Vragen over afbouw Bangerter Rad na faillissement Jonker Monumentenbouwers

Fractie Tonnaer verwacht inspanning van college om Rad af te laten bouwen en te plaatsen

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Jonker Monumentenbouwers uit Westzaan is failliet. Hierdoor zou de afbouw en plaatsing van Het Bangerter Rad in gevaar kunnen komen. Voor de bouw heeft de Stichting Cultuur Historische Route Blokker reeds totaal € 65.000 subsidie ontvangen van de gemeente Hoorn en Drechterland.

Na het stellen van een eerste serie vragen aan het college van burgemeester en wethouders door Fractie Tonnaer over het faillissement en de afbouw van het Rad heeft de voorzitter van Stichting Cultureel Historische Route Blokker laten weten dat het Rad voor 2/3 gereed is en op tijd is weggehaald bij Jonker Monumentenbouwers. Het deels afgebouwde Rad bevindt zich ergens in een loods. Fractie Tonnaer vertrouwt erop dat Jonker Monumentenbouwers een doorstart maakt zodat het Rad alsnog wordt afgebouwd.

Fractie Tonnaer wil van het Hoornse college van burgemeester en wethouders weten waarom Stichting Cultureel Historische Route Blokker nog voor voltooiing het Rad bij Jonker heeft weggehaald en opgeslagen. Verder verwacht deze fractie dat het college inspanning levert voor de afbouw en plaatsing van Het Bangerter Rad bij het Wijzenddijkje in Blokker.

Onderstaand de gestelde vragen::

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn
Betreft: faillissement Jonker Monumentenbouwers en de bouw van Het Bangerter Rad

Hoorn, 13 januari 2024.

Geacht College,

Jonker Monumentenbouwers uit Westzaan is deze week failliet verklaard. Curator Martijn Helmstrijd en monumentenbouwer Remco Jonker vertrouwen erop dat de Zaanse bouwer een doorstart maakt. Het faillissement is vermoedelijk ontstaan door toenemende kosten en omdat op een van de projecten veel geld bijgelegd moet worden.

Het faillissement is voor vakman Remco Jonker een bittere tegenvaller. De mogelijkheid bestaat dat door het faillissement Het Bangerter Rad niet afgebouwd wordt als overhaal op de hoek van Bangert-Noorderdracht, bij het Wijzenddijkje.

Voor de bouw van Het Bangerter Rad heeft de gemeente Hoorn € 50.000,- en de gemeente Drechterland € 15.000,- aan subsidie beschikbaar gesteld. Hoorn heeft dit subsidiebedrag aan Stichting Cultuur Historische Route Blokker uitbetaald.

Volgens planning wordt Het Bangerter Rad in het voorjaar 2024 bij het Wijzenddijkje geplaatst.

Fractie Tonnaer maakt zich zorgen over de bouw van Het Bangerter Rad en houdt er rekening mee dat het uitbetaalde subsidiebedrag in het faillissement meegenomen wordt.

Daarom stellen wij de volgende vragen:

1. Loopt de bouw en plaatsing van Het Bangerter Rad gevaar door het faillissement van Jonker Monumentenbouwers ?

2. Stichting Cultureel Historische Route Blokker heeft als opdrachtgever aan Jonker Monumentenbouwers voorschotten verstrekt. Dreigen deze voorschotten in het faillissement meegenomen te worden ?

3. Bouw en plaatsing van Het Bangerter Rad gaat meer kosten dan oorspronkelijk gedacht. Heeft Stichting CHRB voldoende financiële middelen om de meerkosten te betalen ?

4. Overweegt het college B&W bij het niet afbouwen en plaatsen van het historische Rad het toegekende subsidiebedrag terug te vragen?

5. Wil het College B&W samen met Stichting Cultureel Historische Route Blokker bij curator mr.M.Helmstrijd pleiten voor een doorstart van het unieke ambachtelijke bedrijf Jonker Monumentenbouwers zodat levering en plaatsing van het Rad in het voorjaar 2024 plaats kan vinden ?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

-----------------------------------------------------------

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Hoorn
Betreft: vragen (serie II) faillissement Jonker, bouw Het Bangerter Rad

Hoorn, 29 januari 2024

Geacht College,
Door het faillissement van Jonker Monumentenbouwers uit Westzaan komen de afbouw en plaatsing van Het Bangerter Rad in gevaar. Voor de bouw heeft de gemeente Hoorn, nog voor het Rad is afgebouwd, reeds € 50.000 betaald aan de Stichting Cultuur Historische Route Blokker. Fractie Tonnaer vertrouwt erop dat Jonker Monumentenbouwers een doorstart maakt en het Rad alsnog wordt afgebouwd.

Onze fractie heeft u daarover per brief van 13 januari 2024 een vijftal vragen gesteld. Na het stellen van de vragen heeft de voorzitter van Stichting Cultureel Historische Route Blokker ons laten weten dat het Rad voor 2/3 gereed is en tijdig is weggehaald bij Jonker Monumentenbouwers. Het deels afgebouwde Rad bevindt zich ergens in een loods. Wij begrijpen niet waarom het Rad nog vóór voltooiing bij Jonker is weggehaald. Curator Helmstrijd zal ongetwijfeld beoordelen of het weghalen rechtmatig is en welke gevolgen dat heeft voor de afbouw en plaatsing van Het Bangerter Rad aan het Wijzenddijkje.

Onze fractie maakt zich daarnaast zorgen over de door de gemeente reeds uitbetaalde subsidie van € 50.000, terwijl de oplevering en plaatsing van het Rad nog moeten plaatsvinden.

Door nieuwe informatie stellen wij de volgende vragen:

1. Heeft de gemeente Hoorn zich naar aanleiding van het faillissement voor onderzoek bij curator mr. Helmstrijd gemeld?

2. Is er tussen de gemeente en Stichting Cultureel Historische Route Blokker overleg geweest over het voortijdig weghalen van Het Bangerter Rad bij Jonker Monumentenbouwers en over het reeds betaalde subsidiebedrag?

3. Weet u waarom Stichting Cultureel Historische Route Blokker nog voor voltooiing het Rad bij Jonker heeft weggehaald en opgeslagen? Was er tussen Jonker en Stichting CHRB een (financieel) conflict en zo ja, waarover ging dat?

4. Op grond van welke subsidieverordening is de gemeentelijke subsidie toegekend en betaald aan de Stichting CHRB? Is betalen vóór oplevering of aflevering van het gesubsidieerde gebruikelijk?

5. Welke inspanning levert het College om, zonder aanvullende subsidie, Het Bangerter Rad afgebouwd en geplaatst te krijgen bij het Wijzenddijkje?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Bangerter Rad - Foto website Cultuur Historische Route Blokker Bangerter Rad - Foto website Cultuur Historische Route Blokker