Vlinders vliegen zelfs op een kille herfstavond

27-11-2023

HOORNGIDS REGIO | Je zou denken dat er geen vlinders meer vliegen tijdens een kille herfstavond. Maar niks is minder waar. Rik Wever, nachtvlindercoördinator van De Vlinderstichting, schijnt zijn zaklamp op een stam van een oude eik in een stadspark. Het is 5 graden, het is donker en het miezert. Vol verbazing zien we meerdere kleine wintervlinders op de grillige bast van deze eik. De naam zegt het al, deze vlinder is in de winteractief. 

”Weet je wat zo bijzonder is aan deze vlinder?” vraagt Gerard Sonnemans, schrijver van het ‘Handboek voor Vlinderfans’. ”Het vrouwtje heeft geen vleugels. Zij lokt mannetjes met haar seksgeuren.” Wil je weten hoe je zelf wintervlinders kunt ontdekken, wil je meer vlinders in je tuin, of wil je gewoon uit nieuwsgierigheid meer over vlinders weten, lees dan het nieuwe ‘Handboek voor Vlinderfans’.

Handboek voor vlinderfans
Het ‘Handboek voor Vlinderfans’, geschreven door (kinderboeken)schrijver Gerard Sonnemans, voorzien van honderden tekeningen van natuurillustrator Jasper de Ruiter en vormgegeven door Lisa Strijbosch, neemt je mee in de wonderbaarlijke wereld van de vlinders. In het boek wordt uitgebreid verteld hoe een vlinder-ei stap voor stap in een prachtige vlinder verandert. Maar wist je ook dat een nachtpauwoog-mannetje geen neus heeft en toch op vier kilometer afstand kan ruiken waar een vrouwtje op hem wacht? Of dat een sint-jansvlinder een nachtvlinder is, maar overdag vliegt? En wat dacht je van het gentiaanblauwtje? Deze vlinder kan alleen overleven dankzij de klokjesgentiaan (plant) en een behulpzame kolonie mieren, die voor de rups zorgen.

Boordevol weetjes en verhalen
Deze en nog vele andere fascinerende weetjes, naast mooie verhalen over de belangrijkste vlinderfamilies, maken dit boek zo bijzonder. Het is een rijk boek dat een brug slaat tussen de groeiende kennis over vlinders en de natuurliefhebbers. De ruim 200 pagina’s staan boordevol weetjes en verhalen over vlinder-eitjes, rupsen, poppen en vlinders. De illustraties lijken zo van de bladzijden af te kunnen vliegen. Kortom, een prachtboek voor jong en oud. Een vlinderboek als geen ander; tot stand gekomen in samenwerking met De Vlinderstichting.

Foto: Rik Wever van De Vlinderstichting heeft kleine wintervlinders gespot

Wintervlinders Wintervlinders