Sinterklaas te voet naar Universum in Grote Waal

05-12-2023

HOORNGIDS HOORN | Sinterklaas heeft dinsdagmorgen 5 december een bezoek gebracht aan basisschool Universum aan de Orionstraat in de Grote Waal te Hoorn. Zijn komst was al eerder aangekondigd en de vele wachtende kinderen werden niet teleurgesteld, want al snel ontwaarden ze de altijd gulle en goedlachse man met de staf, met in zijn gevolg enkele pieten. Ook deze keer kwam hij gewoon te voet om zijn paard weer even rust te geven in deze hectische tijden. 

De spanning was voelbaar in de school, waar met hevige belangstelling werd uitgekeken naar het hoge bezoek. De vele gespannen gezichtjes die uitkeken naar Sinterklaas en zijn pieten getuigden van een hooggespannen verwachting, die als gewoonlijk werd gehonoreerd met een aankomst in stijl: te voet kwam De Goedheiligman en zijn gevolg op de school aangelopen. 

Welkom
Om niet te lang in de kou te moeten staan ging iedereen snel het prettig verwarmde schoolgebouw binnen, alwaar de Sint welkom werd geheten door de schoolleiding, die duidelijk liet blijken heel blij te zijn dat Sinterklaas weer langs kon komen, waarna het hele gezelschap zich terugtrok in de ruime gymzaal, alwaar was gezorgd voor een heuse zetel op het podium waarop de Sint statig plaatsnam. 
Ook de kinderen zochten een plekje in de gymzaal en brachten al gelijk de goed ingestudeerde Sinterklaasliedjes ten gehore. De pieten, mogelijk ook zogeheten ’stagepieten’, strooiden in de tussentijd pepernoten rond waar gretig op af werd gedoken. De Sint, gezeten op zijn zetel op het podium, stelde de kinderen in de gelegenheid om vragen te stellen, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt getuige de vele vingers die de lucht in gingen. Alle vragen werden keurig beantwoord, waarop de Sint ongetwijfeld ten overvloede de vraag stelde of er zich in dit uitgebreide gezelschap ook kindertjes bevonden die heel misschien toch ook een beetje stout waren geweest. Klaarblijkelijk een overbodige vraag, want er was geen kind dat zijn of haar vinger op stak.

Naar de klas
Na de vele vragen over en weer en de plechtige woorden van de Sint was het tijd voor de opvallend fris ogende grijsaard om onder luid gezang een bezoek af te leggen aan de verschillende klaslokalen. De gymzaal stroomde weer leeg en na een korte pauze bezocht de Goedheiligman de klassen, waar de kinderen keurig rechtop zaten en onmiddellijk weer een welkomstlied aanhieven. De Sint droeg al die tijd zijn grote boek waar werkelijk alles in staat over de kinderen bij zich. De kinderen genoten zichtbaar van het bezoek aan hun eigen klas, waar ook weer cadeaus werden uitgedeeld. Er werd gedanst en gezongen, tekeningen overhandigd en natuurlijk ook een flinke lading ongezond, maar overheerlijk strooigoed in een of andere hoek opgeraapt die daar waren achtergelaten door de ijverige pieten. Na de verschillende bezoekjes aan de klassen was het weer tijd voor de Sint om andere kinderen in de stad te bezoeken. Sinterklaas vertelde nog dat hij altijd het liefste in Hoorn komt omdat daar wel heel veel lieve kinderen wonen. Hij miste het warme weer in Spanje wel, maar is vast van plan om volgend jaar weer naar Hoorn te komen. “Deze mooie stad zou ik nooit over kunnen slaan”, aldus de opgetogen Sint. Na nog een liedje en te zijn uitgezwaaid ging Sinterklaas weer op pad om nog meer kinderen te bezoeken.

Sinterklaas bezoekt Universum in Grote Waal 5 december 2023 A Sinterklaas bezoekt Universum in Grote Waal 5 december 2023 A