Stadvervuilende graffiti aanpakken!

Commissievergadering 28 november

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het is een grote ergernis, dat overal in de stad op gebouwen, straatmeubilair en elektriciteitskasten ontsierende graffiti wordt gespoten. Op dit moment is er in Hoorn geen beleid om bekladde plekken schoon te maken. Ook is daar nog geen financiële basis voor.

Jessica Visser (Hoorn Lokaal) herinnert aan de schoonmaakactie door raadsleden in het Julianapark, waardoor het park er een stuk vriendelijker ging uitzien. Ze stelt voor om aan inwoners die zelf aan de slag willen schoonmaakmiddelen beschikbaar te stellen. Ze vraagt hoe de dader van de meeste voorkomende tag aangepakt kan worden. De kosten voor het schoonmaken zijn voor een aantal fracties een flinke hobbel.

Debby Katers (Hart van Hoorn) oppert de mogelijkheid om het schoonmaken te laten uitvoeren door mensen met een taakstraf. Of wellicht laten uitvoeren door mensen met een afstand tot werk.

”De daders van de graffiti dienen we zo vlot mogelijk op heterdaad te betrappen”, vindt ook Marieke Rijk (Fractie Tonnaer). Daarnaast hoort het schoonmaken bij de reguliere onderhoudswerkzaamheden van de gemeente. De eigenaren van besmeurde panden kunnen voor het schoonmaken samenwerken met de gemeente.

Lisa Klinkenberg (PvdA) vernam dat schoongemaakte muren vaak binnen korte tijd weer beklad worden. Zij ziet daarom meer in preventie dan dweilen met de kraan open.

Voor GroenLinks maakt het niet uit of de bespoten plek van de gemeente of van particulieren is, wanneer daar aanstootgevend spuitwerk te zien is. Voor deze fractie, zo meldt Willem Kukler, geldt dat er een vrijplaats moet komen voor graffiti. Het inschakelen van wijkbewoners kan vervuiling verminderen en helpen schoonmaken.  

Kholoud Al Mobayed (Sociaal Hoorn) vraagt zich af in hoeverre het mogelijk is om graffiti op scholen aan te kaarten. Jongeren kijken hier anders tegenaan.

Wethouder Dick Bennis is blij met de genoemde suggesties. Het betrekken van inwoners neemt hij als suggestie mee. Het inrichten van vrijplaatsen voor graffiti wordt al ter hand genomen door de afdeling kunst en cultuur. Het is ingewikkeld om particulieren te verplichten hun panden zelf schoon te maken. Hij vindt het ook frustrerend dat betrappen op heterdaad niet altijd voldoende bewijs oplevert voor de rechtbank. Het schoonmaken van de stad zal worden aangepakt, maar veel graffiti bevindt zich op andere plekken dan eigendommen van de gemeente. De kastjes van Liander bijvoorbeeld zouden door dat bedrijf zelf moeten worden schoongemaakt. Wethouder Bennis krijgt en passant uitgelegd dat graffiti vrijplaatsen niet alleen voor kunstenaars bedoeld zouden moeten zijn.

Foto wethouder Bennis: Peter Ursem

Wethouder Bennis over graffiti Wethouder Bennis over graffiti