Foto-impressie hoog water op het Visserseiland

Water zal waarschijnlijk nog iets stijgen

HOORNGIDS HOORN | Door uitzonderlijk hoge waterstand van het Markermeer, is er wateroverlast ontstaan op het Visserseiland.

Uit voorzorg zijn zandzakken aangevoerd. Deze zijn voor de voordeuren en garageboxen geplaatst. Waarschijnlijk stijgt het waterpeil in Hoorn nog, maar met hoeveel is door Rijkswaterstaat lastig in te schatten.

Op X (voorheen Twitter) schrijft wethouder René Assendelft: ”Op het Visserseiland worden door hoogheemraadschap extra big belly’s met zandzakken geleverd. 20 medewerkers van gemeente Hoorn die normaal de strooidienst bemannen gaan de zakken zo plaatsen.

Streekomroep WEEFF heeft contact gehad met Rijkswaterstaat, deze meldt het volgende:

Rijkswaterstaat: “Geen reden voor paniek”

Het vele water in combinatie met een harde wind zorgt voor overstromingen in Hoorn, maar ook in Volendam. Het afvoeren van water – spuien – zorgt voor de problemen. “Vanaf het IJsselmeer kunnen we spuien naar de Waddenzee en vanuit het Markermeer kunnen we spuien op het IJsselmeer. Maar door verschillende factoren, zoals springtij en windopstuwing, kunnen we niet zoveel spuien als we zouden willen. Dat is heel uitzonderlijk”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “We kunnen minder gemakkelijk water kwijt en dat zorgt voor hoogwater.” 

“Hoeveel het water nog zal stijgen is moeilijk in te schatten. Dat is afhankelijk van veel factoren. Wel kan ik zeggen dat we de situatie onder controle hebben. Er is geen reden voor paniek.”

 

Foto’s: Inter Visual Studio

Wateroverlast in Hoorn a Wateroverlast in Hoorn a
Wateroverlast in Hoorn Wateroverlast in Hoorn
Wateroverlast in Hoorn d Wateroverlast in Hoorn d
Wateroverlast in Hoorn f Wateroverlast in Hoorn f
Wateroverlast in Hoorn l Wateroverlast in Hoorn l
Wateroverlast in Hoorn j Wateroverlast in Hoorn j
Wateroverlast in Hoorn m Wateroverlast in Hoorn m
Wateroverlast in Hoorn o Wateroverlast in Hoorn o

Reacties
Reactie: (Co de Rood)
2-1-2024, 17:24
Helemaal eens met Frits alleen wil ik er toch nog aan toevoegen dat mensen die willens en wetens in een gebied buiten een dijk gaan wonen en vervolgens gaan klagen over hoog water in deze omstandigheden echt wel voorzien zijn van een laagje boter op hun hoofd.

Reactie: (Frits)
2-1-2024, 09:37
Hoe ironisch; Zag op NOS journaal dat er zandzakken langs de kust zijn geplaatst met reclame erop voor sierbestrating; Echt weer iets voor de briljante gemeente Hoorn; een van de oorzaken van wateroverlast is nou juist dat mensen tuintjes massaal betegelen waardoor water niet weg kan zakken…