Rugby en voetbal op één sportaccommodatie

Raadsvergadering 12 december

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Twee verschillende sporten op één sportlocatie is min of meer door de gemeente Hoorn afgedwongen. De Rugbyclub West-Friesland (RCWF) gaat nu toch verkassen naar het sportveld Risdam-Noord, waar de voetbalclub HSV al gevestigd was.

Hoewel op 6 februari al een afspraak hierover leek te zijn gemaakt, gaf de rugbyclub in mei aan daar toch vanaf te willen zien. Aangezien de gemeente het vitaal houden van het sportpark in Risdam-Noord alleen haalbaar acht wanneer beide clubs gebruik gaan maken van de accommodatie, werd gekozen voor het opzeggen van de huur van de accommodatie op De Blauwe Berg. RCWF kiest eieren voor haar geld en gaat ook deelnemen in het project ‘Vitaal Sportpark Risdam-Noord’, niet als mede-eigenaar, maar als medegebruiker. De huidige sportaccommodatie zal worden verbouwd en ingericht voor beide clubs. Het bestuur en de leden van RCWF willen nadrukkelijk de eigen identiteit behouden en gebruiken dit argument als slag om de arm. Het college van B&W vragen de raad om het mogelijk te maken de huurovereenkomst voor het sportveld op de Blauwe Berg op te zeggen.

Peter Vijselaar van RCWF geeft aan dat de club echt wel moeite heeft om toe te geven aan de dwang om van de Blauwe Berg te vertrekken en ook de huidige onmogelijkheid een eigen kantine te kunnen betrekken op het sportpark is een gevoelig punt.

Joop Sijbrands spreekt namens de HSV zijn dank uit dat het plan dat er al jaren ligt eindelijk kan doorgaan, zodat het voortbestaan van sportpark en voetbalclub zekerder is. Hij hoopt van harte dat de raad zal instemmen met het raadsvoorstel. Hij is niet bang dat beide verenigingen niet kunnen samenwerken.

De Hoornse fracties zijn in meerderheid opgelucht met de oplossing.

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) is niet enthousiast over de dwang die het college heeft toegepast en hoopt dat dit niet een nieuwe werkwijze gaat worden. Daarnaast hoopt hij dat de extra financiële steun voor de rugbyclub de rugbysport in Hoorn kan behouden.

Ook Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) is niet verheugd over het gebruiken van een dwangmiddel.

Guido Breuker (ÉénHoorn) vindt dat we elkaar mogen feliciteren met het feit dat twee sportverenigingen op een goed opgeknapt sportpark kunnen functioneren.

Wethouder Dick Bennis is blij met het besluit dat de twee clubs samen gebruik gaan maken van een vitaal sportpark. Ook externe adviezen geven een positief beeld van het besluit. Waar het mogelijk is zullen de clubs ondersteund kunnen worden. Hij is ook blij dat de vernieuwende aanpak van het sportpark in 2024 al aangepakt kan worden. De financiële ondersteuning is bedoeld om de clubs zich te laten ontwikkelen en zal na vijf jaar ophouden. De stemming over het raadsvoorstel leverde een unanieme instemming op.

Foto’s: Peter Ursem en still Webcast gemeente Hoorn

Inspreker Peter Vijselaar van RCWF Inspreker Peter Vijselaar van RCWF
Inspreker Joop Sijbrands van HSV Sport Inspreker Joop Sijbrands van HSV Sport
Wethouder Dick Bennis van sportzaken Wethouder Dick Bennis van sportzaken