Brandweer uit de brand? (+ gesprek met burgemeester Nieuwenburg)

Commissievergadering 23 januari

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het brandweerapparaat gaat ons meer kosten. Dat heeft verschillende oorzaken en één ervan is de terugloop van het aantal vrijwilligers, waardoor meer beroepskrachten moeten worden aangesteld. Om alle taken waarvoor de hulp van de brandweer wordt ingeroepen te kunnen blijven doen, zullen de gemeenten die deel uitmaken van een veiligheidsregio aangeven welke keuze gemaakt gaat worden.

Moeten er taken worden wegbezuinigd of moeten ze worden gehandhaafd? Voor de vergrote financiële bijdrage zullen de gemeenten hun begroting moeten aanpassen. Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn. Het Rijk zal meer moeten bijdragen en dat is de boodschap die door de veiligheidsregio’s aan de minister zal worden doorgegeven.

Gesprek met burgemeester Jan Nieuwenburg over de brandweer

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (6.21 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Jan Nieuwenburg over de brandweer.mp3)

Burgemeester Jan Nieuwenburg deelt de zorgen die de Hoornse fracties uiten. De loon- en prijsindexatie betekent voor Hoorn een extra bijdrage van € 200.000 terwijl de broodnodige  verbeterplannen de komende jaren een bijdrage verlangen van €300.00 in 2025 tot € 600.000 in 2028.

De Hoornse fracties spreken uit dat zij de taken die de brandweer nu kan uitvoeren ook in de toekomst moeten kunnen. Dit agendapunt komt na de bespreking tijdens de raadsvergadering van 6 februari terug als hamerstuk.

Burgemeester Nieuwenburg Burgemeester Nieuwenburg