Voornemens

Column van Sjaak Grosthuizen

2024 is een nieuw jaar met nieuwe kansen om allerlei noodzakelijk goed binnen te harken. Nieuwe kansen klinkt een tikkie te optimistisch, want het suggereert dat er kansen bestaan om dat goed ook te verwerven. Of ik nu pessimistisch te noemen ben of realistisch laat ik even in het midden. Er zijn nu eenmaal zaken die een eigen dynamiek kennen en er is zo ontzettend veel nodig om die dynamiek te veranderen in een gewenste richting. Laten we zeggen dat we voorgenomen hebben die kansen ook te benutten. Ondanks de kreten dat we eens moeten ophouden met die nieuwjaar voornemens.

In deze rubriek houd ik me regelmatig bezig met politieke ontwikkelingen en dan ook nog vooral in Hoorn. Ik heb regelmatig beweerd dat de Hoornse raadslieden allen behept zijn met een stuk bevlogenheid voor de stad en haar burgerij. Maar daarnaast gebeurt het ook wel dat andere motieven meespelen om een raadszetel te bezetten. Laat ik meteen duidelijk maken dat ik het volledig begrijpelijk en aanvaardbaar vind wanneer raadsleden ook bezig zijn met het oppoetsen van een persoonlijk blazoen. Eerlijk gezegd ben ik op mijn eigen manier daar ook mee bezig.

Wat ik op bestuurlijk gebied ontzettend belangrijk vind, is dat de democratische uitgangspunten onbedreigd voorop blijven staan. In Europa, in ons land en zelfs in onze gemeente zijn krachten bezig democratie aan te passen aan eigen normen. Voordat we een lokale democratie gaan analyseren, moeten we weten wat kenmerken zijn van democratie. Ik ben aan het googelen geslagen om te achterhalen of daar ergens door kenners een definitie over geformuleerd is. Dat is er. Er zijn verschillende websites die ons gaarne willen duidelijk maken waaraan je democratie kunt herkennen.

Ik duikelde acht kenmerken van democratie op: er is een volksvertegenwoordiging; er zijn vrije, eerlijke en geheime verkiezingen; er is sprake van machtenscheiding; er wordt gestreefd naar politieke gelijkheid voor iedereen; er is een grondwet; de vrijheid van burgers wordt beschermd; er is een maatschappelijk middenveld; er zijn vrije media.

Zo op het eerste gezicht is er wat deze kenmerken betreft in onze stad niks verkeerds aan de hand. In de Hoornse raad heb ik nog geen enkele politicus horen betogen dat de grondwet afgeschaft dient te worden, dat de regionale media aan andere regels dienen te voldoen, dat de rechtbank een nepinstelling is, dat sommige fracties opgedoekt moeten worden of dat de geldende rechten niet voor iedereen bestemd zijn. En betekent dat dus ook dat we ons wat de democratie betreft absoluut geen zorgen hoeven te maken?

Wie de afgelopen jaren mijn columns heeft gelezen zal hebben opgemerkt dat er namen van Hoornse politici zijn langsgekomen, soms vrij frequent, die in een wat minder leuk daglicht zijn gesteld. Speelt bij mij een persoonlijke rancune tegen die mensen, die zich toch echt aanwijsbaar inspannen om zaken in Hoorn voor Hoornse burgerij voor elkaar te krijgen?  Nee, geen rancune, wel een kritische benadering, omdat ik meen dat deze mensen voor een te groot deel ook bezig zijn voor het belang van de eigen fractie of de eigen persoon. Let op het woordje te.

Op dit moment wordt getracht een regeringscoalitie te smeden met als grootste deelnemer een partij die jarenlang fanatiek antidemocratisch was. Zeker, aan een aantal van de acht kenmerken van democratie lijkt te worden voldaan. Maar wanneer een politieke partij zich duidelijk denigrerend heeft opgesteld ten opzichte van de rechtbank en de media, dan moet je uiterst alert blijven. De PVV en FVD hebben een achterban die anders aankijkt tegen de waarden die bij een democratische samenleving horen en in Hoorn waren tijdens de verkiezingen politici die hoopten stemmen te kunnen vergaren uit die hoek. Zij zullen beslist niet snel bekeerd zijn. We zullen politieke argumenten vanuit deze Hoornse hoek te allen tijde tegen het licht houden.

Jeetje, dan heb ik toch voor dit jaar een voornemen bedacht!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.     

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Voornemens Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Voornemens