Lezing Vereniging Oud Hoorn: ‘De Hoekse en Kabeljauwse twisten’

Woensdag 29 november 20 uur in het Foreestenhuis

HOORNGIDS HOORN | Op woensdag 29 november om 20.00 uur organiseert Vereniging Oud Hoorn een lezing over de Hoekse en Kabeljauwse twisten door Anne Doedens. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43.

Maar weinig conflicten in de vaderlandse geschiedenis zijn zo moeilijk te begrijpen als de Hoekse en Kabeljauwse Twisten die zich afspeelden in de 14e en 15e eeuw. Het ging niet alleen om de strijd tussen adel en steden. Allerlei persoonlijke, lokale en economische belangen speelden een rol en ook de motieven verschilden sterk. Welke spanningen in de veranderende laatmiddeleeuwse samenleving traden op en hoe kwamen die tot uiting? Welke positie nam de toen al welvarende stad Hoorn in gedurende deze turbulente tijden? De Hoekse en Kabeljauwse twisten blijken van grote betekenis te zijn geweest voor de ontwikkelingen in latere eeuwen.

Dr. Anne Doedens is historicus en was als docent verbonden aan de Vrije Leergangen van de Vrije Universiteit en het Nutsseminarium van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft vele publicaties over de Nederlandse geschiedenis op zijn naam staan. Hij schreef onder meer samen met Liek Mulder: ‘De Hoekse en Kabeljauwse twisten, kraamkamer van Nederland’.

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl (mailto:lezingen@oudhoorn.nl). De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, ten name van Vereniging Oud Hoorn onder vermelding van Lezing. De toegangsprijs is € 5,00 voor leden van Oud Hoorn en € 6,50  voor niet-leden.

Foreestenhuis Foreestenhuis

Reacties
Reactie: (W.F.L.Strk)
24-11-2023, 13:56
Had reeds voor een lezing betaald, maar Kon door omstandigheden niet aanwezig Zijn. Hoop dat ik inzicht krijg over de archeologische waarde van Hoorn