Voedselbank West-Friesland wil starten in september

ingevoerd op 16-7-2006

Er wordt hard gewerkt aan de Verlengde Lageweg nummer 9. Vanuit dit pand wil de Voedselbank West-Friesland haar dienstverlening in september gaan starten. Bestuurslid Monique Broekhuisen: “We hebben magazijnbeheerders, inpakkers, chauffeurs, intakers, coördinatoren en administratieve krachten nodig. Gelukkig hebben diverse mensen zich al opgegeven, maar we kunnen zeker nog mensen gebruiken.”
 
Op donderdag 13 juli heeft het stichtingsbestuur een eerste informatieavond voor een veertigtal belangstellenden gehouden. Velen hebben zich als vrijwilliger aangemeld. Op basis van de opgegeven voorkeuren, persoonlijke mogelijkheden en kwaliteiten zullen de verschillende functies de komende weken ingevuld gaan worden.

De zomermaanden zullen ook gebruikt worden om de benodigde bedrijfsmiddelen in te zamelen. Voorzitter Peter de Vries: “We hebben al meubilair, een eerste vrieskist en een rollerband. Maar we hebben uiteraard nog veel nodig, zoals 350 kratten. Er lopen ook nog een aantal subsidieverzoeken bij landelijke fondsen, bijvoorbeeld voor een bus en een koelcel.”

Noodzaak
De eerste voedselbank is ooit in 2002 in Rotterdam ontstaan. Er zijn sindsdien een veertigtal voedselbanken opgericht. Monique Broekhuisen: “Veel meer zullen er naar verwachting niet meer komen, ondanks dat de nood onverminderd hoog is. Twaalf procent van alle gezinnen heeft een inkomen rond het sociaal minimum. Er hoeft maar iets te gebeuren en men zit eronder.” Op basis van deze gegevens verwacht de voedselbank uiteindelijk 300 voedselpakketten per week te verstrekken in de regio. Een pakket zal daarbij uit 10 tot 15 produkten bestaan, zoals brood, aardappelen, pasta’s, rijst, groente, fruit en beleg. Maar de feitelijke samenstelling zal erg afhankelijk zijn van het aanbod in een week.

Het gaat om produkten die op zich nog goed zijn, maar bijvoorbeeld of verkeerd verpakt of over de commerciële verkoopdatum heen zijn. Deze produkten gaan dan terug naar de leverancier die ze dan vaak laat vernietigen. Door deze produkten via de voedselbanken alsnog een goede bestemming te geven wordt veel verspilling tegen gegaan. Naast armoedebestrijding is dit een belangrijke nevendoelstelling van de voedselbank.

Samenwerking
In de regio N-Holland zijn op dit moment voedselbanken in Amsterdam, Haarlem, IJmond, Velzen, Zaanstreek, Purmerend, Alkmaar, Den Helder en Texel. Met de voedselbank West-Friesland is de hele provincie nu afgedekt. De verschillende voedselbanken werken onderling nauw samen op het punt van leveranciers, voedsel en transport.

De voedselbank West-Friesland is aangesloten bij de federatie van voedselbanken en hanteert de landelijke criteria bij de toetsing of iemand in aanmerking komt voor een voedselpakket. De Vries: “Die intake gaan we ook zelf doen en periodiek zullen we toetsen of verstrekking nog nodig is. Het gaat in beginsel om tijdelijke hulp.”
Het stichtingsbestuur hoopt begin september te kunnen starten, maar er zal in het distributiecentrum aan de Verlengde Lageweg geen dagelijkse drukte heersen. Bestuurslid Arthur Helling: “We zullen waarschijnlijk 1 dag in de week echt in volle omvang operationeel zijn. Eén dagdeel om de pakketten samen te stellen en één dagdeel om de pakketten uit te geven.  De rest van de week zal het aanzienlijk rustiger zijn, maar we moeten voor klanten en vooral voor leveranciers wel dagelijks bereikbaar zijn.”

Hulp
De voedselbank zoekt nog sponsors, bedrijfsmiddelen en vrijwilligers. Elke bijdrage is welkom en zal met veel dank worden aanvaard. De voedselbank is voorlopig bereikbaar via het mailadres: voedselbankwf@gmail.com. Het bankrekeningnummer van de voedselbank is 1227.33.487.

Reacties
Reactie: (Laurie)
23-7-2006, 11:36
Om even een misverstand uit de wereld te helpen, het is niet zo dat iedereen met een (te) laag budget naar de Voedselbank kan gaan, lees deze link eens: http://www.voedselbank.nl/ en klik links op Aanmelden en zo verder.

Ik vind het in ieder geval van de zotte dat o.a. met name mensen die in de schuldhulpverlening zodanig worden uitgeknepen dat er vrijwel niets overblijft om fatsoenlijk te kunnen eten. Nee, dat laten we over aan vrijwilligers (goed werk hoor, maar de feel-good-factor speelt ook een rolletje) én bedrijven zodat de staat geheel buiten spel blijft en handenwrijvend meldt (blaat) dat we een zorgzame samenleving hebben. Mark my words, net als in dat ’fijne’ land de VS (alwaar het idee van Voedselbanken vandaan komt), krijgen we straks ook nog voedselbonnen.

Structureel komen uitkeringsgerechtigenden al tekort en dat is met name begonnen (aantal jaren geleden) met het afschaffen van de jaarlijkse eenmalige uitkering in de (dure) maand december. Dat scheelt honderen euro’s per jaar voor mensen die het dan toch al moeilijk hebben. En u kunt zelf wel bedenken wat er nog meer weg-bezuinigd is. En als we nou een armlastig landje waren, oké dan, maar we zijn een stinkend rijk Nederland, vergeet dat even niet!

Wat die ouderenzorg betreft: massaal sluiten van bejaardenhuizen klopt zeker, je komt alleen nog in een Verzorgingshuis cq Verpleeghuis als er niks anders is (en je echt van alles mankeert) en dan nóg kom je op een wachtlijst. Ik heb het dan niet over bejaarden die natuurlijk nog prima voor zich zelf kunnen en willen zorgen en waar ook (indien nodig) de thuiszorg mondjesmaat (en omgeving) een helpende hand biedt, maar dat ligt er maar net aan waar je woont. Zoals gemeld, nu al worden in den lande patientenstops ingevoerd, het geld is op.

Nou ja, zo zijn er nog wel tig voorbeelden te noemen wat er niet deugt aan armoedebestrijding, sterker nog, het woord komt eigenlijk niet meer voor, we (kabinet) wensen het eenvoudig te vergeten.




Reactie: (Piet)
22-7-2006, 17:14
Laurie,
massaal sluiten van bejaardenhuizen?
Of dat waar is, weet ik niet. Het lijkt mij overdreven, maar ik denk wel dat ouderen liefst zo lang mogelijk thuis, in hun eigen huis willen blijven wonen en dat lukt dus vrij aardig.

De afgelopen 5 jaar, lees ik zojuist , is er 50% meer uitgegeven aan de gezondheidszorg en dat is vooral de oudere mensen ( ongeacht hun inkomen denk ik) ten goede gekomen

Onze maatschappij en ook deze regering is toch niet zo asociaal als Laurie denkt.

Maar goed dit terzijde

De gemeentes zijn nu in eerste instantie aangewezen om de nood en armoede te lenigen.
De gemeente Hoorn zal dat ook best willen, maar er zijn zoveel andere dingen die de aandacht en geld vragen.

Weet je nog, ons door de PvdA gedomineerd stadsbestuur lette even niet op en er bleek een extra half miljoen euro in de stoep van de nieuwe schouwburg verdwenen te zijn.
Dat half miljoen had een aardig steentje kunnen bijdragen aan de leniging van de nood van de mensen met een minimuminkomen.
Dat merkte de partij Hoorns Belang op in dat debat over die stoep in de gemeenteraad.

Maar ook dit terzijde.

Ik vind het goed als burgers met een initiatief komen
Waarom moeten we toch altijd naar Den Haag of naar de overheid wijzen?
Zo’n voedselbank kan mogelijk bijdragen aan de nood van veel mensen.
En zelfs als de nood niet zo hoog blijkt te zijn en het voedsel terecht komt bij mensen die het ook zonder zouden redden, maar bij wie het wel een welkom extraatje betekent, dan nog is het een goede zaak om onodige voedselverspilling tegen te gaan.
Ik hoop dat dit initiatief veel steun krijgt.



Reactie: (Laurie)
16-7-2006, 13:12
Blijft een schandelijke situatie dat er voedselbanken moeten worden opgericht om duizenden monden te voeden. Natuurlijk vaart het kabinet hier wel bij. Een ’zorgzame’ samenleving die de handen uit de mouwen steekt omdat het kabinet, met al hun normen en waarden, de zwaksten uit de samenleving de rug toe keert.

Het begon al met het massaal sluiten van veel bejaardenhuizen waardoor (vaak eenzame) hoogbejaarden nu afhankelijk zijn van thuiszorg waarvan een aantal organisaties een patientenstop heeft ingevoerd want het geld is op. Ook daar komt het nu op de schouders van de omgeving, áls je geluk hebt. Ook de gehandicaptenzorg staat zwaar onder druk, allerlei voorzieningen worden geschrapt of enorm op bezuinigd.

Het is niet toevallig dat in-actieven op grote schaal het leven zo moeilijk wordt gemaakt, wat niks oplevert hoeven we ook niet in stand te houden cq geld in te stoppen. Allemaal heel goed hoor, die voedselverstrekkers die dat in hun vrije tijd doen, maar het houdt mede een situatie in stand die we met z’n allen niet moeten willen.

Ach, we gooien met z’n allen massaal eten weg: "Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders het meeste voedsel, ter waarde van circa 2,1 miljard euro per jaar, thuis weggooien." (Planet.nl)
Daarom zie ik Balkenende en z’n kabinet al glunderen, komt het toch nog goed terecht mensen...zum kotzen. Ze moeten zich daar in Den Haag de ogen uit de kop schamen!