Joechei, het gaat weer verder!

Column van Sjaak Grosthuizen

Ze gaan weer aan de gang! Na een maand uitrusten, werken achter de schermen, accu’s opladen of therapeutisch herstellen van verloren debatten komen de Hoornse politici weer in beweging en ik mag er weer op uittrekken om hun bewegingen van dichtbij gade te slaan!

Ook voor mij is het dan weer even wennen, merk ik, want na liedjes voor kerstviering en geknal van oudejaarsvuurwerk gaat het doorlezen van vergaderstukken voor de commissie- en raadsleden niet helemaal vlot. Om niet meteen te laten doorschemeren dat dit gewoon komt door mijn te kleine passieve en actieve woordenschat zeg ik gewoon dat het vast komt door de vele afkortingen in de tekst. Ik geef even een opsomming om dat geloofwaardig te krijgen.

Uit één document kon ik optekenen: IHP, SIHP, VNG, SOHH, BDB, WPO, WEC, OKE, ENG. BENG, IKC, PO, SO, VSO, VO, OOGO. Het betreft het document Herziening (Strategisch) Integraal huisvestingsplan 2024-2027. Huisvesting van het Hoornse onderwijs, vandaar dus. In het raadsvoorstel dat als volgende punt op de agenda staat is geen enkele afkorting te lezen. Het onderwerp van bespreking gaat daar over de vraag wat je nu moet doen met de havenkiosk waaromheen zo’n soapverhaal is ontstaan in de afgelopen paar jaar.

Het gebruik van veel afkortingen wijst op een speciaal ambtelijk gebruik. Achter elke afkorting schuilt een wereld van overleg om tot een richtlijn, een afspraak of een instelling te komen. We hebben niet voor niets een goed geschoold ambtenarenapparaat en instituten om hen aan te sturen, zaken te laten formuleren en ze een stempel van goedkeuring mee te geven. Die afkortingen zijn een teken dat ze waardevol zijn en ze zijn voor de samenleving hoopvolle symbolen. Niks gaat meer op z’n janboerenfluitjes, maar het heeft een kenmerk, aangegeven in een code van enkele letters. Hoofdletters! Degenen die ze herkennen en de betekenis ervan vatten, doen er echt toe in onze wereld. Zij die deze kortst denkbare samenvattingen van ideeën, plannen, afspraken of instituten kunnen lezen en schrijven zijn onze ware bestuurders. Bejegen hen dus met respect en enige deemoed; zij verdienen dat.

Ik verbeeld mijzelf af en toe dat ik een aantal van deze codes doorzie, maar dat maakt mij nog geen volwaardig deelgenoot van de wereld achter de codes. Ik sta terzijde ervan en met gepaste eerbied doe ik verslag van besprekingen die gehouden worden door hen die in de wereld van de codes besluiten nemen. De raadsleden en ook de raadscommissieleden, zij zijn het die elkaar met opmerkingen hierover bestrijden, totdat er een juiste mix ontstaat dat de goedkeuring kan dragen om te worden verheven tot BELEID. Die laatste hoofdletters zijn geen code, hoewel het best kan voorkomen dat zelfs deelgenoten van het codegezelschap dat beleid als onbegrijpelijk ervaren.

Het verhaal over de havenkiosk bevat dus geen in hoofdletters gevormde afkortingen. Dat zou dus kunnen betekenen dat het stuk volkomen begrijpelijk kan zijn. En toch is het mogelijk om in een dergelijk stuk totaal onbegrijpelijke zaken neer te zetten. Ik hou het nog een tikje onduidelijk, want ik wil natuurlijk de mogelijkheid bewaren om er volgende week een column over te schrijven. Laat ik slechts een heel klein tipje van een fraai stukje bestuurlijke regelkunst ontsluieren. De kiosk, waar zoveel al over gezegd en geschreven is, mag niet meer gebruikt worden voor het doel waarvoor het niet zo lang geleden bestemd was. Dat is niet meer toegestaan. En ik weet nog niet de afkorting die daarbij past, maar wellicht horen we dat volgende week.

En nu begrijp je waarschijnlijk beter waarom ik een hele maand raadsreces helemaal niet zo leuk vind. Dat is dinsdagavond gelukkig weer anders. Ik ga weer volop genieten van de nieuwsgierig makende agendapunten en de aanlopen naar weer een serie amendementen, moties en wilde moties die in de raadsvergadering van 6 februari de vergaderlengte zullen oprekken. Ik kan alle mensen die bij de laatste raadsverkiezingen een stembiljet hebben ingevuld verzekeren: jullie hebben een fantastische selectie veroorzaakt!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Joechei het gaat weer verder! Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Joechei het gaat weer verder!