Lezing van auteur 'Rond de Kaap' in Westfries Archief

Een spannend waargebeurd verhaal dat je meeneemt van Antwerpen naar Hoorn en van Amsterdam tot Patagonië. 

HOORNGIDS HOORN | Op donderdag 7 december geeft journalist en gids Tom Dieusaert een lezing over het boek Rond de Kaap in het Westfries Archief in Hoorn. Een spannend waargebeurd verhaal dat je meeneemt van Antwerpen naar Hoorn en van Amsterdam tot Patagonië. Tijdens een van zijn reizen door Argentinië raakt hij gefascineerd door oude landkaarten door het verhaal van Isaac le Maire. 

Wie is deze mysterieuze historische figuur die niet alleen een van de belangrijkste aandeelhouders van de VOC was, maar ook betrokken was bij de ontdekking van New York, een vertrouweling was aan het hof van de Franse koning Hendrik IV en de doorgang tussen de Atlantische en Stille Oceaan, Kaap Hoorn, ontdekte?

Over het boek
Na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog was Isaac le Maire één van de honderden calvinistische, kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui die einde zestiende eeuw in Amsterdam neerstreken. Daar werd hij een van de pioniers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Maar zijn individualistische en tegendraadse karakter bracht hem onvermijdelijk op ramkoers met het staatsmonopolie van de VOC. Hoe is het mogelijk dat deze belangrijke historische figuur in de vergetelheid is geraakt?

Over de auteur
Tom Dieusaert (1967) is journalist en gids en woont sinds een kwart eeuw in Zuid-Amerika. Hij schreef verschillende non-fictieboeken over geschiedenis, milieu en ‘man versus machine’. Hij woont aan de Tigre-delta in Buenos Aires en is een fervent roeier.
Op donderdag 7 december geeft Tom Dieusaert een lezing over het boek Rond de Kaap in het Westfries Archief in Hoorn. Aanvang: 14.00 uur. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan via info@westfriesarchief.nl (mailto:info@westfriesarchief.nl) 

Tom Dieusaert Tom Dieusaert