Ambitieuze afspraken met Intermaris over wonen (+ gesprek met wethouder Hakhoff)

Commissievergadering 28 november

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De afspraken met Intermaris en huurdersvereniging ’VH De Boog’ worden elk jaar vastgelegd in een zo geheten jaarschijf die deel uitmaakt van de afspraken die zijn vastgelegd voor 2021-2025. In 2024 zullen meer energiezuinige woningen gebouwd. Er wordt getracht ook betaalbare woningen te bouwen en er is aandacht voor huisvesting van senioren en kwetsbare huurders. De bestaande woningen worden verbeterd.

Is door Intermaris aan ’cherry picking’ gedaan (de krenten uit de pap gehaald) door selectief bezig te zijn in woningbehoefte?, wil Niek Heijne (D66) weten.

Het instellen van een ‘woonschool’ voor bewoners zou heel nuttig zijn, vindt Chris de Meij (Hart van Hoorn). Daarnaast wil hij dat de hulpvragen van bewoners beter worden aangepakt.

Woning delen is volgens Jessica Visser (Hoorn Lokaal) een goed middel om iets aan de woonvraag, met name bij de jongeren, te voldoen.

Cees Maas (ChristenUnie) ziet iets in doorstroming, zeker wanneer sprake is van alleen wonende ouderen in een gezinswoning. 

Robert Vinkenborg (ÉénHoorn) realiseert zich dat Hoorn zich met het aantal te bouwen woningen voor de sociale huur tot 2030 gebonden heeft aan veel te krappe cijfers.

Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) hoopt dat met de buurgemeenten afspraken kunnen worden gemaakt om daar de huurwoningen neer te zetten die niet in Hoorn kunnen worden gebouwd. Intermaris heeft namelijk aangegeven niet volledig aan de bouwopdracht voor sociale huur in Hoorn te kunnen voldoen.

Gesprek met wethouder Hakhoff over woningbouw in Hoorn
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.45 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Karin Hakhoff over woningbouw.mp3)

Wethouder Karin Hakhoff heeft nogal wat ambities en die staan in de jaarschijf vermeld. Ze kondigt een informatieve sessie aan, waarin het ook mogelijk is suggesties te doen. Ze bevestigt het gevoel dat er af en toe achter de wagen gelopen wordt. Wat de keuze van Intermaris voor projecten betreft kan ze zich de opmerking van D66 over ’cherry picking’ (de krenten uit de pap gehaald) voorstellen. De hulp aan huurders om beter om te gaan met woonproblemen, zoals ventilatie, vindt zij nuttig. Of de gemeente haar eigen rol kan oppakken om de huurder beter te beschermen wanneer Intermaris onvoldoende ingaat op woningproblemen zal ze aan de hand van een voorliggend praktijkgeval uitzoeken.

De vragen die er nog liggen zullen later verder als technische vragen worden behandeld, zodat de wat uitgelopen vergadering kan worden gesloten.

Foto wethouder Hakhoff: Peter Ursem

Wethouder Hakhoff over Intermaris Wethouder Hakhoff over Intermaris

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
29-11-2023, 10:42
Nog een suggestie: Geen sociale huurwoningen meer verkopen, dan hebben starters op de huurwoningmarkt ook eens een kans en worden uitwassen (zoals het in de tuin houden van servals)door kopers voorkomen. Dit komt al voor en de beesten zitten in kooien, maar stinken enorm.