Actieteam om Hoornse binnenstad huiskamer van de stad te maken

Commissievergadering 23 januari

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De Hoornse binnenstad gaat de huiskamer van de stad worden. Dat vereist de aanpak van een flink aantal zaken. Een actieteam waar ook binnenstadbewoners deel van uit maken zal sturing geven aan de actie-agenda.

Het aantrekkelijker maken van de binnenstad betreft een aantal acties: het vergroenen van de binnenstad, verbeteren van fietsparkeren, verbeteren van afvalverwerking, afsluiting van het kernwinkelgebied, instellen parkeerverwijssysteem en het verminderen van leegstand. In de actiegroep zijn vertegenwoordigers van bewoners, ondernemers, horeca, vastgoed, cultuur en de gemeente. Zij zullen zich ook bezighouden met het waterfront. De raadscommissie buigt zich over het voorstel en vult in een meningvormende vergadering aan wat volgens de fracties belangrijk is om ook mee te nemen.

Het voorwerk

Voorafgaande aan het actieplan zijn verschillende stappen gezet, zoals het Programma Waterfront uit 2013, Binnenstad in beweging – Integrale visie op de binnenstad (2016), Meer stad worden (2016), Mobiliteitsvisie Hoorn 2030 (2021), Detailhandelsnota (2021), Leegstandsverordening (2021), Omgevingsvisie (2022), Coalitieakkoord 2022-2026 (2022), Positioneringsstrategie Hoorn (2023) en Motie 643 Meer flexibiliteit voor onze ondernemers (2023). Die vormen de kaders waarbinnen een actieplan kan worden ingevuld. De actiegroep zal werken met een actieplan, dat jaarlijks wordt vastgesteld. Hierin wordt concreet aangegeven wat er aangepakt gaat worden. Daarnaast komt er een inspiratielijst waarin onderwerpen worden genoemd die naar voren komen in de participatierondes en die later omgezet kunnen worden in daden.

Dat er behoefte is aan een veiliger en gezelligere binnenstad wordt ook betoogd door dhr. Erik de Rijk, die vreest voor de veiligheid van zijn dochtertje. Hij constateert dat de Italiaanse Zeedijk veelvuldig worden gebruikt voor sluipverkeer.

Meningen van de fracties

Deze oproep wordt gedeeld door onder anderen Kees Maas van de ChristenUnie. Ook hij pleit voor het afsluiten van het centrumgebied en havenkwartier voor doorgaand verkeer. Meer fracties hopen dat het overleg met bewoners en ondernemers serieus wordt opgepakt. Ook met ondernemers die niet georganiseerd zijn.

Debbie Katers van Hart van Hoorn noemt enkele ideeën om de aantrekkelijkheid van de binnenstad en havengebied te vergroten. In het havengebied betere mogelijkheden voor bootjestoeristen voor toiletten en douches. Ook een ijsje eten die in het havengebied betaald kan worden met geld uit een pinautomaat aldaar.

Vergroenen, onder andere met de bomen in de grote bakken die ooit op het Kerkplein stonden en sportmogelijkheden in het havengebied, zoals Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) graag ziet.

Renzo van Houten noemt namens Fractie Tonnaer ook de noodzaak meer bewoning te realiseren boven de winkelpanden.

Mitchel Sluis (VVD) stelt wel prijs op een huiskamergevoel in de binnenstad, maar ziet minder in het autoluwer of zelfs autovrij maken van de binnenstad. Handhaving inschakelen voor terrassen die niet helemaal voldoen aan alle regeltjes lijkt hem ook geen goed idee.

Jessica Visser (Hoorn Lokaal) begint haar pitch met het opsommen van zaken die de Hoornse binnenstad zo aantrekkelijk maakt. Alleen de leegstand doet hieraan helaas iets af.

Waar André van Beusekom (ÉénHoorn) het college oproept zo snel mogelijk aan de slag te gaan met alle goede ideeën, waarschuwt Arnold Wegner (PvdA) voor een te grote hoeveelheid leuke ideeën.

Reactie van de wethouders

Wethouder René Assendelft benadrukt het samenwerken van mensen in het gemeentehuis en betrokkenen in de binnenstad. Hij zal de raad van de verdere stappen op de hoogte houden. Wanneer de kabelleggers voor het snelle internet klaar zijn met hun werkzaamheden op het Kerkplein, wordt daar gewerkt aan de plannen. Hij legt uit dat het punt van de parkeertarieven  en het verbeteren van parkeergebruik van parkeerplekken van de bewoners in de nabije toekomst aan de orde zullen komen. Een pinautomaat plaatsen gebeurt alleen door banken. Er komt een betere bewegwijzering naar het havengebied. Er worden evenementen georganiseerd, maar het is wellicht mogelijk ook tijdens de wintertijd iets meer te laten gebeuren. Aan het weren van het sluipverkeer kan hij weinig doen. Misschien dat een snelheidsbeperking iets oplost aan de verkeersveiligheid.

Wethouder Arthur Helling loopt de punten langs die onder zijn portefeuille vallen. Hij stelt dat het college, ook in samenwerking met de andere Westfriese gemeenten bezig is om toerisme aan te wakkeren. De vergroening wordt goed aangepakt. Naast het maaien van waterplanten in de haven wordt het plaatsen van nieuw groen uitgevoerd. Met de gedeputeerde van de provincie worden de mogelijkheden besproken. Communicatie met ondernemers wordt door hem serieus aangepakt. Op de Westerdijk is niet alles mogelijk. Kleine irritaties en grote wensen, daartussen zoekt hij een balans met de bewoners. De leegstand is een complexe zaak, maar wordt door het college wel gezien als een zaak die aandacht verdient. Vastgoedondernemers zullen hierin meer kunnen doen. Waar mogelijk wordt subsidie aangevraagd. Met ondernemers in de horeca is binnenkort overleg over wat wenselijk en haalbaar is. Hij zal kijken naar de regeltjes om te zien of te grote regelzucht kan worden teruggedrongen.

Wthouder Assendelft over actieteam om binnenstad huiskamer van Hoorn te maken Wthouder Assendelft over actieteam om binnenstad huiskamer van Hoorn te maken