Handhaving nieuw terrassenbeleid opgeschort

15-12-2023

HOORNGIDS HOORN | In de gemeenteraadsvergadering van jongstleden donderdag vroeg de fractie van Hart van Hoorn per motie, bij monde van raadslid Menno Jas, om het opschorten van de inwerkingtreding en handhaving van het terrassenbeleid per 1 januari 2024. 

Ondanks dat het Hoornse college, naar aanleiding van een meningsvormende discussie per raadsbrief op 23 maart 2023, heeft toegezegd dat ondernemers en bewoners betrokken worden bij de uitvoering van het nieuwe terrassenbeleid, bleek de realiteit voor veel horecaondernemers anders. 
De mate van betrokkenheid liet bij menig Hoornse horecaondernemer te wensen over en het inwerkingtreden van het terrassenbeleid per 1 januari 2024 zou hen ernstige schade berokkenen, omdat gedane investeringen door de nieuwe regelgeving teniet zouden worden gedaan.

Werkbaar terrassenbeleid
De motie van de fractie Hart van Hoorn riep het college op om in 2024 in goed overleg te treden met Hoornse horecaondernemers, ten einde te komen tot een coulant, dienstbaar en vooral werkbaar terrassenbeleid. 
Gezien de huidige financiële situatie van vele horecaondernemers, die veelal nog herstellende zijn van eerdere inkomstendaling door hoofdzakelijk corona-maatregelen, maar ook de terugbetaling van de toentertijd genoten NOW en Tozo-gelden, vindt de fractie Hart van Hoorn dat een coulant beleid gevoerd dient te voeren ten aanzien van deze beroepsgroep.
Wethouder Helling (D66) gaf toe dat de voorbereidingen, in aanloop naar de inwerkingtreding van het nieuwe terrassenbeleid, niet geheel vlekkeloos zijn verlopen. Desgevraagd heeft de wethouder toegezegd met alle Hoornse horecaondernemers in gesprek te gaan om te komen tot een werkbaar terrassenbeleid en tot die tijd handhavende maatregelen op te schorten.

Aanpassingen
Naar aanleiding van deze toezeggingen hield de fractie van Hart van Hoorn haar motie aan.
Het college doet in het eerste kwartaal van 2024 verslag aan de gemeenteraad over het verloop van de gesprekken met de horecaondernemers en de mogelijke aanpassingen in het terrassenbeleid. Mochten de gesprekken met de horecaondernemers niet het gewenste effect hebben, zal betreffende motie weer worden aangewend.

Roode Steen Hoorn bezette terrassen Roode Steen Hoorn bezette terrassen