Ammehoela dames!

Column van Sjaak Grosthuizen

Dinsdagavond wist ik al zeker dat de column vandaag over de victorie van Hart van Nederland moest gaan. De Coenkibbel had de aandacht getrokken van onze landelijke media. De raadszaal zat weer vol publiek, er waren insprekers en een heuse cameraploeg van de VPRO! Coen en zijn vermaledijde beeld stonden in de belangstelling. Eindelijk ging het in de Hoornse politiek ergens over. Terwijl een amendement, dat werd ingezet, om de beslissing over wat te doen met het standbeeld pas te nemen nadat er uitgebreide stadsgesprekken over zijn gevoerd, al bijna zeker zou worden aangenomen, duurde de discussie hierover twee volle uren. Het enige verrassende aan de uiteindelijke stemming over het initiatiefvoorstel van Hart van Hoorn vond ik dat de PvdA en Sociaal Hoorn dit ook een goed voorstel vonden!

Tot mijn stomme verbazing en van die van alle mensen die ik erover spreek kwam er na de vergadering de mededeling dat de fractie van de PvdA onthoofd en bijna leeggeplunderd zal achterblijven. Arnica Gortzak en Lisa Klinkenberg hebben dinsdagavond, meteen na de raadsvergadering besloten dat ze niet meer als PvdA’ers in de Hoornse politiek verder gaan. Ik heb me eerder uitgelaten over zetelroof die diverse Hoornse fracties overkwam. Er zijn verhuizingen die nog een beetje uit te leggen lijken, maar dit is er weer een die niet te verdedigen is. Natuurlijk hoort er een verklaring bij dit soort activiteiten en ook dit keer is de geloofwaardigheid ervan ver te zoeken.

Arnica Gortzak heeft moeite met het samengroeien met GroenLinks. In de paar keer dat ik een gezamenlijke bijeenkomst van deze partijen in Hoorn bezocht was mij zo’n houding nog niet opgevallen. Voordat op landelijk niveau de toenadering tot elkaar werd gezocht was het in Hoorn zeer duidelijk dat Arnica zich groen en geel ergerde aan de opstelling van GroenLinks raadslid Roy Drommel. Dat GroenLinks na de laatste verkiezingen wel in de coalitie terecht kwam en PvdA niet heeft haar kennelijk enorm gestoord. Dat kan en hoewel je het daar niet hartgrondig mee eens hoeft te zijn, hoeft het niet meteen te betekenen dat je je daarom maar helemaal afkeert van een samengroeiproces met een vergelijkbare partij dat landelijk was begonnen.

Dat naar elkaar toe groeien niet alleen op lokaal niveau in diverse gemeenten wenselijk werd voor veel partijgenoten, maar landelijk tot een redelijk succes leidde, moest nog niet betekenen dat dus in heel Nederland GroenLinks en PvdA voortaan met één mond zouden moeten praten. In Hoorn was dat nog moeilijk en nog moeilijker zelfs omdat Arnica als fractievoorzitter van de PvdA en Roy Drommel van GroenLinks nog te weinig kansen zien in samenwerking, niet alleen op dit moment maar waarschijnlijk ook in de toekomst. Nu worden we, zoals ik dat voel, verondersteld te geloven dat Arnica Gortzak en Lisa Klinkenberg min of meer gedwongen werden uit de fractie te stappen en de zetel mee te nemen omdat samenwerking met Roy en de rest van de GroenLinksfractie nog niet mogelijk is.

Ik vrees dat de werkelijke zetelroof werd veroorzaakt door het onvermogen van Arnica Gortzak om haar emoties in bedwang te houden. Het interesseert haar in haar boosheid kennelijk niet meer hoe de rest van haar achterban over de situatie denkt. Misschien is alleen Lisa Klinkenberg het enige andere lid dat er precies zo over denkt. Werkzaam zijn in de politiek vraagt veel van een raadslid. Vermogen om te incasseren, te relativeren, compromissen te zoeken, feeling te houden met de achterban. Wanneer ik een reactie lees van het lokale bestuur van de PvdA, dan is er van feeling houden met de achterban om bestaande spanningen te bespreken en hulp te zoeken om de juiste beslissingen te nemen geen enkele sprake geweest!

Deze zetelroof is er een waar geen enkel respect voor te vinden is! Alle stemmers op de PvdA in Hoorn en alle leden van deze partij worden door Arnica Gortzak en Lisa Klinkenberg beschouwd als niet meer relevant. Ik moet nogmaals aangeven dat mijn alter ego decennia lang overtuigd lid is van de PvdA en ook daarom voel ik me benadeeld en voor de gek gehouden. Ik heb een reeks minder nette bewoordingen om hetzelfde gevoel nog sterker te kunnen aangeven uit redenen van enige beschaving en omdat mevrouw Grosthuizen dit mij kwalijk zou nemen weggehaald. Beide dames menen het grootste gelijk te hebben deze overval te mogen plegen. Zij beweren de waarden van de sociaaldemocratie hoog te zullen houden. Ammehoela dames! De door jullie verlaten partij heeft ook fatsoen hoog in het vaandel staan. Dat is waarmee de PvdA tegenwoordig samen met GroenLinks graag ook landelijk in de media gezien wil worden.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column__ammehula dames Sjaak Grosthuizen leest zijn column__ammehula dames