Resultaten voetbal 10 en 11 februari

12-02-2024

Always Forward – FC Den Helder 1–1

HOORNGIDS REGIO | Always Forward heeft zondag voor de tweede achtereenvolgende maal in de allerlaatste fase van de wedstrijd een doelpunt gescoord, waarmee de ploeg de koppositie en de drie punten voorsprong op de runner-up FC Den Helder handhaafde. Was de treffer die Lucas Laan vorige week diep in de toegevoegde speeltijd tegen Spartanen scoorde goed voor de 1–0 zege, deze keer was het Joost Ruttenberg die in de laatste minuut van de officiële speeltijd uit een strafschop Forward op gelijke hoogte bracht met de ploeg uit de marinestad. Alway Forward heeft sowieso een goede relatie met de 90e minuut, want het was in de lopende competitie al de vierde keer dat de ploeg in die minuut een doelpunt scoorde, zij het dat de overige twee van aanmerkelijk minder groot belang waren.

FC Den Helder ging stormachtig van acquit. Met inzet van veel fysieke kracht en energie riep de spelwijze herinneringen op aan het Schagen United waartegen Forward in de slotfase van het vorige seizoen en in de finale van de nacompetitie te maken kreeg. Het heftige openingsoffensief leidde al in de tweede minuut tot enkele gevaarlijke situaties bij het doel van de thuisploeg. Een aanval over links resulteerde in een schot, dat vanaf de punt van het Forward-strafschopgebied werd afgevuurd. Via een Forward-been vloog de bal voorlangs het doel. Uit de daaropvolgende corner belandde de bal bij de rand van het strafschopgebied bij een Heldenaar, die zijn schot van de doellijn gehaald zag worden door Nick Bot. In de zesde minuut leverde de volgende corner voor de bezoekers wel succes op: van dichtbij kon een spits de bal tegen het net werken (0–1). Daarmee hadden de bezoekers kennelijk bereikt wat zij wilden, want zij gingen direct over tot een meer behoudende speelwijze en in de volgende fase ging het spel veel meer gelijk op.
In de 10e minuut kwam Always Forward voor de eerste maal in de buurt van het Helder-doel. Nick Bot bereikte met een diepe pass Danilo v.d. Woude, wiens kopbal door de Helder-doelman tot corner werd verwerkt. Zeven minuten later legden Nick Bot, Joost Ruttenberg en Terence Alberg op rechts een mooie combinatie op de mat. De voorzet belandde op links bij Lucas Laan, die op zijn beurt de bal voor het Helder-doel bracht. De afronding van Terence Alberg miste het doel helaas royaal. De  keeper van de bezoekers greep attent in bij een dieptepass van Danilo v.d. Woude op Joost Ruttenberg en zijn collega aan de overkant stopte een afstandsschot, dat op zijn weg naar het doel nog enigszins van richting werd veranderd.
Na nog geen halfuur spelen moest de aan zijn enkel geblesseerd geraakte Terence Alberg zich laten vervangen. Joeri Kerkhoven kwam voor hem in het veld en Remco Loos nam de plaats op de rechtervleugel in de verdediging over.
In de volgende fase van de wedstrijd waagden de bezoekers zich weer wat vaker op de Forward-speelhelft en in de 37e minuut waren zij dicht bij een tweede treffer, toen een counter na een goede ingreep van Clyde Limbach een corner opleverde. Hieruit kwam een voorzet voort, waarbij de bal eerst vanaf de rand van het Forward-strafschopgebied richting doel werd gekopt en vervolgens door een spits van de bezoekers van dichtbij tegen de doelpaal werd gekopt.
In de slotfase van het eerste bedrijf leek Danilo v.d. Woude, na een combinatie met Clyde Limbach, Joost Ruttenberg in kansrijke positie een schietkans te gaan bieden, maar zijn pass werd nog net van richting veranderd door een Helderse verdediger. Direct daarna pakte de Helder-doelman een schot van Joeri Kerkhoven. De laatste acties voor de rust betroffen een Helders afstandsschot dat in de handen van Forward-doelman Niels Post eindigde en een gevaarlijk ogende doorkopbal uit een inworp voor de bezoekers die dezelfde eindbestemming kreeg.

In de tweede helft kwam Patrick Tap binnen de lijnen voor Remco Loos. De eerste aanval van betekenis was er een van de thuisploeg, die op rechts begon en eindigde met een pass naar links waar Lucas Laan op snelheid doorbrak. Zijn vleugelschot werd een prooi voor de Helder-doelman. Enkele minuten later forceerde de thuisploeg drie corners vrijwel op rij. Bij de middelste daarvan was de voorzet van Nick Bot net iets te hoog voor Cemil Zaal om de bal vol te kunnen raken en resulteerde slechts een nieuwe corner.
Een goede ingreep van Clyde Limbach maakte, na ruim een uur spelen, een einde aan een uitbraak van de gasten. Even later pikte Danilo v.d. Woude een verdwaalde bal in de Helder-defensie op. Hij passeerde een tegenstander, waarna zijn schot/voorzet voorlangs het doel vloog zonder dat iemand de bal raakte.
In de 69e minuut maakten Clyde Limbach en Danilo v.d. Woude plaats voor Hicham Uad en Daimy Mac Donald. Laatstgenoemde begon zijn optreden met het forceren van een helaas niets opleverende corner. Aan de andere kant kregen de bezoekers even later ook een hoekschop te nemen. Hieruit resulteerde een horizontaal uitgevoerde bicycle-kick die langs het doel van Niels Post ging. Enkele minuten later moest de Forward-doelman wel in actie komen bij een afstandsschot, dat hij in twee instanties onder controle kreeg.
In de 82e minuut volgde Forwards laatste wissel: Lucas Laan maakte plaats voor Tom Hoeve, die na een langdurige periode van blessures zijn eerste speelminuten maakte. Het slotoffensief van de thuisploeg werd steeds heviger, maar heel wat passes kwamen helaas net niet bij de beoogde teamgenoot aan. Een door Joeri Kerkhoven in de 88e minuut genomen vrije trap vormde de inleiding tot Forwards gelijkmaker. De bal werd in eerste instantie weggewerkt, maar Hicham Uad ving de bal op de rand van het strafschopgebied op en begon aan een solo die hem ver bracht tot hij dicht bij de doellijn door middel van een overtreding werd gestuit. Scheidsrechter Appel kende een strafschop toe. Voordat die genomen kon worden, moest hij nog overleg plegen met de grensrechter van Den Helder, maar die kon hem er niet van overtuigen dat er iets was gebeurd waardoor de strafschop ten onrechte was toegekend. Joost Ruttenberg voltrok met een hard en hoog schot het vonnis, waarmee hij drie belangrijke wedstrijdpunten van plaats deed veranderen.

Always Forward – FC Den Helder 1–1 (0–1). 6, 0–1; 90, Ruttenberg (strafschop) 1–1.
Always Forward: Niels Post, Terence Alberg (26, Joeri Kerkhoven), Gilles Duiveman McEwan, Cemil Zaal, Clyde Limbach (69, Hicham Uad), Nick Bot, Remco Loos (46, Patrick Tap), Mick v.d. Gulik, Joost Ruttenberg, Danilo v.d. Woude (69, Daimy Mac Donald) en Lucas Laan (82, Tom Hoeve).

Verslag: Hans Smit
===========================================================================
Verdiende puntendeling Zwaluwen’30 tegen Olympia Haarlem (1-1)

Bij winst op Zwaluwen’30 zou Olympia Haarlem aansluiten bij de beide andere bovenste teams (HBOK en Jong Holland) in deze competitie. Zwaluwen’30 staat, na de late winst tegen Always Forward (zat.), op een achtste plaats. Beide teams hadden dus belang bij winst in deze wedstrijd.

Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor Bob Elstrodt. Bob overleed plotseling afgelopen vrijdag op 69-jarige leeftijd. Hij was jarenlang een vaste medewerker in de Zwaluwen-kantine op de trainingsavonden en op de zaterdag. Hij zal erg gemist worden door de trainers en door de selectie van Zwaluwen’30.

Het spel in de eerste helft werd vooral bepaald door een goed spelend Olympia Haarlem. Zwaluwen’30 moest achteruit en zich vooral tot verdedigen beperken. Kayra Kaplan mocht in de eerste tien minuten niet klagen bij een forse overtreding. Scheidsrechter Barrales gaf geel waar een zwaardere sanctie tot de mogelijkheden had behoord. Het eerste kwartier hielden de beide teams elkaar nog in evenwicht. Daarna werd Olympia Haarlem gevaarlijker via haar snelle voorwaartsen. In de 26e minuut een grote kans voor de Haarlemmers; het schot ging net naast. Een minuut later schoot Diovaris Balentina ook net naast aan de andere kant. De rechterspits van Olympia Haarlem mocht in de 31e minuut alleen doorgaan op doelman Tobias Droomers van Zwaluwen’30. Met zijn benen wist de goalie de nul te houden. In de 34e minuut kon aanvoerder Calvin den Boer een schot op doel nog net van de lijn wegwerken tot een uitbal.
In minuut 36 wist Droomers twee aanvallen van Olympia Haarlem onschadelijk te maken. Het wachten was op een doelpunt van de Haarlemmmers. Deze kwam in de 37e minuut; de spits mocht alleen doorgaan richting doelman Droomers en het eenvoudig afmaken met een schot onder de keeper door. Stand 1-0. Nog voor de rust een goede Zwaluwen’30-aanval. Leon Schipper schoot net naast.

Zwaluwen’30 begon de tweede helft met een onveranderd team. Er werd wel meer energie gelegd in het aanvalsspel. Ook het elkaar aanspelen ging sneller. Bij een van de aanvallen werd gelegenheids-linkerspits Roy Honingh in de diepte aangespeeld. Hij hield goed het overzicht en legde de bal prima terug op de mee opgekomen diepe spits Samet Cetin. Deze wist met een goede trap de 1-1 aan te tekenen in 57e minuut. Samet Cetin kreeg in de 65e minuut opnieuw een kans; een goede voorzet van Leon Schipper werd door Samet Cetin met de borst verlengd richting doel Olympia Haarlem. De keeper wist redding te brengen.
In de 72e minuut kwam Jim Nelen voor Roy Honingh en Bekir Kadioglu voor de geblesseerde Jerven Devid in het veld, die tot dan voor gevaar had gezorgd met enkele goede demarrages over rechts. Zijn voorzetten werden tot dan niet op waarde geschat.
Het laatste kwartier gingen beide partijen voor de volle winst. De aanvallen van Olympia Haarlem waren niet van gevaar ontbloot, maar keeper Droomers stond deze middag zijn mannetje en maakte alles onschadelijk in zijn strafschopgebied. In de 89e minuut werd Davey Jansen vervangen door Thom Nelen en Kayra Kaplan door Sonny Punt. In blessuretijd nog een grote kans voor Olympia Haarlem; een vrije trap, welke in een druk 16-meter eindigde, werd door iedereen gemist en daarna door Zwaluwen’30 weggewerkt. De allergrootste kans was er in de blessuretijd nog voor Zwaluwen’30. Jim Nelen wist, op de achterlijn, miraculeus drie tegenstanders met één voetbeweging van zich af te schudden en legde de bal prima terug op Leon Schipper, die het doel iets te veel naar links zocht waardoor de bal langs de verkeerde kant van de paal ging. Bijna weer een overwinning in de blessuretijd. Het uiteindelijke resultaat (1-1) was wel de verhouding; Olympia Haarlem heerste in de eerste helft en Zwaluwen’30 pakte het initiatief in de tweede helft.
Opstelling: Tobias Droomers, Bilal el Guennouni, Kayra Kaplan (89e, Sonny Punt), Calvin den Boer, Davey Jansen (89e, Thom Nelen), Samet Cetin, Diovaris Balentina, Leon Schipper, Jerven Devid (72e, Bekir Kadioglu), Roy Honingh (72e, Jim Nelen), Anthony Sabajo. Verdere wissels: Robin Blaak, Jarie Koning. Geel: Kayra Kaplan, Davey Jansen.

Verslag: Leo van der Voort
Always Forward (zat. 1 – EVC 4–1

Always Forward (zat.) toonde zaterdag aan, dat de ploeg zich hersteld had van de 1–2 thuisnederlaag die het de vorige week leed tegen stadgenoot Zwaluwen’30. In de wedstrijd tegen laagvlieger EVC behaalde de zwart-witte formatie een ruime zege (4–1), waarin de uitblinkende Stefan Schipper met een drietal met een kopbal gescoorde doelpunten, maar niet alleen daarom, een hoofdrol vervulde. Het mooiste nieuws van de dag was dat Rob van der Werff voor de eerste maal na geveld te zijn geweest door een ernstige ziekte weer plaats nam in de dug-out, nu als assistent van zijn zoon Maikel die in het resterende deel van het lopende seizoen en ook in het volgende de rol van hoofdtrainer/coach zal vervullen.

De openingsfase van de wedstrijd speelde zich grotendeels af op de speelhelft van de bezoekers. Jouke Huitema kreeg twee mogelijkheden om het EVC-doel onder vuur te nemen. Zijn eerste schot stuitte af op een verdediger en het tweede miste de juiste richting. In de 9e minuut kwam Always Forward op voorsprong. Een voorzet van rechts van Darren Johnstone leverde een corner op links op. Leon Machielse bracht de bal voor het doel, waar Stefan Schipper kon inkoppen. Een Edammer verdediger haalde de bal van de doellijn, maar Jelle Huitema kon uit de rebound met een hard schot de score openen (1–0).
Drie minuten later bracht Kevin van Gasteren op rechts Milco Leijen in stelling, wiens onder druk van een verdediger afgevuurde inzet een prooi werd voor de EVC-doelman. Direct daarna bereikte Boyd Stevens na een knappe actie de op links staande Leon Machielse, die op zijn beurt met een steekpass Yannick Kuijpers aan het werk zette. De pass leek iets te hard, maar met een sliding slaagde Yannick Kuijpers er nog in een voorzet af te leveren en die bleek voor Stefan Schipper precies op maat om met een kopbal de marge te kunnen verdubbelen (2–0). Het openingsoffensief van de thuisploeg werd besloten met een vrije trap van Kevin van Gasteren, genomen op zo’n 25 meter van het EVC-doel, die wat te hoog gericht werd.
In het vervolg van de wedstrijd kwamen de bezoekers veel meer in het stuk voor. In de 17e minuut deed zich het eerste gevaar bij het Forward-doel voor, toen een Edammer aanval besloten werd met een schot dat via een Forward-been langs het doel van Dani Peper verdween. Tien minuten later ontstond de volgende mogelijkheid voor EVC, uit een corner van links. De bal werd voorbij de tweede paal opgevangen door een spits van de bezoekers, maar hij kwam niet tot afronding dankzij een prima ingreep van Yannick Kuijpers. Enkele minuten later liep een mooie combinatie tussen Darren Johnstone, Jelle Huitema en Kevin van Gasteren uit op een corner. De voorzet werd weggewerkt, waarna Jouke Huitema de bal uit de rebound om het EVC-doel heen krulde.
Tien minuten voor de rust werkte Leon Machielse de bal uit een door Kevin van Gasteren op links genomen vrije trap langs de verkeerde kant van de eerste paal. In de voorlaatste minuut van de eerste helft pikte Boyd Stevens de bal bij de middenlijn op. Na een rush over links wilde hij een voorzet afleveren, maar die veranderde via een Edammer verdediger van richting, waardoor de bal tegen de lat belandde. Uit de hieruit voortkomende hoekschop van Leon Machielse kopte Darren Johnstone in, maar net als het geval was bij die van Stefan Schipper in de beginfase van de wedstrijd werd ook zijn inzet door een EVC-verdediger van de doellijn weggewerkt, waarna de doelman met een goede ingreep de daaropvolgende voorzet van Kevin van Gasteren pakte.

In de beginfase van het tweede bedrijf zagen Milco Leijen zijn schot uit een pass van Kevin van Gasteren, en een EVC-spits zijn kopbal à la Beb Bakhuys langs het beoogde doel verdwijnen. In de 52e minuut was het wel prijs. Met een mooie pass bereikte Boyd Stevens op rechts Kevin van Gasteren, die op zijn beurt een krullende voorzet afleverde. De Edammer doelman week naar rechts uit om de bal te kunnen vangen, maar verkeek zich daarbij op de sprongkracht van Stefan Schipper, die – weer met een kopbal – de derde treffer liet aantekenen (3–0). Vijf minuten later volgde na een knappe verdedigende ingreep van Joep Rive een mooie Forward-combinatie met Kevin van Gasteren en Leon Machielse, die om de EVC-doelman trok en een voorzet afleverde. De bal belandde via verdediger bij Stefan Schipper, die met een teruglegger Milco Leijen in schietpositie bracht. De EVC-doelman voorkwam met een fraaie redding een grotere achterstand voor zijn team.
Na een uur spelen kon een EVC-middenvelder profiteren van een valpartij van Jelle Huitema – die op de bal was gaan staan en daardoor een oplapbeurt behoefde – door met de bal op het Forward-doel af te gaan. Na te zijn doorgebroken liep zijn actie toch nog op niets uit, omdat Darren Johnstone hem met een fraaie sliding van de bal wist te werken. Enkele minuten daarna werd een spits van de bezoekers met een pass vanaf de middenlijn bereikt, maar zijn positie was iets te lastig om zijn schot de juiste richting te kunnen geven.
Aan het begin van het vierde kwart van de wedstrijd kwamen Dennis van Tricht en Joey Papamelodias in het veld voor Milco Leijen en Darren Johnstone. Twee overtredingen van Joep Rive leverden de bezoekers binnen een paar minuten evenzoveel vrije trappen op. Bij de eerste werkte Jouke Huitema de bal weg en bij de tweede voorkwam Boyd Stevens op de doellijn een tegentreffer. Aan de andere kant van het veld viel even later wel een doelpunt te bejubelen. Weer was Stefan Schipper de schutter van dienst en weer deed hij dat met een – deze keer uit moeilijke lichaamshouding afgeleverde – kopbal, en ook weer uit een voorzet van Kevin van Gasteren, die door Dennis van Tricht met een knappe actie was bereikt (4–0). Even later maakten Stefan Schipper en Kevin van Gasteren plaats voor Bas Rive en Marijn Sterk.
Een kort maar hevig offensief van de bezoekers leverde enkele gevaarlijke situaties voor het Forward-doel op, mede dankzij het feit dat de ingezette wisselspelers in de aanvalslinie een lengtevoordeel met zich meebrachten. Een net langs Dani Pepers doel verdwijnende kopbal en een schot over de kruising van paal en lat gingen vooraf aan de tegentreffer die ontstond uit een aanval over links. De Edammer spits die met de voorzet bereikt werd zag zijn eerste inzet afstuiten, maar in de herkansing vond hij alsnog het net (4–1).
In de slotfase verrichtte Dani Peper nog knappe ingrepen op een kopbal en een diepe pass. Tussen deze bedrijven door kon Dennis van Tricht doorbreken op een pass van Leon Machielse, maar wegens een niet bestrafte duw in zijn rug kwam hij niet tot een afronding.

Always Forward (zat.) – EVC 4–1 (2–0). 9, Jelle Huitema 1–0; 13, Schipper 2–0; 52, Schipper 3–0; 74, Schipper 4–0; 86, 4–1.
Always Forward (zat.): Dani Peper, Darren Johnstone (67, Joey Papamelodias), Joep Rive, Boyd Stevens, Yannick Kuijpers, Jelle Huitema, Milco Leijen (67, Dennis van Tricht), Jouke Huitema, Kevin van Gasteren (78, Marijn Sterk), Stefan Schipper (78, Bas Rive) en Leon Machielse.

De Valken op rozen door winst op St. George: 2-0

De Valken heeft zondagmiddag goede zaken gedaan tegen St. George uit Spierdijk. Gezien het aantal wedstrijden onderling stond St. George er beter voor dan De Valken: 41% winst kansen voor de Spierdijkers tegen 33% voor De Valken. Echter zondagmiddag was de ploeg uit Hem de bovenliggende partij. Met 14 genoteerde hoekschoppen tegen slechts 4 voor St. George gaf dit aardig het overwicht aan.

Gespannen gezichten bij de pupillen van de beide trainers Gerd Feld en Remco Wachter. Zij hebben van een jong team duidelijk een hecht team gemaakt. Verdedigend staat het als een huis en ook aanvallend gaat het goed. Alleen het middenveld is een zorgenkindje. Daar was St. George bij vlagen heer en meester. Grote plaaggeest en soms net op het randje spelende Giel Besseling ging ook voorop in de strijd. Er werd hard maar sportief gestreden en scheidsrechter Huub Sio uit Maarssen hield het strak. Ondanks dit moeste Peter Groot na een aanvallende charge toch het veld met een blessure het veld in de 3e minuut verlaten. Hij werd vervangen door Rik Steen.
Gelegenheidscoach Maarten Frankfort, die Frank Knijn verving vanwege een vakantie naar Gambia, had zijn mannen daar in de rust op gewezen. Frankfort die volgend seizoen Grasshoppers gaat coachen, moets erkennen dat De Valken aanvallend en verdedigend beter was.
In de 12e minuut was het al raak voor De Valken. Michael Helfensteijn nam een hoekschop op maat en in een kluwen van spelers wist verdediger Twan van Dulmen buiten bereik van doelman Dave Laan raak te koppen: 1-0. Diezelfde Helfensteijn had de 2-0 op zijn schoenen, maar dit schot werd bekwaam gestopt door Dave Laan, de doelman van St. George. Wie dacht dat St George geslagen was kwam bedrogen uit. Vlak voor rust was er nog een mogelijkheid voor Roy Kunst, maar diens doelpoging ging rakelings lang het doel van doelman Joost Volter van De Valken, die bekwaam zijn doel schoon hield. Ruststand 1-0.

Na rust kwamen beide ploegen met het mes tussen de tanden weer het veld op. De Valken rook de overwinning en St. George liet zich niet naar de slachtbank leiden. Wederom een schot van Helfensteijn, die opnieuw werd gestopt door Dave Laan. St. George schoot vervolgens een bal op de paal en een bal over, had beter verdiend. Het staat echter zo mooi omschreven in de spelregels: “Wie de meeste doelpunten maakt is de winnaar van de wedstrijd”. Bij een lange bal in de blessuretijd werd spits Jan Caspers goed aangespeeld en waar Rick Boon eerder faalde, scoorde Jan Casper 2-0.
“Ik stond al een tijdje droog en dit doelpunt koester ik”, zei hij in de microfoon van Hoorn Radio. Even verder werd in de kleedkamer van De Valken een feestje gevierd. Zij moeten voor deze 1e periode op Paasmaandag nog spelen tegen Hauwert’65 om de titel. Maarten Frankfort had de vervelende taak om Frank Knijn te berichten dat zijn team verloren had. Niet alleen deze overwinning is goed voor de 1e periode, ook staan zij theoretisch met 1 wedstrijd minder gespeeld dan SV Rood Wit Zaanstad bovenaan.

Verslag en foto: Bert Putters
Hollandia - Alphense Boys 3-0
Always Forward - Den Helder 1-1
HSV Sport - VZV 3-1
KGB - Hauwert’65 0-2
De Valken - St. George 2-0
Kwiek’78 - Dynamo 0-0
Spartanen - VVW 2-5