorstel naar de raad te brengen, krijgt ook deze motie de meeste handen in de lucht.

Beleidsmedewerkers in eigen dienst

De gemeente moet zoveel mogelijk beleidsmedewerkers in eigen dienst zien te krijgen, zodat de flexibele schil (lees; inhuren van externe medewerkers) zoveel mogelijk wordt omgezet naar vaste formatie. De indienende fracties CDA, ChristenUnie en VVD zien hun motie met voldoening aangenomen worden.

Gemeenschappelijke Regelingen

CDA, VVD en ÉénHoorn zien dat er bij de Gemeenschappelijke Regelingen diverse gemeenten zijn die een ander indexatiepercentage hanteren of iets gaan bezuinigen. Wordt de service naar die gemeenten ook veranderd? Wethouder Axel Boomgaars legt uit dat dit een ingewikkelde berekening is, maar dat minder hoog indexeren wel degelijk gevolgen zullen hebben. De motie dringt eropaan dit aan te kaarten. Dat vindt de meerderheid van de raad ook.

Onderzoek hoe 10 miljoen te bezuinigen

Dat het inhuren van externe onderzoekers niet door elke fractie wordt aangemoedigd weerhoudt VVD en Hart van Hoorn er niet van om voor de manier waarop 10 miljoen kan worden bezuinigd te vragen om de inzet van extern onderzoek. Zij krijgen voor deze moties de meeste fracties mee.

Straten vernoemen

Voorstellen doen om straten te vernoemen is eigenlijk niet het werk van de raad, legt burgemeester Jan Nieuwenburg uit. Er bestaat een commissie om dat te doen en die staat open voor alle suggesties vanuit alle hoeken van de Hoornse samenleving. Toch achten Fractie Tonnaer, VVD, GroenLinks en PvdA het nuttig om als raad enkele suggesties door te geven. In hun voorstel wordt gedacht aan belangrijke personen uit de voormalige gemeente Zwaag en ook aan Tula, de leider van de Curaçaose slavernij en Anton de Kom, Surinaamse schrijver en verzetsheld. De raad ging hier niet in mee.

Foto’s: Peter Ursem en stills webcast gemeente Hoorn

Wethouder Axel Boomgaars over Gemeenschappelijke Regelingen Wethouder Axel Boomgaars over Gemeenschappelijke Regelingen
Burgemeester Jan Nieuwenburg over naamgeving straten Burgemeester Jan Nieuwenburg over naamgeving straten
Wethouder Arthur Helling over lokaal investeringsfonds Wethouder Arthur Helling over lokaal investeringsfonds
Wethouder Marjon van der Ven over Verwijsstromen Huisartsen Wethouder Marjon van der Ven over Verwijsstromen Huisartsen
Wethouder René Assendelft over verkeerslichtinstallaties Wethouder René Assendelft over verkeerslichtinstallaties