Amsterdam lust nootmuskaat van JP Coen niet meer

19-01-2024

HOORNGIDS REGIO | In Amsterdam is men druk doende met de naamgeving in het nieuwe Marktkwartier West. Daarbij is de suggestie om de ’Nootmuskaatstraat’ in de categorie kruidennamen afgewezen vanwege het koloniale verleden en de link met de VOC en JP Coen. Vanuit de politiek in onze hoofdstad wordt er veelal met afkeuring gereageerd op dit collegebesluit.  

Wel komen er namen voor als Salieplein en Peterseliekade, maar de Nootmuskaatstraat gaat het niet halen in de wijk waar de kruiden refereren aan de markthallen van het Food Center waar jarenlang levensmiddelen werden verhandeld.

Coentunnel
In een eerder stadium is binnen de Amsterdamse gemeenteraad al eens gesproken over het mogelijk vervangen van de naam Coentunnel. Dat werd uiteindelijk afgedaan als ’te woke’ en ’we slaan door’ en zelfs ’morele paniek’, zodat we niet hoeven te vrezen dat de Coentunnel voortaan door het leven zal gaan als de ’Havermouttunnel’ of de ’Kruidentunnel’, al zal deze laatste optie ook weer voor opschudding kunnen zorgen.

JP Coenstraat en Peperstraat
In Hoorn kennen we de JP Coenstraat, de Bontekoestraat en ook de Peperstraat. Aan te nemen valt dat deze namen gehandhaafd kunnen blijven. Maar als het doorschieten niet beperkt blijft tot Amsterdam, dan kunnen we ook daar een discussie over tegemoet zien. Wie maar diep genoeg graaft vindt altijd wel iets wat te linken valt aan de VOC en het slavernijverleden, zodat het weer ter discussie kan worden gesteld.

Hoorn Havenkwartier Jongens van Bontekoe Hoorn Havenkwartier Jongens van Bontekoe

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
19-1-2024, 12:22
Men kan zich beter druk maken om het mierenneuken met betrekking op de energietoeslag/ reclame-uitingen/ onterechte parkeerboetes (L/I) en (K/X) worden bekeurd en andere burgeronbelangrijke zaken, waar een overschrijding ven enkele €urocenten geen toeslag krijgt. Iedereen weet dat die Coen fout was en laat het zo aub. Ik ben lid van de SP en dus geen rechts denkend iemand. Het is zonde van de tijd aandacht te besteden aan deze onzin. Veel zwakkere in onze maatschappij verdienen een goede zorg, welzijn en aandacht. Daar moet men zich druk om maken. Weg met de zelfscankassa's en zelfscan apparatuur. Ik werk niet bij AH of de DEKA. Al heb ik een boodschap. Ik ga altijd naar de personele kassa. Wanneer deze grote winkelketens zoveel winst maken kunnen zij het personeel ook beter betalen. Tsja maar daar zullen de aandeelhouders niet blij mee zijn. FF minder is nooit goed voor deze "rijken". Dus laat Coen, Coen zijn .