Nieuwe prestatieafspraken met Intermaris en De Boog

Raadsvergadering 14 december

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Intermaris, Verenigde Huurdersorganisatie De Boog en de gemeente Hoorn, hebben kaderprestatieafspraken gemaakt die gelden tot 2025. Er worden daarin afspraken genoemd betreffende groei van betaalbare woningvoorraad, de energietransitie en klimaatadaptatie, het goed ouder worden, het rondkomen, een woonschool en de leefbaarheid in de wijken.

Chris de Meij (Hart van Hoorn) herhaalt in dit verband zijn wens dat huurders bij wie de vraag over verbetering van de woonkwaliteit, zoals de schimmelwoningen, met hun klachten ook bij de gemeente terecht kunnen. Hij constateert dat veel huurders tevergeefs bij Intermaris en De Boog hun klachten uiten. In andere gemeenten is dat ook geregeld. Het is een wettelijke taak van een gemeente. In een amendement probeert Hart van Hoorn dit alsnog in de prestatieafspraken op te nemen.

Jessica Visser (Hoorn Lokaal) dient samen met Hart van Hoorn, ChristenUnie en PvdA een motie in om aandacht te vragen voor woningdelen van eengezinswoningen voor jongeren.

Wethouder Karin Hakhoff ontraadt het amendement ten zeerste omdat het niet thuishoort in de afspraken (de zo geheten jaarschijf), waarover het nu gaat. De gemeente kan het amendement ook niet uitvoeren omdat er geen budget is afgesproken voor een klachtenbureau van de gemeente. Er zijn andere manieren om te bemiddelen. De focus ligt op dit moment ook op het schimmelprobleem tijdens de overlegmomenten.

Over het voorstel voor woningdelen geeft de wethouder aan dat dit al door de raad is vastgesteld. Op dit moment is Intermaris aan het onderzoeken of dat mogelijk is. Ze zegt toe daarnaar te informeren.

Alle andere fracties dan Hart van Hoorn stemden tegen het amendement. De motie over woningdelen ontmoet meer meegaandheid, zelfs een unanieme instemming.

Gebouw Intermaris Gebouw Intermaris

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
15-12-2023, 21:02
Er zijn meerdere (sociale) verhuurders in Hoorn dan alleen Intermaris. Die anderen hoeven dus niks te doen?