Weg tussen Scharwoude en Schardam weer open

21-12-2023

HOORNGIDS REGIO | De weg tussen Scharwoude en Schardam was lange tijd niet toegankelijk, omdat hij door de werkzaamheden was beschadigd. Het gedeelte tussen de oude dijkdoorbraak De Weel en gemaal C. Mantel is inmiddels volledig vernieuwd en de weg is sinds 15 december weer toegankelijk.

De dijk bij module 4 (De Kogen) was afgekeurd op binnen- en buitenwaartse stabiliteit, op de dijkbekleding en op sommige plekken op de hoogte van de dijk. De versterkingswerkzaamheden zijn inmiddels zo goed als afgerond. 

Kruin van de dijk blijft nog even dicht
De kruin van de dijk in module 4 moet nog wél even dicht blijven. De dijk is hier recent ingezaaid en het gras heeft tijd nodig om goed aan te slaan en te wortelen. Bij de trap ter hoogte van het monument zal daarom een hek komen. Naar verwachting kan de gehele dijk in het voorjaar van 2024 worden opengesteld.

Eerste kwartaal 2024 weer enkele gedeeltes klaar
Nu de Alliantie Markermeerdijken bijna overal in het dijkversterkingsproject aan het werk is, zit de vaart er goed in. In de eerste maanden van het nieuwe jaar hoopt men weer een aantal delen versterkte dijk op te leveren.  Zoals het er nu naar uitziet, is de complete oeverdijk in het eerste kwartaal van 2024 waterveilig. Dat betekent overigens niet dat het stadsstrand of de natuurontwikkeling dan klaar is: een veilige dijk opleveren is iets anders dan een strand helemaal af hebben voor de gemeente Hoorn of natuur in module 3, Grote Waal en de Hulk. 

Stadsstrand
Het tweede gedeelte van het Hoornse stadsstrand wordt zomer 2024 opengesteld voor publiek. Daarnaast staat ook in het eerste kwartaal de oplevering van de dijk in module 4,  (de bedijkte Waal tot Schardam) in de planning.

Weg tussen Scharwoude en Schardam Weg tussen Scharwoude en Schardam