Bomen over bomen + interview met wethouder Dick Bennis

Commissievergadering 13 februari

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het aantal bomen in Hoorn moet op peil blijven en zeker wanneer steeds meer gemeentegrond wordt aangewend om er woningen op te bouwen. Er bestaat sinds 2009 in Hoorn de richtlijn dat voor elke nieuwe woning 1,3 boom zal worden geplant.

Volgens raadsvoorstel kost een nieuwe boom € 1250,-, waarin de kosten van de boom, de inrichting van de groeiplaats, het planten de beluchting en bewatering zijn verwerkt. Het is de bedoeling dat de bouwers van huizen deze kosten voor hun rekening nemen. Het benodigde geld wordt gestort in een apart bomenfonds. Hierdoor zal het plaatsen en verzorgen van bomen niet op de gemeentelijke begroting gaan drukken.

Fracties akkoord met het idee van een bomenfonds

De leden van de raadscommissie gaan zeker akkoord met het idee van een bomenfonds. GroenLinks zou er zelfs iets meer ambitie in willen hebben en wijst op mogelijkheden voor innovatief groen, zoals verticaal groen. Er is in het verleden wat geld misgelopen en er zijn nog heel wat wensen voor terugplaatsing van weggehaalde bomen op diverse plekken in de stad. Hart van Hoorn ziet het plaatsen van bomen het liefst op de plek waar de woningbouw plaatsvindt. Fractie Tonnaer hoopt bij projectontwikkelaars die in het verleden hebben verzuimd bomen te plaatsen voor de woningen die zij bouwden alsnog geld voor het bomenfonds op te halen. De te plaatsen bomen moeten wel binnen een cirkel van max. 250 van het bouwproject worden geplant. Het CDA noemt ook de mogelijkheid om van het geld bijvoorbeeld speelplekken groener te maken.

Sociaal Hoorn vreest dat de projectontwikkelaars de bijdrage voor het bomenfonds verrekenen in de prijs van de woning. De koper van de woning betaalt te bomen, die in een aantal gevallen niet eens in de buurt van hun woning worden geplant. Struiken die worden weggehaald bij bouwprojecten zouden volgens Hoorn Lokaal ook prima bij particulieren in de tuin kunnen worden geplant in plaats van vernietigd. D66 wil zekerheid over de vraag of het geld echt gestoken gaat worden in uitbreiding van het groen. De ChristenUnie meent dat de prijs per boom hoger moet worden berekend naarmate die verder van de bouwlocatie komt te staan. Daardoor zal men meer moeite doen om dichterbij de nieuwe woningen bomen aan te planten. De PvdA hoopt dat met dit plan Hoorn inderdaad een groenere stad wordt.

Gesprek met wethouder Dick Bennis over het bomenfonds:

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (4.05 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/gesprek over bomenfonds2024-02-13.mp3)

Wethouder Dick Bennis is wel blij met de standpunten van de commissie. In het verleden was het niet goed geregeld en dat kan nu worden rechtgezet. Er komt eerst een bomenbalans. Hij maakt duidelijk dat voorafgaand aan de bouw ook een omgevingsplan wordt gemaakt en wanneer daarin te weinig groen is voorzien dat zal het plan aangepast moeten worden. Afwijken van het bedrag is niet onderhandelbaar. Deze strijdbare opmerking karakteriseert ook de stevigheid waarmee hij de zaak geregeld wil hebben. Met terugwerkende kracht nog geld te vragen voor niet geplaatste bomen in het verleden kan niet, omdat dit niet in het contract was opgenomen.

Wethouder Dick Bennis over het bomenfonds Wethouder Dick Bennis over het bomenfonds