Resultaten voetbal 11 en 12 november

Jim Broers redt punt voor Hollandia in clash met Ter Leede

HOORNGIDS REGIO | Zijn vader was al naar huis. Die gaat altijd eerder weg als het tegenzit. Daarom zag hij niet dat zijn zoon Jim Broers in de 92ste minuut nog de gelijkmaker aantekende voor Hollandia tegen Ter Leede: 2-2.

De 22-jarige middenvelder rondde een prima voorzet af van Niels Koster, die slecht werd weggewerkt door een verdediger en plots voor zijn voeten kwam. Met een goed gemikt schot ging de bal in de touwen, daar waar al heel wat spelers van beide teams laag op de keeper hadden geschoten. “Tja, de trainer zegt al weken ‘schiet nou eens hoger op doel in een een-tegen-een-situatie’”, glunderde Jim na afloop in de kantine. “Ik zag dat de keeper niet goed stond. Ik nam de bal goed aan en schoot met binnenkant voet binnen.”

Opluchting
De opluchting was groot bij Hollandia, want Ter Leede bleek een fysiek sterke tegenstander en ook slim aan de bal. “Zij konden ons goed onder druk zetten”, beaamde Broers. Hij was in de 65ste minuut voor Luke Abelskamp in de ploeg gekomen. “Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat we aan deze wedstrijd nog een punt zouden overhouden. Vijf minuten voor tijd zeiden we tegen elkaar: ‘We krijgen zeker nog één kans om een doelpunt te maken’. En dat klopte.”

Het bleken er zelfs twee. Want ook Stan Prins had kunnen én moeten scoren. Hij schoot eveneens van dichtbij op doelman Daan Prins. De ingevallen centrumspits was dan ook blij dat Jim Broers alsnog een gelijkspel uit het vuur sleepte. De voetballer uit Westwoud is dit seizoen via een grote omweg teruggekeerd bij Hollandia. Na vier jaar bij de jeugd in het Julianapark te hebben gespeeld, besloot hij met vrienden bij zijn eerste club Woudia te gaan voetballen. “Ik was een lastige jongen en leefde niet zo serieus voor het voetbal”, kijkt hij daar nu op terug. “Maar op gegeven moment begon het niveau me toch te irriteren en ben ik overgestapt naar Westfriezen. Vorig jaar kon ik al terugkeren naar Hollandia. Heeft Ron van der Gracht me gevraagd. Maar na ons kampioenschap wilde ik nog een jaar met Westfriezen in de Tweede Klasse voetballen.”

Hij draagt nummer 10 en voelt zich ook een echte speler voor die plek. Hoofdtrainer Lars Keppel laat hem nog weleens met de punt naar achteren spelen, maar hij vindt zichzelf toch vooral een voetballer die kort achter de spitsen kan opereren. Dat hij dit seizoen slechts als invaller heeft geacteerd, was met name te wijten aan een blessure. “Ik had last van een gekneusde voet. Daardoor kon ik acht weken niet trainen en spelen. Nu heb ik nog wat conditionele achterstand. Ik ga natuurlijk voor een basisplaats. Maar de concurrentie is groot: we hebben acht middenvelders. En de laatste weken werd er goed gepresteerd. Dan gaat de trainer vanzelfsprekend niet rommelen aan de basisploeg.”

De ene wedstrijd is echter de andere niet. De spion van Ter Leede, die vorige week het duel met WV-HEDW bezocht, had zijn hoofdtrainer Niek Oosterlee, vooral gewaarschuwd voor het gevaar van nummer 3, linkervleugelverdediger Delano Woud. Hij verkeerde de afgelopen wedstrijden in grote vorm, maar had tegen Ter Leede duidelijk zijn avond niet. Woud gaf zijn directe tegenstander Luc de Kruijs veel te veel ruimte en die kon daardoor op de rechterflank voortdurend voor gevaar zorgen. Tot overmaat van ramp ontstond het eerste doelpunt door een hakballetje wat hij zomaar in de voeten van zijn tegenstander speelde. Uit de voorzet die volgde scoorde Marc de Kruijs.
Dennis Jansen en Niels Koster waren voor die 38ste minuut verschillende keren in kansrijke posities geweest. Maar aan de andere kant moest ook Dirk Bakker bij hachelijke situaties in actie komen. Zo tikte hij met een geweldige reflex een kopbal van Enes Kar op zijn eigen doel uit de kruising.

Kort na rust had Hollandia weer een sterke fase. Woud was in de kleedkamer achtergebleven en Enes Kar had Luc de Kruijs veel beter onder controle. In de 49ste minuut trapte Dennis Jansen de bal op een verdediger van Ter Leede die op de doellijn stond. Het schot was echter zo hard dat het speeltuig alsnog hoog in de touwen vloog. Nadat de sterke spits Carolith Fermina met een fraaie actie in het zestienmetergebied Ter Leede opnieuw op voorsprong had gezet, leek het pleit beslecht.
Hollandia liet zich in de tweede helft meer terugzakken waardoor het elftal wat minder in het mes liep, maar de tegenstander toonde zich defensief sterk. Daarbij kwam dat verschillende Hollandianen aanvallend de verkeerde keuzes maakten, te gretig op het doel afgingen waardoor de meeste aanvallen gedoemd waren te mislukken.
“We konden niet brengen, wat ons de afgelopen weken wel is gelukt”, verklaarde Keppel in zijn analyse. “We kwamen tekort in duelkracht. Het was gewoon niet goed genoeg. We veroverden vaak de bal op de middenlijn en raakten hem dan na twee passes alweer kwijt. En als je dan aan de zijkanten zo verdedigt… Maar goed, dat is menselijk. Iedereen kan een slechte dag hebben. Al met al moeten we dit puntje koesteren.”
En dat kon, omdat uiteindelijk Jim Broers daar was en Ter Leede een enorme domper bezorgde. Zijn tweede treffer voor Hollandia. De eerste was een perfect uitgevoerde vrije trap in de voorbereiding tegen Telstar. “Ik weet ze meestal aardig te maken”, grinnikte hij. En dat kan Hollandia nog weleens van pas komen.
Verslag: Erik Oudshoorn
===========================================================================

Hollandia T. – Always Forward 0–2

Always Forward heeft na de twee gelijke spelen van de afgelopen weken tegen Grasshoppers en Texel ’94 in de uitwedstrijd tegen Hollandia T weer een zege geboekt. Bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Hoekstra toonde het scorebord de cijfers 0–2, dezelfde score waarmee Forward de eerste drie wedstrijden van de lopende competitie won.

Voor de derde achtereenvolgende maal kwam Always Forward uit tegen een in een overwegend groen gekleurd shirt spelende tegenstander (meer zijn er niet in de poule) en ook voor de derde achtereenvolgende maal betrof het een tegenstander die zich vrijwillig terugtrok op de eigen speelhelft. Forward mocht op de Tuitjenhornse natuurgrasmat, die er na de overvloedige regen in de voorafgaande dagen opmerkelijk goed bij lag, het spel maken.
Het tempo van de wedstrijd was lange tijd nogal laag, hetgeen mede in de hand werd gewerkt door de tijd die vooral de spelers van de thuisploeg nodig hadden om de bal bij spelhervattingen weer aan het rollen te brengen. Scheidsrechter Hoekstra compenseerde dit goed door heel wat extra minuten aan de eerste helft toe te voegen.
Uit veldspel voortkomende kansen waren schaars. In de derde minuut brak Lucas Laan op snelheid op links door, maar de Hollandia-doelman wist zijn voorzet bij de eerste paal weg te werken. Diezelfde doelman pareerde na een klein halfuur spelen een schot van Nick Bot, waarna Jeffrey de Moel in de rebound de bal iets te hoog richtte. Enkele minuten later leverde Jeffrey de Moel na en combinatie met Nick Bot een voorzet af, waarbij de bal net buiten bereik van zowel Nick Bot als Joost Ruttenberg bleef. Joost Ruttenberg zocht het doel te hoog nadat hij een pass uit de Hollandia-verdediging had opgevangen. Na een combinatie met Jeffrey de Moel kwam Floris Coffeng in schietpositie, maar zijn inzet vloog via een tegenstander langs het doel. Op slag van rust werd Lucas Laan op links in de buurt van het Holllandia-doel aangespeeld. Zijn balaanname was in eerste instantie niet perfect, maar hij zag toch kans een hard schot richting korte hoek af te vuren, waarop de Hollandia-doelman een knappe redding verrichtte. Verder moest het gevaar komen van vrije trappen. Bij een daarvan, in de 8e minuut, werd Nick Bots schot een vrij eenvoudige prooi voor de Hollandia-doelman. Bij de volgende, zes minuten later, kwam de voorzet van Jeffrey de Moel bij de tweede paal iets te hoog aan voor Jurgen Adamus en Clyde Limbach en in de 33e minuut zag Cemil Zaal de door hem genomen vrije trap over het doel verdwijnen.
Het Forward-doel werd in het eerste bedrijf slechts tweemaal belaagd. Na ruim een kwartier moest Forward-doelman Niels Post in actie komen bij een afstandsschot en bij de grootste kans voor de thuisploeg, na een misser in de Forward-defensie, kon Niels Post uitlopend redding brengen, mede omdat de Hollandia-spits van dienst de bal iets te ver voor zich uit speelde.

In de tweede helft kwamen Gilles Duiveman McEwan en Hicham Uad in het veld voor Jurgen Adamus en Lucas Laan. De eerste actie van Gilles Duiveman McEwan betrof, nadat hij diep op de Hollandia-speelhelft was doorgedrongen, een laag schot, dat de Hollandia-keeper met de voet wist te pareren. De rebound leverde wel een treffer op, van Mick v.d. Gulik, maar die werd wegens buitenspel afgekeurd. Aan de andere kant van het veld moest ook Niels Post met de voet een knappe redding verrichten, toen een Hollandia-spits na een misser in de Forward-defensie vrij voor hem opdook. Tussen deze momenten in vuurde Joost Ruttenberg iets te hoog, nadat hij de bal uit een combinatie tussen Hicham Uad en Mick v.d. Gulik voor zijn voeten had gekregen. De thuisploeg werd nogmaals gevaarlijk bij een solo van de linkerspits, die slechts met grote moeite kon worden gestuit.
In de 62e minuut kwam Forward op voorsprong. Nick Bot kwam even buiten het Hollandia-strafschopgebied in balbezit, Hij manoeuvreerde zich in schietpositie en knalde de bal ziedend hard in de verre hoek (0–1). Zes minuten later werd de marge verdubbeld toen  Jeffrey de Moel na een mooie Forward-aanval over rechts bij de doellijn oog in oog met de Hollandia-doelman kwam. Hij legde de bal terug op Mick v.d. Gulik die keurig raak schoot (0–2). Kort na deze treffer maakten Jeffrey de Moel en Terence Alberg plaats voor Tom Hoeve en Joeri Kerkhoven. De thuisploeg kwam, door de stand gedwongen, meer uit zijn schulp en beleefde zijn beste periode van de wedstrijd. Bijna kwam de ploeg tot een treffer toen, na balverlies in de Forward-defensie, een spits uit een voorzet van rechts zijn inzet via de binnenkant van de paal terug in het veld zag stuiten. Verder moest Niels Post, nadat Danilo v.d. Woude in het veld was gekomen voor Joost Ruttenberg, nog een redding verrichten op een vleugelschot. Aan de andere kant van het veld wist de Hollandia-defensie Floris Coffeng, na een leep boogballetje van Nick Bot, het scoren te beletten en zag Hicham Uad, door Joeri Kerkhoven met een dieptepass gelanceerd, zijn eindpass door een verdediger onderschept worden. Het slotakkoord was voor Mick v.d. Gulik, die uit de rebound een schot loste dat knap verwerkt werd door de Hollandia-doelman.
Hollandia T – Always Forward 0–2 (0–0). 62, Bot 0–1; 68, v.d. Gulik 0–2.
Always Forward: Niels Post, Terence Alberg (70, Joeri Kerkhoven), Jurgen Adamus (46, Gilles Duiveman McEwan), Cemil Zaal, Clyde Limbach, Lucas Laan (46, Hicham Uad), Nick Bot, Floris Coffeng, Jeffrey de Moel (70, Tom Hoeve), Joost Ruttenberg (79, Danilo v.d. Woude) en Mick v.d. Gulik.
Verslag: Hans Smit

Westfriezen verliest thuis van ZAP: 0-2

Westfriezen begon zondag in eigen huis sterk tegen ZAP. Halverwege de eerste helft kwam de strijd iets meer in balans. De ruststand werd bereikt met de brilstand 0-0.
Westfriezen speelde de tweede helft slordig en zag dat ZAP zich niet makkelijk gewonnen gaf. De mannen uit Breezand gaven achterin weinig weg.
De wedstrijd leek af te stevenen op een 0-0, doch in de 72e minuut scoorde ZAP uit een counter 0-1. Westfriezen kon niet echt een vuist maken en zag in de 87e minuut ZAP op 0-2 komen, wat tevens de eindstand werd. Bij winst zou Westfriezen weer de koppositie hebben ingenomen. Nu staat het op de tweede plaats achter HSV. Volgende week wacht voor Westfriezen de uitwedstrijd tegen KFC uit Koog aan de Zaan, dat ook in de bovenste regionen meedraait.

Always Forward (zat.) – KHFC 8–0

Always Forward (zat.) heeft zaterdag een nieuw seizoenrecord gevestigd in de tweede klasse A. De ploeg verbeterde met de 8–0 thuiszege tegen KHFC de vorige week door Olympia Haarlem tegen dezelfde tegenstander bereikte recordscore van 0–7 met één treffer. De jonge Haarlemse formatie – de gemiddelde leeftijd van de spelers die aan de wedstrijd begonnen was 20½  jaar – beleefde bepaald niet zijn geluksdag, want liefst drie van de acht tegentreffers kwamen op naam van KHFC-spelers die hun eigen doel troffen.

Zoals de uitslag van de wedstrijd al doet vermoeden, had Forward vrijwel de gehele 90 minuten een overwicht. In de eerste helft hielden de Haarlemmers echter vrij lang stand en diverse malen kwamen zij in die fase in de buurt van het doel van Aron van Loon. De Forward-doelman moest in de negende minuut paraat staan om een schot van links in de korte hoek te stoppen. Twee aanvallen van de bezoekers werden afgerond met een schot dat langs de voor hen verkeerde kant van de paal verdween, waarvan een via een Forward-lichaam, en in de 26e minuut, vlak voor de openingstreffer, dook een KHFC-spits voor Aron van Loon op om een voorzet in te schieten, maar hij kon de bal met een volley niet goed genoeg raken, waardoor de inzet een vrij gemakkelijke prooi werd voor de Forward-keeper. In de slotfase van de eerste helft was er een uitstekende ingreep van Nick de Wit nodig om de angel uit een gevaarlijk ogende KHFC-aanval te halen.
Always Forward bezorgde de defensie en de doelman van de bezoekers heel wat meer problemen. In de vijfde minuut pareerde de keeper een vleugelschot van Joey Papamelodias ten koste van een hoekschop en even later werd Milco Leijen in een combinatie met Darren Johnstone en Kevin van Gasteren in stelling gebracht. Zijn inzet werd dor een KHFC-verdediger met de voet van de doellijn weggewerkt.
Leon Machielse stuitte na een combinatie met Boyd Stevens en Joey Papamelodias op de laatste verdediger en hetzelfde overkwam Kevin van Gasteren, nadat nadat hij door Boyd Stevens met een leep boogballetje in het KHFC-strafschopgebied was aangespeeld. Het van even voorbij de middenlijn afgevuurde afstandsschot, waarmee Joey Papamelodias de Haarlemse doelman probeerde te verrassen, vloog net naast. In de 20e minuut mocht Kevin van Gasteren op rechts een vrije trap nemen. Darren Johnstone schampte de indraaiende bal bij de tweede paal met zijn hoofd, waarna de doelman een fraaie redding verrichtte. Diezelfde doelman greep ook goed in na een langdurige, door Jelle Huitema ingeleide Forward-aanval.
Kort daarna werd Kevin van Gasteren bereikt vanuit de defensie. Met een mooie halve omhaal op maat gaf hij Leon Machielse de mogelijkheid om door te breken en de bal langs de uitlopende doelman te tikken (1–0). Even later vloog een door Kevin van Gasteren genomen corner voorlangs het KHFC-doel zonder dat iemand de bal raakte.
Na een halfuur spelen raakte Milco Leijen aangeslagen. Fysiotherapeut Tineke Diaz wist hem in eerste instantie op te lappen, maar enkele minuten later moest hij zich toch laten vervangen door Mirko Boukens. Voordat dat gebeurde was de stand al op 3–0 gebracht. Uit een met een hakballetje gelardeerde combinatie over rechts tussen Boyd Stevens, Perry Vlasman en Leon Machielse leverde de laatstgenoemde een voorzet af. Voordat Kevin van Gasteren de bal bij de eerste paal kon binnentikken deed een verdediger van de bezoekers dat voor hem (2–0). Kort daarna werd een overtreding bij de zijlijn op links tegen Kevin van Gasteren door de uitstekend leidende scheidsrechter Barrales bestraft met een vrije trap. Joey Papamelodias krulde de bal bij de tweede paal tegen het net (3–0).
Mirko Boukens begon zijn optreden met een schot uit een met het hoofd afgegeven teruglegger van Leon Machielse dat net naast het doel verdween. Het slotakkoord van het eerste bedrijf was voor de bezoekers met een gevaarlijke uitbraak, waarbij Aron van Loon en Jimmy Bouwhuis gezamenlijk de situatie klaarden.

In de tweede helft werd de weerstand van de Haarlemmers allengs minder. Dat werd in de hand gewerkt door een tweetal vroege treffers die de stand naar 5–0 opvoerden. Nadat een KHFC-aanval was afgerond met een over Aron van Loons doel zeilend schot, mocht Joey Papamelodias proberen zijn kunststukje van de derde treffer te herhalen. Deze keer koos hij voor een krul richting korte hoek. Nick de Wit en een KHFC-verdediger probeerden beide, met verschillende bedoeling, de bal met het hoofd te raken. Dat lukte de verdediger, maar hij voerde daarmee Nick de Wits plan uit door de bal tegen het net te werken (4–0). Joey Papamelodias zag zijn volgende voorzet voor het Haarlemse doel langs gaan en direct daarna werd Kevin van Gasterens solo net binnen het KHFC-strafschopgebied door middel van een overtreding gestuit. Kevin van Gasteren zelf voltrok het vonnis (5–0). Even later scoorde Leon Machielse op aangeven van Kevin van Gasteren, nadat de KHFC-doelman een inzet van Boyd Stevens had gepareerd, maar deze treffer werd wegens buitenspel afgekeurd.
Na een uur spelen kwamen Marijn Sterk, Stefan Schipper en Bas Rive in het veld voor Jelle Huitema, Kevin van Gasteren en Perry Vlasman. In de 67e minuut veroverde Joey Papamelodias de bal op links. De KHFC-doelman pareerde zijn schot, waarna Boyd Stevens uit de rebound de lat teisterde.
Aron van Loon moest in het tweede bedrijf slechts tweemaal serieus in actie komen. In beide gevallen, in de 68e en 75e minuut, betrof het een afstandsschot waarbij hij gestrekt naar de rechterbenedenhoek moest duiken om de bal te stoppen.
Forward’s zesde doelpunt ontstond uit een aanval die door de oprukkende Jimmy Bouwhuis werd opgezet. De bal belandde bij Leon Machielse op links. Met zijn voorzet wilde Leon Machielse het kopgrage hoofd van Stefan Schipper bereiken, maar een verdediger van de bezoekers werkte voordat Stefan Schipper dat kon doen de bal in het doel, waarmee hij de derde KHFC-speler werd die zijn eigen doelman passeerde (6–0). Enkele minuten later kreeg Stefan Schipper alsnog een treffer op zijn naam. Uit een aanval die op rechts volgde op een afgeslagen corner was het weer Leon Machielse die het hoofd van Stefan Schipper zocht en deze keer vond. Van voorbij de tweede paal werkte de centrumspits de bal in de korte hoek tegen het net (7–0). Drie minuten later bracht Joey Papamelodias de eindstand op het scorebord. Stefan Schipper lanceerde Leon Machielse met een doorkopbal en het breedtepassje van de linkerspits leverde hem opnieuw een assist op, want Joey Papamelodias kon van dichtbij binnentikken (8–0).
Always Forward – KHFC 8–0 (3–0). 26, Machielse 1–0; 33, KHFC eigen doel 2–0; 35, Papamelodias 3–0; 48, KHFC eigen doel 4–0; 52, Van Gasteren (strafschop) 5–0; 74, KHFC eigen doel 6–0; 80, Schipper 7–0; 83, Papamelodias 8–0.
Always Forward: Aron van Loon, Perry Vlasman (60, Bas Rive), Nick de Wit, Jimmy Bouwhuis, Darren Johnstone, Jelle Huitema (60, Marijn Sterk), Boyd Stevens, Joey Papamelodias, Kevin van Gasteren (60, Stefan Schipper),  Milco Leijen (38, Mirko Boukens) en Leon Machielse.

Hollandia - Ter Leede 2-2
Hollandia T. - Always Forward 0-2
Westfriezen - ZAP 0-2
Spartanen - Den Helder 1-3
De Zouaven - Vios W. 3-1