{UPDATE} Storm stuwt water Markermeer richting Hoorn en Enkhuizen

KNMI geeft code oranje af

HOORNGIDS HOORN | Het KNMI waarschuwt voor de eerste storm van dit jaar - met de naam Henk -, die dinsdagavond en nacht over ons land trekt. In het noordelijk kustgebied van het Markermeer kan de windsnelheid oplopen tot 120 km/u. Het water zal daardoor vooral bij Hoorn en Enkhuizen worden opgestuwd.

Omdat het water in het Markermeer onvoldoende kan worden afgevoerd, liep de afgelopen dagen het water op het Visserseiland al over de hoofdweg en in de Grashaven. Bij Edam staat het water momenteel 32 centimeter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Vanaf 30 centimeter boven NAP is sprake van extreem hoog water. Er worden daarom extra inspecties van de dijken uitgevoerd en ook worden openingen in dijken zoals sluizen gesloten.
 

{UPDATE} Code oranje afgegeven

Dinsdagavond heeft het KNMI voor de provincies Noord-Holland, Friesland, de Waddeneilanden en het Ijssel- en Markermeer de code oranje afgegeven. Door de windrichting daalt het waterpeil bij Edam en Volendam. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een coupure bij Enkhuizen dichtgezet. Als extra voorzorgsmaatregel is de fietstunnel bij de Broekerhaven in Bovenkarspel gesloten met zandzakken. Afgezien van wateroverlast houdt het KNMI er rekening mee dat door de storm bomen kunnen omwaaien, aangezien de grond door de regen van de afgelopen tijd doorweekt en zompig is.

Wateroverlast in Hoorn l Wateroverlast in Hoorn l