Commissie spreekt over verwijderen van graffiti, lokaal gezondheidsbeleid en woonambities

23-11-2023

HOORNGIDS HOORN | Op dinsdagavond 28 november 2023 er een commissievergadering plaats in het stadshuis. Er wordt onder andere gesproken over het verwijderen van graffiti in de gemeente en lokaal gezondheidsbeleid.
 

Graffiti verwijderen en voorkomen
De afgelopen jaren is in Hoorn steeds meer sprake van overlast door graffiti. Naast dat de omgeving verloedert, is graffiti ook slecht voor het veiligheidsgevoel van bewoners. Zowel de burgemeester, wethouders en gemeenteraad vinden een verzorgde en prettige leefomgeving belangrijk. Daarom legt het college drie scenario’s voor over het schoonmaken en voorkomen van graffiti op plekken waar het niet mag. De commissie wordt gevraagd hierin een voorkeur te kiezen.

Nieuw lokaal gezondheidsbeleid
De gemeente werkt met samenwerkingspartners aan de gezondheid van haar inwoners. Om dit ook de komende jaren te blijven doen, is een nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid opgesteld. In de commissie worden de regels in deze nota besproken.

Woonambities in de gemeente
Intermaris, de Verenigde Huurdersorganisatie De Boog en de gemeente Hoorn werken samen aan betaalbare en energiezuinige woningen. Ook werken de drie partijen aan geschikte huisvesting voor bijzondere doelgroepen, zoals senioren en mensen met een beperking. Hier maken de drie partijen afspraken over. Deze zogenoemde prestatieafspraken worden besproken door de commissie.

Potje voor startersleningen aangevuld?
De starterslening helpt mensen met een laag inkomen te helpen aan een eerste koopwoning. Inmiddels is het beschikbare geld voor startersleningen op. Om aan de lopende aanvragen en een deel van de aanvragen in 2024 te kunnen voldoen, stelt het college voor om een aanvullend budget van drie miljoen euro beschikbaar te stellen. Hiermee kunnen minimaal 60 extra startersleningen worden verstrekt.

Rekenkamercommissie wordt Rekenkamer
Een rekenkamer(commissie) onderzoekt of het gemeentebestuur zijn werk goed doet. Vragen die daarbij worden gesteld zijn:
- worden de gestelde doelen daadwerkelijk behaald?
- gebeurt dat op een efficiënte manier?
- worden de juiste procedures gevolgd?
Voor deze commissie gelden vanaf 1 januari 2024 nieuwe regels die er onder andere voor zorgen dat de gemeenteraad zijn controlerende rol beter kan vervullen. De voorwaarden voor de nieuwe rekenkamer moeten eerst worden vastgesteld.

Volg de commissievergadering live of online
Om 20.00 uur begint de commissievergadering in de raadszaal van het stadhuis. Publiek is welkom. Je kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream vind je hier (https://hoorn.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/61ac8f25-f5b3-4eea-9333-1a8607d40571).

KR graffiti 3 KR graffiti 3