Hoogwaterpiek van Markermeer is achter de rug

Waterstand van IJsselmeer is gedaald

HOORNGIDS HOORN | Rijkswaterstaat meldt dat het waterpeil van het IJsselmeer daalt en van het Markermeer gaat dalen. De hoogwaterpiek is achter de rug. Het waterpeil van het IJsselmeer is aan het begin van zondagmiddag al bijna acht centimeter gedaald waardoor het weer mogelijk is om water volop uit het Markermeer naar het IJsselmeer te laten stromen. 

Waterpeil Markermeer gaat dalen

De waterstand van het Markermeer was zondag rond het middaguur een centimeter hoger dan zaterdag. Volgens het Hoogheemraadschap Noord-Holland Noord, was dat voorlopig de hoogste waterstand en zal het water door het spuien in het IJsselmeer gaan dalen. Dit is vooral te danken aan de huidige gunstige windrichting waardoor veel water naar de Waddenzee kan worden afgevoerd.

Alarmfase 1 nog van kracht

Op Visserseiland doen de ’Big Bags’ met zand hun werk goed en hebben deze samen met de kleinere zandzakken veel waterschade kunnen voorkomen. Hier en daar sijpelde het water tussen de zandzakken door, maar vooralsnog heeft dat geen grote schade opgeleverd. Het Hoogheemraadschap laat weten dat er nog steeds sprake is van alarmfase 1 voor het IJsselmeer en Markermeer. De verwachting over het al dan niet snel zakken van het water spreken elkaar tegen. Dit heeft alles te maken met de windrichting. Er zijn zelfs nog niet bevestigde berichten dat er nog een hoogtepiek aankomt in de nacht van maandag op dinsdag voordat het water gaat dalen. Daarom blijft het Hoogheemraadschap paraat: ”De waterstanden zijn nog steeds hoog en we continueren zolang dat nodig is de dagelijkse dijkinspecties in het kader van de waterveiligheid”.

Foto’s: Inter Visual Studio

Visserseiland op 7 januari 2023____ Visserseiland op 7 januari 2023____
Visserseiland op 7 januari 2023___ Visserseiland op 7 januari 2023___
Visserseiland op 7 januari 2023__ Visserseiland op 7 januari 2023__
Visserseiland op 7 januari 2023_ Visserseiland op 7 januari 2023_
Visserseiland op 7 januari 2023 Visserseiland op 7 januari 2023