Een boom opzetten

Column van Sjaak Grosthuizen

Je kunt niet alleen in de kroeg na een paar kroegconsumpties over bomen bomen, maar dat kan ook heel goed in een raadszaal en dat hebben ze gedaan in Hoorn. Bomen opzetten over aan te planten bomen kun je gerust aan de nu weer 12 fracties in de raad overlaten. Ze hebben op een eerder moment een presentatie over bomen in de stad meegemaakt en het is best wel leuk om als leek die presentatie ook eens te bekijken. Je moet echter zelf de fractiewoordvoerders beluisteren om te ontdekken hoe je verschillend over dit onderwerp kunt denken.

Waar het om gaat is de vaststelling dat bomen noodzakelijk zijn voor de leefbaarheid en nog wat zaken in een stad en dat bomen planten en onderhouden niet gratis is. De gemeente Hoorn heeft daarom een bomenfonds in het leven geroepen, waardoor dit allemaal iets beter betaalbaar wordt. Nu was het idee niet onlangs pas geboren, want al in 2009 was er een bomenbeleidsplan bedacht en daarin werden de kosten geschat op € 500,- per boom dat volgens de norm van 1,3 boom per opgeleverde woning vergoed moet worden.  Dit heeft er echter niet toe geleid dat er ook daadwerkelijk geld is betaald voor elke boom.

Tot voor kort was er geen enkele fractie die vanaf 2009 met terechte verontwaardiging vroeg of dat beleid nog wat opgebracht heeft. Men is nu echter klaarwakker en dan komen er ook meteen wakkere vragen naar voren. Waar moeten die bomen worden neergezet, wanneer een Hoornse postzegel wordt gebruikt om er een serie woningen te plaatsen en er geen plek meer is om alle bomen van de aantalsnorm daar in te persen? Kijk, dat is een vraag waard en die werd dan ook gesteld. Een andere vraag betreft natuurlijk: wie is het zoete lieve Gerritje die de benodigde € 1250,-, de werkelijke kosten per te plaatsen boom, gaat betalen?

Dat is serieus gevraagd, door verschillende personen en ik zie nog de kritische houding en blik van Jeroen van der Veer van Sociaal Hoorn die bij het stellen van zo’n vraag belangrijk is. Dezelfde vraag werd ook gesteld door Lisa Klinkenberg van de nu Onafhankelijke Partij en door Bram Berendse van de PvdA. Ook Roger Tonnaer die namens zijn eigen fractie sprak ging mee in die vraag. Met enig gevoel voor historie zou je kunnen zeggen dat de gehele oude PvdA-familie bang is dat de projectontwikkelaar niet zelf wil opdraaien voor de kosten van de bomen en dat dit de prijs van de huren of de koopsom van de sociale woningbouw zal opstuwen tot schier onbetaalbare hoogte.

Wat had je anders gedacht dan? Mag je van projectontwikkelaars die een aanbesteding hebben binnengehaald dankzij het feit dat er genoeg woonwensen niet vervuld zullen worden ook nog gaat schrappen in de eigen verdiensten? Gezani Chauke van de VVD heeft er het volste vertrouwen in dat bouwondernemers niet de rekening voor de bomen bij de bewoners terecht laat komen. Een beetje humor kun je hem en zijn fractie niet ontzeggen. Maar kan de wethouder er niet voor zorgen dat de bomen niet op de rekening voor de kopers komen? Dick Bennis lijkt over iets meer gezond verstand te beschikken en vermoedt sterk dat het hem niet zal lukken.

Je moet natuurlijk wel verheugd zijn over het feit dat in de toekomst niet de hele bomenlast op de gemeentelijke begroting komt te rusten. Ik verwachtte, toen ik het agendapunt aan de orde zag komen dat het bomenfondsverhaal in een kwartiertje - nee, laat ik het iets ruimer nemen, omdat er weer een fractie bijgekomen is – in een half uurtje helemaal afgehamerd zou zijn. Het werd dinsdagavond niet eens definitief afgehamerd en er komen nog raadsinstrumenten bij. Zeker van Fractie Tonnaer, die een mogelijke inhaalslag uitvecht met Hart van Hoorn. De vergadering duurde nog net geen anderhalf uur toen er even een korte pauze kwam om nog een ander agendapunt te kunnen behandelen. Dat stond op de zogenoemde B-lijst. Een lijstje van verwachte hamerstukken.

Ja, kun je net denken! Het punt van reclame maken voor de stad voor twee ton laat je als raadsfractie niet liggen als het even kan. Slogans en bewegwijzering en het inschakelen van mensen die de reclamekar gaan trekken laat je niet zomaar over aan mensen zonder dat de raad daar in alle verscheidenheid over heeft gebakkeleid. Er bestaan bij raadsleden veel ideeën over hoe het niet moet. Daar mag je als raadslid gewoon uiting aan geven. Je hoeft helemaal geen deskundige te zijn om ergens iets over te zeggen willen hebben. Gelukkig komen er de komende tijd nog een heleboel onderwerpen langs om een mooie boom over op te zetten.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Een boom opzetten Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Een boom opzetten