Spreidingswet heeft ook gevolgen voor Hoorn

23-01-2024

HOORNGIDS REGIO | Onlangs is de zogeheten ’Spreidingswet’ aangenomen, waarmee een (structurele) wettelijke taak aan gemeenten wordt opgelegd voor de opvang van asielzoekers. De regering wil zo verandering brengen in de situatie dat het Centraal orgaan opvang Asielzoeker (COA) afhankelijk is van de vrijwillige medewerking van gemeenten bij het realiseren van asielopvang en komen tot een evenwichtigere verdeling van asielzoekers over gemeenten. 

Ook voor Hoorn zal dat gevolgen hebben, hetgeen leidt tot vragen die op zo kort mogelijke termijn beantwoord moeten worden. Rob Droste & Mitchel Sluis van de VVD Hoorn en Guido Breuker van ÉÉNHoorn hebben om die reden een schrijven verzonden aan het college van B&W om daarmee te bewerkstelligen dat de gemeenteraad betrokken blijft bij de besluitvorming.
De gestelde vragen zijn hieronder te lezen.

Geacht college,
Wat zijn de gevolgen voor Hoorn nu de spreidingswet is aangenomen?
Welke politieke, bestuurlijke en beleidsmatige keuzes zijn er te maken als gemeente?
Welke mogelijkheden heeft de gemeente om in aanmerking te komen voor specifieke extra gelden vanuit het Rijk?
Wanneer denkt het college mogelijke asielopvanglocaties in beeld te hebben binnen Hoorn? Wanneer worden deze locaties inclusief mogelijke aantallen met de gemeenteraad gedeeld?
Wat is de bandbreedte van de te verwachten taakstelling voor Hoorn vanuit de provincie? Wanneer volgt een concreet getal?
Wat zijn de gevolgen van het niet aanleveren/geschikt maken van één of meerdere asielopvanglocaties?
Wat zijn de directe financiële gevolgen en de gevolgen voor de ambtelijke capaciteit om mee te werken aan de spreidingswet? 
Op welke termijn komt er een raadsvoorstel naar de gemeenteraad over de politieke keuze om wel of niet asielopvanglocaties beschikbaar te stellen, de mogelijke bestuurlijke keuze om één of meerdere asielopvanglocaties gereed te maken en de financiële en beleidsmatige voorwaarden die meegegeven zouden kunnen worden?
Kan het college toezeggen om geen voorbereidingen te treffen voor het beschikbaar stellen van een asielopvanglocatie, zonder uitdrukkelijke besluitvorming en goedkeuring van de gemeenteraad over de politieke bestuurlijke keuzes en het procesvoorstel?

In afwachting van uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Rob Droste & Mitchel Sluis, VVD Hoorn
Guido Breuker, ÉÉNHoorn

Vluchtelingenwerk moeder en kind Vluchtelingenwerk moeder en kind

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
5-2-2024, 09:09
Het is duidelijk m.b.t. deze brief, dat De VVD'ers in Hoorn tot het kamp van tegen de spreidingswet zijn. Het college heeft maar uit te voeren wat de rijksoverheid hen oplegt. Zo steekt nu eenmaal een wet in elkaar. Wanneer deze in gepubliceerd in de Staatscourant.