Hoe huisvesten van Hoorns onderwijs? (+ interview met Patricia Meyer van STABO)

Commissievergadering 16 januari

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De huisvesting van de Hoornse scholen is deels nog steeds een gemeentelijke zaak. Omdat deze taak de afgelopen jaren steeds duurder uitvielen is het nodig het Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen te herzien. Het college meent met de herziene versie een realistisch en uitvoerbaar investeringsplan te hebben.

Het aantal schoolgebouwen is groter dan voor het aantal leerlingen berekend wordt. Overleg met schoolbesturen over vernieuwbouw of nieuwbouw is belangrijk om meer te denken aan samenvoegen van te lege schoolgebouwen, zodat er minder gebouwen zijn om te onderhouden. In de discussie worden scholen genoemd die dringend toe zijn aan renovatie.

Inspreker over dit onderwerp is Patricia Meyer namens Stichting Algemeen Bijzonder Onderwijs (STABO).

Interview met Patricia Meyer van STABO

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (4.06 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Patricia Meijer2024-01-16.mp3)

Standpunten van fracties

Op de vraag van Ellen van der Knaap (Hart van Hoorn) of er leegstand is antwoordt inspreker bevestigend en benoemt suggesties voor scenario’s om kosten te besparen. 

Jessica Visser (Hoorn Lokaal) noemt de koppeling met woningbouw als mogelijkheid om de kosten voor nieuwbouw naar beneden te krijgen.

Benut de kansen om te bouwen waar het nu wel mogelijk is, betoogt Robert Vinkenborg (ÉénHoorn).

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) betreurt het dat eerder gemaakte afspraken en plannen nog steeds niets zijn nagekomen. De gemiddelde leeftijd van de Hoornse scholen is hoog. Kijk naar scholen die het meest toe zijn aan zuurstof voor de leerlingen.

Cees Maas (ChristenUnie) constateert dat niet alle schoolbesturen op één lijn liggen en vraagt zich af of zo’n bestuur dan achteraan komt te staan.

Norbert de Vries (Fractie Tonnaer) vraagt zich af of de voorliggende plannen bekostigd kunnen worden met het magere budget.

Bianca Bos (VVD) vindt het een goed idee om de scholen met de grootste vernieuwingsnood het eerst aan te pakken goed, omdat zo minder kostenstijging zal plaats hebben door uitstel.

Arnica Gortzak (PvdA) vindt dat het inderdaad zaak is om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de vernieuwing van schoolgebouwen.

Rob Brandhoff ziet overeenstemming om voor de kinderen zo goed mogelijke onderwijsomstandigheden te verzekeren. Hij hoopt wel dat bij samenvoegen van scholen in één gebouw de denominatie van de scholen niet in het gedrang komt.

Voor Marion van der Bijl (GroenLinks) is het niet erg belangrijk om onderscheid te maken in de wijken van Hoorn.

Stukje prijsstijging in de komende tijd voorkomen

Wethouder René Assendelft begrijpt de zorgen die zijn uitgesproken en hij geeft aan dat het inderdaad zaak is zo voortvarend mogelijk aan de gang te gaan. Er is te weinig geld beschikbaar, maar door snel aan de gang te gaan kan een stukje prijsstijging in de komende tijd worden voorkomen. Combinatie van woningbouw en scholenbouw vraagt een heel andere aanpak. De gemeente gaat niet over opheffing van scholen, maar wel over de financiering. Scholen in Blokker en in de wijk Bangert-Oosterpolder krijgen een dicht bij elkaar komende bewoning en dat kan mogelijkheden geven om samenvoeging van scholen anders te regelen. Hoorn heeft ook te maken met krimp van het aantal leerlingen, waardoor samenvoegen van scholen een dringender zaak wordt.

Run op subsidies

In Risdam-Noord is sprake van twee scholen, waarbij een school van STABO, in één gebouw en daar is de vraag welk bestuur wat doet om het gebouw mee te helpen renoveren. Bij nieuwbouw of renovatie van schoolgebouwen kan gebruik gemaakt worden van de huidige leegstand voor de tijdelijke huisvesting. Omdat het rijk zeker een miljard minder investeert in schoolgebouwen is er een enorme run op subsidies die voor renovatie van schoolgebouwen, waardoor de spoeling dun wordt.

Patricia Meyer Patricia Meyer