Bedreigingen

Column van Sjaak Grosthuizen

We hebben een week met opzienbarend nieuws achter de rug. Op mij maakte het een diepe indruk. Zelfs beangstigend, want wat kan er allemaal gebeuren? Ik heb werkelijk mijn best gedaan om alles enigszins te relativeren. Je lijkt zo veilig te zijn, maar je kunt toch ineens aan de beurt zijn. Ik ben maar even aan het googelen geslagen om te kunnen begrijpen wat er precies aan de hand is en of er werkelijk een bedreiging schuilt in wat we mogen vaststellen. Neem maar van mij aan: in Hoorn ben je niet veilig voor wat er allemaal op ons af komt en het ontkennen van dit gevaar helpt niet.

Wat kort geleden in Straatsburg gebeurde is van een andere orde, maar ik zie in alles vanuit de herkomst van wat daar voorviel een soort overeenkomst. Het komt schijnbaar vanuit het niets toch op ons af gedenderd zonder dat we er iets tegen kunnen doen. RTL en ook de Telegraaf kwamen met het bericht uit Frankrijk. In Straatsburg is er iets vanuit de ruimte op een auto geschoten en heeft daar een gat van vijftig cm doorsnee in het dak achter gelaten. Men vond iets ter grootte van een hazelnoot, waarvan men vermoedt dat het een meteoriet is.

De Volkskrant kwam met een ander bericht, dat mij ook niet vrolijk stemde. Er knalde namelijk een deeltje vanuit de ruimte op de aarde met een enorme energie. Zelfs 240 exa-elektronvolt! Zulks verontrust mij zeer! Het is 40 miljoen keer sterker dat de kracht van twee op elkaar botsende protonen. Nu gebeurde dat volgens het bericht waar de krant naar verwees op 27 mei 2021. We hebben geen berichten dat op die dag een stad of dorp of gewoon een niet al te lange straat of een woning werd verwoest. Ook ging het daar niet om een gat in een autodak. En het handelde slechts om één deeltje. Ter geruststelling wordt in het artikel gezegd dat een dergelijke inslag zeer zelden is. In een gebiedje van één vierkante km zal het hooguit één keer per eeuw gebeuren.

Ik was niet minder verontrust, want googelen naar informatie over dit ruimtelijke onderwerp herinnerde me weer aan artikelen over elementaire deeltjes die ik vroeger gretig trachtte te begrijpen. Ik las over bellenvaten en neutrino’s. Vooral die neutrino’s joegen mij de stuipen op het lijf. Wist jij bijvoorbeeld dat er elke seconde meer dan tien miljard neutrino’s dwars door je vingertop gaan? Probeer dan maar eens te bevatten hoeveel neutrino’s elke seconde dwars door je hele lijf gaan!

Dag in, dag uit worden we doorschoten met neutrino’s die dwars door je heen vlieden met de snelheid van het licht. Ze gaan zonder enige moeite dwars door de aarde. Reken er maar op dat de neutrino’s die door jou heen vliegen een uiterst kleine fractie van een seconde geleden eerst door een Nieuw-Zeelander is geschoten. Het gaat maar door en het gaat maar door en niemand die ons daar tegen beschermt! Nu ben ik snel te overtuigen door geruststellingen dat ook wanneer neutrino’s eerst door doodzieke wereldgenoten met een enge besmettelijke ziekte vliegen ze niet inderhaast ook even een stukje virus meeslepen.

Na het krantenberichtje nog eens te hebben gelezen en ook wat langer gesnuffeld te hebben in bij elkaar gesurfte informatie werd ik iets meer gerustgesteld. Je kunt zelfs op een luchtige toon verhalen over het heelal en alles wat daaruit op ons af kan komen. Maar toch, wanneer het universum zich aan ons openbaart met haar onvoorstelbare krachten en met het rondstrooien van uiterst kleine deeltjes dan blijft bij mij de noodzaak om toch vooral op mijn hoede te zijn. Je moet wanneer je gevoelig bent voor berichtgeving over gevaren vanuit de ruimte niet teveel lezen over rode reuzen en witte dwergen. Ik ben heus niet zo’n simpele ziel dat ik mijn hart vasthoudt bij het bericht dat onze zon over vierenhalf miljard jaar zal sterven.

Een mens kan echter een bedreiging worden die vele malen desastreuzer is voor een samenleving en dus ook voor mij. Ik zal mijn aandacht dan toch maar richten op mensen en trachten te helpen te voorkomen dat er een rotzooitje van onze samenleving wordt gemaakt.  

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Bedreigingen Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Bedreigingen