Vervuiling door HVC moet worden aangepakt

21-02-2024

HOORNGIDS HOORN | Gemeenteraadslid Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer heeft naar aanleiding van verschillende klachten over en rond het afvalbrengstation HVC aan de Factorij een brief verzonden naar de directie van het bedrijf om gedaan te krijgen dat er schoongemaakt wordt en geanticipeerd wordt op een vertrek vanwege verschillende vormen van overlast. 

Roger Tonnaer: ”Afvalbrengstation HVC aan de Factorij vervuilt sloot en bomen in de omgeving. Door de populariteit van het afvalbrengstation ontstaan er files. Het HVC afvalstation is intussen te klein geworden. Het is nodig dat HVC op zoek gaat naar nieuwe locatie voor afvalbrengstation. Voor het zover is moet de sloot en omgeving eerst schoongemaakt worden. Ook het spannen van netten aan de Factorij is nodig.” 

De brief aan HVC is hieronder te lezen.

Geachte directie, 
De directe omgeving van HVC Afvalbrengstation aan de Factorij in Zwaag is vervuild. In sloot en bomen achter het afvalbrengstation liggen veel plastic en ander afval. Het afval komt ook terecht in bomen en groen van omliggende bedrijven van HVC tussen de Factorij en de Corantijn van bedrijventerrein Westfrisia. 
De vervuiling van de omgeving van het afvalbrengstation is ernstig te noemen. Dat is extra stuitend omdat deze wordt veroorzaakt door een afvalverwerkingsbedrijf met gemeenten en waterschappen als aandeelhouders. Wij verwachten dat HVC een voorbeeldfunctie heeft op het terrein van vuilverwerking en milieubescherming. 
Onze fractie vraagt HVC maatregelen te nemen zodat er een einde wordt gemaakt aan de vervuiling van sloten en directe omgeving van het afvalbrengstation aan de Factorij. Het schoonmaken van de sloten in de omgeving en het aanbrengen van netten aan de Factorij, is hard nodig. Omdat het afvalbrengstation veel wordt gebruikt, is het station inmiddels te klein en zal er naar een nieuwe locatie moeten worden gezocht. In coronatijd ontstonden er autofiles bij het station. Deze filevorming zal vaker voorkomen. Bedrijven in de buurt van het afvalbrengstation zijn steeds moeilijker door klanten te vinden. Ook voor de fileoverlast moet een oplossing worden gevonden.
Omdat Hoorn medeaandeelhouder is van HVC Afvalverwerkingsbedrijf ontvangt de gemeente een kopie van deze brief. Van het Hoornse College van Burgemeester en Wethouders verwachten wij dat HVC wordt aangesproken op de vervuiling van de sloot en omgeving. Dat geldt ook voor de verkeersoverlast bij het HVC Afvalbrengstation aan de Factorij op Bedrijventerrein Westfrisia.    
Vriendelijke groet,  
namens Fractie Tonnaer, 
Roger Tonnaer 
gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Afvalbrengstation Afvalbrengstation
HVC aan de Factorij HVC aan de Factorij