Een brief terug aan mijn jongere ik

Column van Sjaak Grosthuizen

Dag Peter, ik ontdekte onlangs de brief die je voor mij achterliet als 19-jarige leerling van de Kweekschool in Den Helder. Je wilde dat ik op latere leeftijd nog weer eens ging kijken naar de Peter van toen. Je was vooral nieuwsgierig naar wat ik zal doen met de belangrijke opvattingen die je je toen had eigengemaakt en of ik nog belangrijke persoonlijke ontwikkelingen zou ondergaan. Eigenlijk wilde je weten of je je na een flink aantal jaren een beetje moet schamen voor wat je als adolescent meende al zeker te weten. Of je niet te onvolwassen was en duidelijk van toeten noch blazen wist. Jij zat boordevol met goede voornemens.

Je meende toen dat je volwassen genoeg was om meningen te kunnen hebben die zullen standhouden tot aan je dood. Nou Peter, de 19-jarige Peter hoeft zich niet te schamen voor de 75-jarige. Ik kan je zeggen dat veel van je opvattingen in hooguit licht gewijzigde vorm hebben stand gehouden. Ik ga je nu niet uitgebreid vertellen wat ik sinds jouw brief allemaal heb doorgemaakt en gedaan. Een paar zaken wil ik wel even noemen.

Peter, destijds was jij overtuigd Rooms-Katholiek. Na een schoolprojectje over de politiek heb jij je conform je achtergrond aangemeld bij de KVP. In die partij vond je voldoende punten die nauw aansloten bij je opvattingen over hoe het land en de wereld bestuurd dienden te worden. Ik hoop dat je niet teleurgesteld bent wanneer ik je vertel dat jij je een paar jaar later zult aanmelden bij de PvdA omdat de standpunten die daar werden uitgedragen nog beter aansloten bij je opvattingen.

Het overtuigde lidmaatschap bij de kerk veranderde ook in nog minder aantal jaren. Voor een groot deel is dat te wijten aan de uitgebreide godsdienstvormingscursus die jij in de kweekschooltijd volgde bij de toenmalige vicaris van het bisdom Haarlem Dr. Rigobert Koper OFM en de lessen filosofie die in de vijfde klas van de kweekschool werden gegeven. Je zult het vast wel meekrijgen allemaal, beste kerel! In het laatste jaar van de kweekschool zul je ook een boekje doorworstelen, Fenomenologie van de taal van Prof.dr. R.C. Kwant. Ik ga je nu niet vermoeien met de manier waarop het godsbeeld in de tijd erna voor mij radicaal veranderde. Maak je je er ook geen zorgen over, je komt er niet door naast de normale wereld te staan.

Wat je wellicht zal verbazen is dat je na drie jaar met ontzettend veel plezier op een katholieke lagere school te hebben gewerkt, met collega’s die je nog lange tijd erna met enige regelmaat zult spreken, de overstap maakt naar het openbaar onderwijs. Je wordt van schoolmeester, onderwijzer en uiteindelijk leraar. Eén geruststelling: je zult niet vastroesten in beproefde aanpak van kinderen en lesstof! Je gaat daarnaast een heleboel andere dingen doen op het gebied van schrijven en media. Je wordt geen nationale beroemdheid. Laat ik je dat alvast zeggen. In Hoorn waar je je uiteindelijk gaat vestigen geniet je wel enige bekendheid binnen je bubbel. Je zult zelf wel ontdekken wat dat woord inhoudt.

Men gaat je vragen columns te schrijven voor een lokale omroep onder een pseudoniem. In de naam waaronder ik dat uitgebreid ga doen zul je de naam van opa Groothuizen terugvinden. Via de lokale zender ga je zelfs radioprogramma’s maken, waaronder een over cabaret. En nee, na de tijd dat je als lid van het cabaretgroepje ‘Proberen’ het publiek vermaakte ben je geen cabaretier geworden. Koester de herinneringen daaraan maar. Als Sjaak Grosthuizen zul je nog incidenteel iets doen wat in de buurt komt van cabaret, maar dat houdt een keer op.

Nu ik vijfenzeventig ben kan ik met voldoende tevredenheid terugkijken. Je zult trouwen met de liefste vrouw die jij je kunt voorstellen en je zult laaiend trots blijven op een zoon en dochter. Je zult je niet kunnen voorstellen dat je meer had kunnen houden van biologisch eigen kinderen dan van geadopteerde. Over het verloop van je gezondheid laat ik alleen weten dat niemand ongeschonden door het leven komt. Je zult het woord rollercoaster in dit verband nog niet begrijpen, maar je overleeft het.

Beste Peter, ik hoop echt dat je gaat vinden dat  jouw opvattingen als 19-jarige adolescent niet teveel geweld is aangedaan en helaas zul je ontdekken dat je in de jaren die je gaat doormaken ontzettend veel tijd gaat verprutsen aan niks of aan bezigheden die nergens toe leiden, maar over de minder leuke trekjes van jou zal ik later misschien aan je terug melden, of maar liever niet? Peter, leef gewoon je leven, maar blijf je bewust van jezelf. Houd je nog een tijdje bezig met goede voornemens. Ik heb er nu vlak voor het nieuwe jaar 2024 een stuk minder. Peter, bedankt dat je als 19-jarige een mooi begin hebt gemaakt voor het leven dat ik tot nu toe mocht beleven.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.     

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Een brief terug aan mijn jongere ik Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Een brief terug aan mijn jongere ik