Gemeente Hoorn zet zich in om inwoners gezonder te maken en te houden

Commissievergadering 28 novermber

HOORNGIDS POLITIEK - VERSLAG PETER URSEM | De nota gezondheidsbeleid wordt behandeld in de commissievergadering. Het stadsbestuur van Hoorn wil zich blijven inzetten om samen met samenwerkingspartners de inwoners gezonder te maken en te houden. Er bestaan al diverse activiteiten om de mensen meer in beweging te krijgen, minder te roken en gezonder te eten. Dit wordt beoogd met activiteiten voor de jeugd en voor volwassenen.

Menno Jas (Hart van Hoorn) noemt het overlijden van enkele mensen die eenzaam waren. De opvang en begeleiding van mensen die deze hulp nodig hebben ontbreken vaak. De fractie is daarvan geschrokken.

Matthijs Koster (CDA) zegt dat de acties die op scholen worden aangekaart grenzen kennen aan de mogelijkheden. Hij hoopt dat het eenvoudiger wordt om bij de gemeente aan te kloppen voor hulp.

Cees Maas (ChristenUnie) hoopt dat er nog meer hulporganisaties worden opgenomen in het overzicht dat de gemeente heeft.

Lisa Klinkenberg (PvdA) ziet enkele te vaag omschreven doelstellingen in de nota over het gezondheidsbeleid.

Willem Kukler (GroenLinks) verwacht dat tijdens de uitvoering van het beleid oog is voor nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld bij gezondheidsbedreigende middelen.

Hoewel de VVD tevreden is met de nota, is er vrees dat een aantal kinderen ondanks het beleid met vapen en roken starten.

John Halsema (Hoorn Lokaal) wil dat het voor mantelzorgers makkelijker wordt gemaakt ondersteuning van de gemeente te krijgen.

Kholoud Al Mobayed (Sociaal Hoorn) vraagt aandacht voor het aanbod van de kantines op de scholen.

Dit onderwerp is het terrein van wethouder Marjon van der Ven. Zij maakt duidelijk dat de nota de uitwerking is van een proces dat in gang is gezet na de aanbevelingen en speerpunten van de raad en heeft samen met andere organisaties vorm gekregen. Ze geeft aan dat niet alle gevallen waar hulp nodig is bekend zijn bij de gemeente. De samenwerking met andere instellingen is belangrijk want daardoor kunnen meer mensen geholpen worden. Ze gaat haar best doen de regelgeving en regelingen rond de mantelzorgers te verbeteren. De gemeente is samen met andere organisaties op veel gebieden bezig hulp te realiseren.

Foto wethouder Van der Ven: Peter Ursem

Wethouder van der Ven over de gezondheidsnota Wethouder van der Ven over de gezondheidsnota