Geen excuses of erkenning slavernijverleden; stadsgesprekken gaan door

Raadsvergadering 14 december

HOORNGIDS HOORN | In het vervolg van de raadsvergadering van december heeft de gemeenteraad op 14 december 2023 besloten dat er geen excuses of erkenning komt voor de rol van het Hoornse stadsbestuur in de handel in tot slaafgemaakte mensen. 

Afgelopen juni werd een rapport over het slavernijverleden van Hoorn gepubliceerd. Uit onderzoek bleek dat het stadsbestuur van Hoorn actief heeft meegewerkt aan de handel in tot slaafgemaakte mensen in de zeventien- en achttiende eeuw. PvdA en D66 hebben de raad met een motie verzocht om excuses aan te bieden. Deze motie behaalde geen meerderheid. VVD, ÉénHoorn en HoornLokaal stelden voor om geen excuses, maar erkenning uit te spreken. Deze motie werd ook verworpen.
 
Stadsgesprekken
De coalitiepartijen dienden een motie in om stadsgesprekken te blijven organiseren. Dit voorstel is wel aangenomen. De initiatiefnemers willen een werkgroep opzetten die vormgeeft aan de organisatie van de stadsgesprekken. Tijdens deze gesprekken wordt gepraat over thema’s als racisme en discriminatie in de samenleving.

Wonen: nieuwe afspraken, starterslening en woningdelen
De raad heeft ingestemd met de prestatieafspraken tussen Intermaris, de Verenigde Huurdersorganisatie De Boog en de gemeente Hoorn. Deze set regels moet ervoor zorgen dat de woningvoorraad verduurzaamt en wordt uitgebreid. Ook heeft de raad goedgekeurd dat de gemeente meer geld beschikbaar stelt voor het verschaffen van startersleningen. Inwoners kunnen een beroep doen op dit potje en daardoor hulp krijgen bij de aankoop van een eerste huis.

Woningdelen
Met een unaniem aangenomen motie, ingediend door HoornLokaal, Hart van Hoorn, ChristenUnie en PvdA, heeft de raad aangegeven dat woningdelen van eengezinswoningen van Intermaris moet worden gestimuleerd. Zo wordt het met name voor jongeren makkelijker om zelfstandig te kunnen wonen.

Zorg: lokaal gezondheidsbeleid
De gemeente zet zich, samen met maatschappelijke partners, in voor de gezondheid van haar inwoners. Om dit ook de komende jaren te blijven doen, is een nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid opgesteld. De raad heeft ingestemd met de regels en voorwaarden van dit beleid.

Financiën: financiële- en reclameverordening en voorwaarden rekenkamer vastgesteld
De financiële verordening is een belangrijk instrument voor de raad. De raad bepaalt hiermee namelijk op hoofdlijnen de regels voor het financieel beleid. Door nieuwe wetgeving moest dit reglement worden bijgewerkt en opnieuw in stemming worden gebracht. Het college stelde voor dat de autorisatiegrens (de grens tot waar de raad niet hoeft in te stemmen met uitgaven die het college doet) werd verhoogd. Door een aangenomen amendement, ingediend door CDA, Hart van Hoorn, VVD, PvdA en ÉénHoorn, heeft de raad aangegeven hier niet mee akkoord te gaan. Met deze wijziging werd de financiële verordening aangenomen.
Ook de rekenkamer, de commissie die onderzoekt of het gemeentebestuur zijn werk goed doet, krijgt te maken met nieuwe wetgeving. De raad is akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden die zijn gesteld. Tot slot is de Reclameverordening vastgesteld. Dit is een belasting van en voor de ondernemers.

Mogelijk subsidie voor Expoost
GroenLinks, PvdA, HoornLokaal en Hart van Hoorn dienden een motie in om de subsidie voor Expoost te verlengen. Expoost heeft meerdere wisselexposities georganiseerd. Wethouder Boomgaars gaf aan dat hij niet kan garanderen dat de subsidie daadwerkelijk verleend kan worden, maar dat hij zal onderzoeken wat er mogelijk is. Met deze toezegging werd een meerderheid gevonden voor de motie.

Dialoogavond slavernijverleden 6 september 2023 Dialoogavond slavernijverleden 6 september 2023