Bestemmingsplan stationsgebied door de raad vastgesteld (+ interview met Arnold Wegner (PvdA))

Raadsvergadering 12 december

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het wijzigen van het bestemmingsplan Stationsgebied wordt niet zonder slag of stoot vastgesteld. Er wordt over het algemeen wel ingezien dat ook in dit stukje Hoorn uitbreiding van het aantal woningen wordt gerealiseerd, maar de uitwerking van bepaalde bouwvoorstellen ontmoet veel weerstand. Het agendapunt wordt begeleid door wellicht het recordaantal van 69 bijlagen.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 18 februari tot en met 31 maart 2022 ter inzage gelegen en dat leverde 24 zienswijzen op. Die hebben geleid tot aanpassingen in het plan. Over het  bestemmingsplan daartoe wordt de raad gevraagd om instemming.

Bewoners aan de zuidzijde van het station hadden bezwaren tegen de bouwhoogte en de overschrijding van de huidige rooilijn. Wat betreft de bouwhoogte is een aanpassing gedaan door uit te gaan van verschillende dak- en goothoogten in het appartementencomplex, variërend van vijf tot vierentwintig meter.

Insprekers

Twee insprekers zijn aan de bespreking van dit agendapunt voorafgegaan. Fred Veerman is namens ’De Betrokken Poorter’ voorstander van een dubbelbestemming van de geplande parkeergarage. Wonen en parkeren is te combineren. De keuze die nu wordt gemaakt over de grootte van de garage zal later moeilijk kunnen worden veranderd. De capaciteit van 550 parkeerplekken in plaats van 1050 is volgens hem haalbaar, omdat de parkeerplaatsen van de bewoners die met de auto naar hun werk zijn gegaan, door andere parkeerders kunnen worden gebruikt.

Annette Dontje geeft aan als bewoonster in het stationsgebied zuid, niet te spreken te zijn over het voorstel om een groot gebouw te plaatsen naast het huidige appartementengebouw. De rooilijn wordt niet aangehouden en ook de bouwhoogte is nog steeds hoger dan in de inspraakronde door bewoners in de buurt is aangevochten.

Moties

De raadsfracties zijn ook verdeeld over het voorstel voor het bestemmingsplan. Er zijn verschillende amendementen en moties ingediend bij het onderwerp. Het CDA, ÉénHoorn, VVD en Hoorn Lokaal vragen in een motie om gedurende de werkzaamheden de parkeerplekken bij de Noorderveemarkt open houden.’ De ChristenUnie wil het aantal m² per woning in het gebied maximeren op 80 m², om zo meer woningen te kunnen realiseren.

Amendementen

Fractie Tonnaer en PvdA willen het bestemmingsplan meer aanpassen aan de wensen die tijdens de participatieronde zijn geuit, ten aanzien van de rooilijn, de bouwhoogte en ondergrondse traverse onder het spoor door. Deze twee fracties gaan in een tweede amendement verder met aanpassingen van het voorliggende voorstel naar de inzichten van ’De Betrokken Poorter’ en enkele voorstellen flexibel te houden om ze in een toekomst anders te kunnen invullen.

Gesprek met raadslid Arnold Wegner (PvdA) over bestemmingsplan stationsgebied:

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (6.16 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/In gesprek met Arnold Wegner over ontwikkeling stationsgebied2023-12-12.mp3)

Hart van Hoorn wijst ook op de behoefte aan flexibiliteit bij het maken van parkeeroplossingen, zoals aangedragen is door ’De Betrokken Poorter’.

VVD, Hoorn Lokaal, CDA en ÉénHoorn vragen om Vale Hen open te houden als parkeerlocatie.

In een ander amendement vragen VVD, Hoorn Lokaal en ÉénHoorn een onderzoek te laten doen naar parkeergelegenheden in de binnenstad voor de binnenstadbezoekers. Vale Hen, het ABC-terrein en de Noorderveemarkt worden in dit verband genoemd.

CDA, VVD, Hart van Hoorn gaan verder met amendementen over parkeren. Zij vragen om een onderzoek voor een ondergrondse parkeergarage voor 300-500 auto’s in twee lagen onder de Noorderveemarkt.

Fractie Tonnaer, Hart van Hoorn en PvdA zien een win/win mogelijkheid bij het bouwen van woonruimte boven het busstation.

Hart van Hoorn komt ook in een amendement terug op het aanhouden van de rooilijn als bebouwingsgrens, maar plannen om daar woningen te bouwen voor tijdelijke bewoning voor expats/ arbeidsmigranten en gescheiden personen te veranderen in woonvormen voor ouderen.

Wethouder Axel Boomgaars raadt een aantal moties en amendementen af. Hij zou graag aan diverse wensen zoals ondergronds parkeren willen voldoen, wanneer daar ook de financiële ruimte voor zou bestaan. Voorstellen waardoor het financiële plaatje niet rond kan komen zullen het bij de rechtbank niet halen. ”Met op het laatste moment een ruk aan het stuur te geven dreigen we in een ravijn te storten”, aldus de wethouder. Hij wil niet te lang blijven dralen met het bouwen van woonruimte. Er zal wel degelijk gekeken worden naar woningen voor jongeren in het stationsgebied. Met sleutelen aan de grootte zullen op dit moment de kosten omhoog gaan. Het openhouden van de bestaande grote parkeerplekken in de binnenstad kan hij steunen. Over mogelijke subsidies kan hij nog weinig zeggen. Hij raadt de raad aan daar niet op te rekenen, zodat er niet een groot financieel gat kan ontstaan.

Chris de Meij van Hart van Hoorn en enkele andere mede-indieners van amendementen zijn zeer teleurgesteld dat veel goede voorstellen het waarschijnlijk niet zullen halen. Al het werk in het voortraject lijkt tevergeefs te zijn geweest. De ChristenUnie trekt haar motie over woonoppervlakte in. Ook een paar amendementen worden ingetrokken.

Het amendement over het openhouden van de Vale Hen als parkeerplaats haalt de stemming, evenals de vraag om onderzoek om parkeerplekken bij Vale Hen, ABC-terrein en Noorderveemarkt open te houden. Deze motie kreeg alle stemmen van de coalitiepartijen. Het totale voorstel wordt met meerderheid van stemmen aangenomen.

Foto’s: Peter Ursem en Wally Ooms

Inspreker Fred Veerman namens De Betrokken Poorter Inspreker Fred Veerman namens De Betrokken Poorter
Inspreekster Anette Dontje Inspreekster Anette Dontje
Wethouder Boomgaars over het stationsgebied Wethouder Boomgaars over het stationsgebied