Kapotte gasleidingen, stroomstoringen, waardeloze herbestrating en slechte werkomstandigheden tijdens aanleg van glasvezelnetwerk

28-11-2023

HOORNGIDS HOORN | Na de zomervakantie zijn Open Dutch Fiber (T-Mobile) en KPN begonnen met het aanleggen van het glasvezelnetwerk in de gemeente Hoorn. De gemeente heeft daarbij een faciliterende rol. Tijdens deze werkzaamheden hebben zich de afgelopen maanden verschillende problemen voorgedaan. Zo moest de brandweer diverse keren uitrukken vanwege stukgeraakte gasleidingen en zijn er diverse stroomstoringen geweest bij lantaarnpalen waar Liander voor moest komen opdraven. 

Ook moest de herbestrating op sommige delen opnieuw worden gedaan. En dat openbreken van de straten gebeurt veelal tweemaal, omdat Open Dutch Fiber en KPN niet samen willen werken. Daarnaast zijn er signalen dat de harde werkers van Open Dutch Fiber vaak lange dagen maken van 7 uur in de ochtend tot 7 uur in de avond werken. Dit is exclusief de reistijd.
Het vormde voor Renzo van Houten, gemeenteraadslid namens Fractie Tonnaer, de aanleiding om hier vragen over te stellen aan het college van B&W. Dat deed hij mede namens PVDA Hoorn. De vragen zijn hieronder te lezen.

- In heel de gemeente zijn er al diverse kabelkasten neergezet. Aangezien er 2 keer glasvezelkabel wordt aangelegd, hoeveel kabelkasten moeten er nog worden gerealiseerd?
- In het verleden zijn diverse problemen geweest, zoals het meermaals raken van kabels in de grond, zoals gasleidingen en stroomkabels waarbij bijvoorbeeld Liander en de brandweer veelvuldig moesten uitrukken. Verhaalt de gemeente deze kosten en andere onvoorziene kosten volledig bij ODF en KPN? 
- Kan de gemeente erop toezien dat de arbeidsomstandigheden van de medewerkers van ODF en KPN die vele uren maken wetmatig goed verloopt, zoals voldoende rustpauzes en het voorkomen van uitbuiting?

Liander werkzaamheden stroom Liander werkzaamheden stroom