De verdwijnende Hoornse middenstand: Theaterroute De Grutters 10 jaar later

16-11-2023

HOORNGIDS HOORN | Het tweede lustrum van Op Roet wordt op 7/8/9 december afgesloten. Dan vieren de theatermakers met De Grutters 10 jaar later… dat Op Roet tien jaar geleden met De Grutters van start is gegaan. 

De route laat de geschiedenis (her)leven van verschillende bedrijven die de Hoornse binnenstad rijk was. Van de eenpitter en winkeldochter tot schurende familiebanden, jonge ondernemers met hippe plannen en alles wat daartussen zit. 
 
Bijzondere bestaan der middenstanders
De Grutters toont het bijzondere bestaan van een aantal Hoornse middenstanders. De bezoeker maakt kennis met het eeuwenoude familiebedrijf, over de opvolger die niet komt, de winkeldochters die hardnekkig blijven, de jonge ondernemers die hun tijd vooruit waren en de eenzame eenpitter die vooral duurzaam moet worden. En over een wereld die snel verandert, want het vertrouwde middenstands-DNA staat stevig onder druk. Ofwel: het fossiele winkelen versus online internetshoppen en hoe om te gaan met die anonimiteit.
 
Interviews
Ingrid Docter, zelf middenstandsdochter, (her)schreef het stuk op basis van interviews met (oud)middenstanders. Tien jaar later maakt zij opnieuw de balans op: ”Is dit de weg die we op moeten: wonen, beleven, eten?”
Spel: Gerard Venverloo, Marie Claire Wever, Frans Stam, Theo Vries, Hanneke Vries, Sultan Tasdelen, Mirea Harlaar, Bert Lont, Jeroen Wals, Luc Schaap, Jellie van der Werff. Tekst: Ingrid Docter. Regie: Gerard Venverloo, Lyda Tijsen, Gea van der Helm, Ingrid Docter.
Start en slot bij Grand Café Turf aan de Gedempte Turfhaven in Hoorn. Aanvang telkens om 20.15 uur en kaarten kosten €10; meer info en reserveren via www.op-roet.nl (http://www.op-roet.nl)

De Grutters De Grutters