Zelfstandig stemmen voor slechtzienden ook op 22 november mogelijk

16-11-2023

HOORNGIDS HOORN | Bij de Tweede Kamerverkiezing op 22 november is het in Hoorn voor blinden en slechtzienden mogelijk zelfstandig te stemmen. Zoals dat ook met de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen het geval was.

CDA Hoorn heeft samen met de fracties D66 Hoorn, ÉénHoorn, VVD Hoorn en Hoorn Lokaal vervolgvragen aan het college van B&W gesteld over de toegankelijkheid van de landelijke Tweede Kamerverkiezingen in Hoorn. Het antwoord van het college was positief. Op het stadhuis wordt een blindegeleidelijn aangelegd. Ook worden er hulpmiddelen beschikbaar gesteld. 

Dubbel stembureau
Uit de eerder gehouden evaluatie is gekomen dat de drukte op het stembureau in combinatie met vergrote toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden niet werkbaar was. Het gebruik van de stemmal zorgde ervoor dat stembureauleden daar meer tijd aan moesten besteden. Hierdoor liep de wachttijd op. Daarom is ervoor gekozen om bij de komende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november in het stadhuis een dubbel stembureau in te richten. Hierdoor kunnen meer mensen tegelijk geholpen worden en kunnen personen die vanwege een lichamelijke beperking meer tijd nodig hebben rustig hun stem uitbrengen.

Stemmal en soundbox
Om ook rekening te houden met blinden en slechtzienden worden de stemmal en de soundbox in gebruik genomen. Ook is de kandidatenlijst in braille beschikbaar op het stadhuis.

Zelfstandig stemmen voor slectzienden via stemmal Zelfstandig stemmen voor slectzienden via stemmal