Expoost weer open

Hoornse expositieruimte brengt opnieuw een serie aansprekende tentoonstellingen

HOORNGIDS HOORN | Eind vorig jaar zag het er somber uit voor Expoost. Het stopzetten van de gemeentelijke subsidie betekende het einde voor Expoost. Na ruim vijf jaar zou het doek vallen voor deze mooie expositieruimte in de eeuwenoude Ceciliakapel in de Nieuwsteeg. Maar wat gebeurde: een aantal partijen in de Hoornse gemeenteraad sprong in de bres en wist met een motie te bereiken dat Expoost toch door kon gaan. 

Daarmee wordt het avontuur van dit vrijwilligersinitiatief voortgezet dat begon in het voormalige Affichemuseum op het Grote Oost en werd voortgezet op de Roode Steen en als laatste locatie in de prachtige Ceciliakapel. Vijf jaar van mooie, inspirerende, verrassende exposities. Op even mooie, inspirerende, verrassende locaties. En dat avontuur wordt nu dus voortgezet met voorlopig dit jaar zeven aansprekende exposities in de inmiddels vertrouwde Ceciliakapel. 

Expositie Debutade/Steenvrouwe
Het expositiejaar 2024 wordt gestart met een overzichtsexpositie van leden van Teekengenootschap Debutade en Beeldhouwcollectief de Steenvrouwe. Een expositie die bestaat uit zeer uiteenlopend werk van diverse kunstenaars, uitgevoerd in een rijke variatie aan onderwerp- en materiaalkeuze. 
Teekengenootschap Debutade is een van de oudste verenigingen van Hoorn. Opgericht in 1866 heeft Debutade als doel mensen te enthousiasmeren en te inspireren en hun creativiteit, onder deskundige begeleiding, verder te ontwikkelen. Volwassenen en jeugdleden beleven dan ook veel plezier in de wekelijkse lessen. En dat plezier straalt af van de vele werken die in Expoost getoond worden en een proeve van hun kunnen vormt.  

Liefde voor beeldhouwen
De leden van collectief de Steenvrouwe vonden elkaar 25 jaar geleden in de liefde voor beeldhouwen. Er wordt gewerkt in verschillende steensoorten, zoals marmer, dolomiet, kalksteen, hardsteen, speksteen, albast en serpentijn. De leden hebben in de loop der jaren een eigen stijl ontwikkeld van abstract, gestileerd tot figuratief. Deze ontwikkeling in het werk wordt gestimuleerd door opleidingen, workshops, cursussen, museumbezoek en door kritisch te kijken naar elkaars werk. De afwisseling in stijlen en de liefde voor het beeld komen zeker tot uiting in hun prachtige jubileumexpositie bij Expoost. De exposite is te zien van 17 februari t/m 24 maart. 

Zeven exposities in 2024
De expositie Debutade/Steenvrouwe is de eerste van een serie van zeven mooie exposities. Eind maart laten alumni van de Amsterdamse Wackers Academie hedendaagse figuratieve kunst zien onder de naam Figs: Different Directions. In mei volgt een overzichtsexpositie van leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken. Daarna is in juni een mooie grafiekexpo van de leden van collectief Grafein uit Bergen. De zomer staat bij Expoost in het teken van papierkunst, met nationale en internationale spraakmakende kunstenaars op dit gebied. Daarna is het in september de beurt aan een expositie van alle werkstukken die zijn gemaakt in het kader van de wedstrijd Kunst & Erfgoed, die in samenwerking met Vereniging Oud Hoorn wordt georganiseerd. Tenslotte zal in oktober de expositie Hoorn Maritiem de serie afsluiten. Het belooft weer een interessant en kunstzinnig jaar te worden bij Expoost. 
De expositie Debutade/Steenvrouwe wordt feestelijk geopend op vrijdag 16 februari om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

Expoost aan de Nieuwsteeg 42 in Hoorn is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Gratis entree. Zie ook www.expoost.nl (http://www.expoost.nl) .

Foto: Tekening Debutade/Joke Willebrands ‘In vuur en vlam’

Joke Willebrands Joke Willebrands