Bewoners Zuiderdracht zijn geluidsoverlast spuugzat

Huizen worden potdicht afgesloten

HOORNGIDS REGIO | De bewoners van de huizen aan de Zuiderdracht in Oosterblokker zijn de nachtelijke geluidsoverlast van het tegenover hun huizen opererende transportbedrijf Pyxis al jaren spuugzat. ’s Nachts gaan de ramen potdicht en het vormde al voor één familie de aanleiding om elders te gaan wonen. De permanent verstoorde nachtrust is ze uiteindelijk opgebroken.

Het bedrijf kreeg enkele jaren geleden de vermaarde veilinghallen via een veiling in de schoot geworpen, waarna ze afzagen van het oorspronkelijke plan om zich te vestigen op het bedrijventerrein Zevenhuis aan de Westfrisiaweg. In tegenstelling tot de vorige eigenaar, Karsten Foodservice, kreeg Pyxis wél toestemming om ’s nachts operationeel te zijn. De bewoners voelden de bui al snel hangen en hun vrees bleek gerechtvaardigd. Niet zozeer het stationair laten draaien van de vrachtwagens is de oorzaak van hun nachtelijke frustratie, maar de geluiden bij het laden en lossen. ”Een rubbermat bij iedere vrachtwagen om de herrie te dempen zou al een oplossing kunnen zijn, maar daar wordt geen gebruik van gemaakt”, aldus een bewoner. 

Hoorn of Drechterland?
De bewoners ondernamen al in een vroeg stadium stappen om de nachtelijke activiteiten van het bedrijf te laten stoppen. Daarbij kwam een merkwaardig fenomeen aan de oppervlakte: hoort Pyxis nou bij Hoorn of bij Drechterland? De voormalige veilinghallen bevinden zich op het grondgebied van de gemeente Hoorn, maar de laad- en losruimten aan de kant van de Zuiderdracht behoren tot het grondgebied van de gemeente Drechterland. Deze laatste gemeente heeft Pyxis toestemming gegeven om de nachtelijke werkzaamheden voort te zetten, maar een recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland lijkt alles op z’n kop te zetten. De rechtbank vernietigde het bewuste besluit van de gemeente Drechterland, waardoor de kans groot is dat Pyxis moet stoppen met de nachtelijke bedrijfsactiviteiten. Om redenen van policy is Pyxis overigens niet bereid om zelf nader op de zaak in te gaan.

Uitspraak
De Rechtbank Noord-Holland Noord heeft 31 oktober 2023 een besluit van de gemeente Drechterland vernietigd. Door deze uitspraak is het oorspronkelijke besluit van de gemeente Hoorn weer van kracht. Dit betekent o.a. dat Pyxis vermoedelijk moet stoppen met haar bedrijfsactiviteiten in de avond en nacht. Omdat het door deze uitspraak nu weer onder de besluitvorming valt van de gemeente Hoorn heeft Fractie Tonnaer terstond enkele vragen gesteld aan het Hoornse college van B&W. Deze vragen en de toelichting daarop zijn hieronder te lezen.

Geacht College,
Onze fractie heeft de uitspraak van Rechtbank Noord-Holland van 31 oktober 2023 (zaaknummer: HAA 22/1562) en het krantenartikel (15 november 2023) NHD ‘Geluid Pyxis ligt bij Hoorn’ van Cees Beemster, gelezen over het maatwerkbesluit van 15 september 2021 waarmee de normering voor geluids- en verkeersoverlast voor bewoners aan de Zuiderdracht werd verruimd.
De Rechtbank vernietigt en herroept dit door de gemeente Drechterland op verzoek van Pyxis Logistics genomen besluit. Door deze uitspraak is het oorspronkelijke maatwerkbesluit met voorschriften van 21 juni 2017, afkomstig van de gemeente Hoorn, weer van kracht geworden. 
Dit betekent o.a. dat Pyxis direct moet stoppen met de krachtens het vernietigde besluit toegestane verruiming van haar bedrijfsactiviteiten. Dankzij deze gerechtelijke uitspraak zal de geluids- en verkeersoverlast voor de bewoners aan de Zuiderdracht e.o. in ieder geval in de avond en nacht verminderen.
Na het lezen van de gerechtelijke uitspraak ontstaat bij ons de indruk dat de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord en de gemeenten Drechterland en Hoorn er, met het geven van informatie aan de bewoners en besluiten die eerder zijn genomen, een rommeltje van hebben gemaakt. Ook is er weinig serieuze aandacht geweest voor de klachten over geluidsoverlast van bewoners van de Zuiderdracht vooral in de avond en nacht. 
Wij willen van het college weten welke consequenties de uitspraak van de rechtbank heeft voor de bewoners van de Zuiderdracht e.o. en het bedrijf Pyxis.

Wij stellen op grond van bovenstaande de volgende vragen:
Gaat het college zich aan de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 31 oktober jongstleden (zaaknummer HAA 22/1562) houden, en welke gevolgen heeft deze uitspraak voor Pyxis en de omwonenden?
Het voor Pyxis geldende oorspronkelijke – door de gemeente Hoorn genomen - maatwerkbesluit uit 21 juni 2017 is opnieuw van kracht geworden. Welke gevolgen heeft dit voor de bedrijfsvoering van Pyxis en in het bijzonder voor rechtshandhaving voor de bewoners? Wanneer treedt het maatwerkbesluit uit 21 juni 2017 weer in werking?
Is er tussen de gemeenten Drechterland en Hoorn wel voldoende samenwerking geweest over de bestrijding van de verkeers- en geluidsoverlast en over de vergunningsverlening aan Pyxis? Zo ja, hoe heeft het dan toch kunnen gebeuren dat B&W van Drechterland wijzigingen aanbrengt in een besluit van het college van B&W Hoorn?
Gaat het college bij het nemen van het (volgens de uitspraak te nemen) nieuwe besluit mee in de wijzigingen, die Drechterland daarin heeft aangebracht, of blijft het college bij de conform haar eigen besluit van 21 juni 2017 vastgestelde normering?
Wat gaat het college doen met het gegeven dat beide besluiten in belangrijke mate zijn gestoeld op een reeds vervallen geluidszonering?
Gegeven haar uitsluitende bevoegdheid om maatwerkvoorschriften te stellen, ziet het college mogelijkheden om zich alsnog rekenschap te geven met de in de afgelopen jaren door de omwonenden ondervonden geluid- en verkeersoverlast als gevolg van de activiteiten door Pyxis?
Is het college voornemens om binnen afzienbare tijd, in samenwerking met de gemeente Drechterland, daadwerkelijk bestuurlijke invulling te geven aan de met de grenswijziging in 2014 ontstane situatie met betrekking tot het bedrijventerrein Gildenweg? 
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Pyxis laad- en losgedeelte voorzijde Zuiderdracht Pyxis laad- en losgedeelte voorzijde Zuiderdracht
Pyxis Zuiderdracht Oosterblokker - Hoorn Pyxis Zuiderdracht Oosterblokker - Hoorn