Na onstuimige stormnacht geen grotere wateroverlast op Visserseiland

Wind komt uit verkeerde hoek waardoor niet gespuid kan worden

HOORNGIDS HOORN | Storm Henk, heeft aardig huisgehouden in Nederland, veel omgewaaide bomen en schade aan auto’s en daken. De gevreesde wateropstuwing van het Markermeer richting West-Friesland is meegevallen. Om 2 uur in de nacht heeft het KNMI code oranje ingetrokken.

Aan het begin van de avond kwam het water op het Visserseiland voor het eerst tot op de stoep, maar daar is het bij gebleven. Inmiddels liggen overal zandzakken voor de deur en zullen nog meer zandzakken worden aangevoerd. Waakzaamheid blijft wel geboden want er is nog steeds sprake van extreem hoog water in het Markermeer. Doordat de wind naar het noordoosten draait, kan niet gespuid worden van het Markermeer naar het IJsselmeer. Rijkswaterstaat verwacht daarom dat het water nog zal stijgen totdat vrijdag of zaterdag de piek is bereikt en daarna wel gespuid kan worden, waardoor het water gaat zakken. 

Water over de dijk bij Bovenkarspel

Ter hoogte van Enkhuizen is een waterstand gemeten van 75 centimeter boven Nieuw Amsterdams Peil (NAP). Dat is centimeters hoger dan 30 centimeter, dat al als extreem hoog water wordt beschouwd. In Bovenkarspel vlakbij het Van der Meulen Strandje kwam dinsdagavond het water steeds hoger te staan en sloeg over de dijk. Maar de wateroverlast is daar beperkt. Het water blijft ver van het uit voorzorg afgesloten fietstunneltje.

Hoogwater bij Bovenkarspel Hoogwater bij Bovenkarspel