Opening kunstproject Oekraïense kinderen

19-02-2024

HOORNGIDS HOORN | Op 22 februari opent een bijzonder kunstproject in Hoorn, ter herdenking van twee jaar oorlog in Oekraïne en als eerbetoon aan de meer dan 300 Oekraïense ontheemden die de afgelopen twee jaar hun thuis hebben gevonden in Hoorn. Het project, getiteld ’Wat ik leuk vind in Hoorn’, biedt een ruimte voor deze groep kinderen om hun ervaringen te delen en zich gesteund te voelen.

Integratie
Sinds hun aankomst hebben de Oekraïense ontheemden, waaronder meer dan 60 kinderen, hun best gedaan om een nieuw leven op te bouwen in Nederland en te integreren in de Nederlandse samenleving. Dit project, dat tot stand is gekomen door een samenwerking tussen lokale instanties en kunstenaars, is bedoeld als een uiting van solidariteit en gelijkwaardigheid.

Ervaringen op een creatieve manier uiten
Het hart van het project wordt gevormd door de kunstwerken van de ontheemde Oekraïense kinderen, die onder begeleiding van een kinderpsycholoog en kunstdocent uit Oekraïne hun indrukken van de afgelopen twee jaar op het canvas tot uiting hebben gebracht tijdens twee workshops. Dit resulteert in 10 tot 12 unieke kunstwerken, gerealiseerd door twee groepen kinderen in vier workshops. De workshops waren opgebouwd uit een psychofysiek gedeelte onder leiding van Rots & Water-docent Erna Kooring, gevolgd door een schilderij-sessie met de kunstdocent Anastasiia Novikova. Deze benadering biedt momenten van zelfreflectie en emotieregulatie aan de kinderen, waardoor zij hun ervaringen op een creatieve manier kunnen uiten.

Opening
De opening van het herdenkingsproject op 22 februari zal een gelegenheid zijn om deze kunstwerken te bewonderen en de bijdrage van de Oekraïense kinderen aan Hoorn te vieren. De kunstwerken worden als kunstroute tentoongesteld op het Stadhuis, het Dijklander Ziekenhuis, kerkelijk centrum Het Octaaf en de Centrale Bibliotheek Hoorn.

Oekraine Oekraine