Heerlijke avondjes raad!

Column van Sjaak Grosthuizen

Wie ook maar een beetje van lokale politiek houdt moet gewoon volger worden van de gemeenteraad van Hoorn. Die bestaat uit 35 leden die zonder enige uitzondering kunnen vergaderen dat het een aard heeft. Geweldig gewoon! Ik heb het deze week twee avonden mogen beleven. Eén avond live en de tweede achter mijn computerschermen thuis omdat mevrouw Grosthuizen even in de lappenmand bivakkeerde vanwege een geslaagde aanval van een bekend virus.

Ik vind live natuurlijk net iets mooier om te beleven. Je kunt dan niet alleen genieten van de persoon die in het beeld komt bij deelname aan het gesprek, maar ook zien wat de andere politieke acteurs doen. Natuurtalenten zijn ze, allemaal. Van niemand kun je zeggen dat ze op een ongeloofwaardige manier hun raadsrol spelen. Ook de leden van het college, waarvan burgemeester Jan de voorzitter mag spelen. Het enthousiasme spetterde ervan af deze week. Je krijgt in Hoorn zoveel meer te zien dan er aangekondigd wordt!

Echt waar! Wanneer je de agenda leest die voor de dinsdagavond was gepland door een doorgewinterde agendacommissie, dan kon je al vermoeden dat de toegemeten vergadertijd van 19.00 uur tot 22.00 uur een stukje overschreden kon worden. Het gebeurt overigens zeer zelden dat de raadsvergadering of vergadering van de raadscommissie korter duurt dan is gepland. Ik heb het een keer live meegemaakt en het was toen niet eens omdat men er die avond geen zin in had. De commissieleden waren toen minstens zo verbaasd als ik was. Maar deze laatste vergadering van 2023 overtrof werkelijk alle verwachtingen. Wanneer je er niet zelf bij geweest zou zijn, had je niet geloofd dat dinsdag al werd gezien dat de vergaderpunten lang niet allemaal aan de orde konden komen op één avond.

De Hoornse raadsleden hebben ooit afgesproken in zo’n geval door te gaan op de donderdagavond. En dat hebben ze gedaan! De vergadering kreeg de tijdspanne tussen 20.00 uur tot 23.00 uur toebedacht en dat illustreert al meer dan genoeg hun gedrevenheid. Wanneer je op papier de tijd ziet die men bereid was om alles ordentelijk te bespreken, dan kom je op drie uur, met de uitloopavond erbij zes uur. Dat zou volgens mij voor geen enkele gemeenteraad in Nederland iets zijn om na te volgen. Je zult het nauwelijks willen geloven, maar zelfs deze zes uur was de Hoorns raad te weinig. Op dinsdagavond duurde de vergadering tot iets na half één en op donderdagavond werd de vergadering pas afgesloten om één uur ’s nachts. De agenda was pas volledig afgehandeld na tieneneenhalf uur vergaderen! Een politieke marathonprestatie van formaat!

Natuurlijk hebben de fracties de nodige trucs bedacht om alles wat langer te laten duren. Op de dinsdagavond werd de behandeling van het eerste in de agenda genoemde onderwerp voorafgegaan door een rijtje insprekers, inclusief een paar hobbyinsprekers. Voorts was er het agendapunt: Vragen raadsleden. Dat werd een enorme verrassing! Een kerstverrassing zal ik maar zeggen. Het is echt na te gaan wat ik hier noem, ik zuig dit niet uit mijn duim om een raar stukje te kunnen schrijven. Dit agendapunt duurde maar liefst twee uur, vierenveertig minuten en drieëntwintigseconden! Toen werden eerst nog wat aanstellingen geregeld voor commissie en rekenkamer en pas rond 22.00 uur kon aandacht worden geschonken aan het eerste geplande gespreksonderwerp: Vitaal Sportpark Risdam-Noord – opzeggen overeenkomsten Rugbyclub West-Friesland.

Heel even leek het er op of een aantal raadsleden het wel genoeg vond en er werd zelfs even een voorstel gefluisterd om enkele agendapunten volgend jaar te bespreken, maar gelukkig bleef de ferme bewogenheid met de stad en haar bevolking alles overheersen en werd besloten de eerste twee punten te bespreken. Gelukkig waren er tussendoor wat schorsingen zodat wc-bezoek of peukje stoken op het stoepje buiten gepleegd konden worden. Ik kon mevrouw Grosthuizen geruststellen dat ik wat later thuis zou komen.

De donderdagavond was dezelfde bijna verbeten inzet zichtbaar om de stad nog vóór het oudejaar zoveel mogelijk ongemakken en ellende te besparen. Ik bleef tot aan het einde aan mijn beeldscherm gekluisterd en mocht met enige ontroering meemaken dat het langstzittende raadslid met verreweg de meeste ervaring om een bespreking langer te laten duren de eer kreeg om tot precies één uur te oreren voordat hem het woord werd ontnomen en de vergadering gesloten. Ik slaagde erin om daarna muisstil mijn bed in te schuiven zonder mevrouw Grosthuizen wakker te maken. Ik heb haar pas de volgende ochtend deelachtig gemaakt van mijn bewondering voor deze Hoornse politieke kanjers. Ik moet nu alleen nog opletten dat mijn column in alle enthousiasme ook niet gaat uitlopen.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden. 

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Heerlijke avondjes raad Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Heerlijke avondjes raad