Commissie spreekt over afvalscheiding binnenstad, Julianapark en actieplan voor de fiets

21-02-2024

HOORNGIDS HOORN | Op dinsdag 27 februari vindt er om 19.0 uur een commissievergadering plaats in de raadszaal van het stadshuis. De commissie bespreekt plannen voor betere afvalscheiding, meer fietsgebruik en een burgerinitiatief over het Julianapark.

Afvalscheiding binnenstad
De inzameling van verschillende soorten afval in de binnenstad en bij hoogbouw moet worden aangepast. Volgens nieuwe regelgeving moet ieder huishouden groente-, fruit-, en tuinafval gescheiden kunnen weggooien. Ook moeten gemeentes bepalen hoe PBD-afval (plastic, blik en drinkverpakkingen) wordt gescheiden. Het voorstel van het college wordt besproken in de commissie.

Actieplan Fiets
Het aantal inwoners van de gemeente stijgt naar verwachting met minstens 10% tot 2035. Dit betekent dat meer mensen zich gaan verplaatsen en dat het drukker wordt op de weg. De gemeente speelt in op deze groei met Actieplan Fiets. Hierin staan maatregelen om het voor inwoners zo aantrekkelijk mogelijk te maken om de fiets te pakken. De commissie bespreekt de voorwaarden van dit plan.

Burgerinitiatief Julianapark
Een burgerinitiatief is een voorstel dat aan de gemeente wordt overhandigd door inwoners. In mei 2023 werd het burgerinitiatief Groene Toekomst Julianapark ingediend. Over de inhoud van dit initiatief wilde de gemeenteraad een meningvormende bespreking houden. De bespreking vindt nu plaats in deze commissievergadering.

Eerste vergadering HOE?!
Dit is de eerste vergadering waaraan de fractie Hoorn Open en Eerlijk?! deelneemt. Arnica Gortzak en Lisa Klinkenberg hebben de PvdA Hoorn verlaten en een lokale partij opgericht. PvdA Hoorn heeft nu één zetel in de gemeenteraad. Arnold Wegner is de nieuwe fractievoorzitter en wordt bijgestaan door twee commissieleden.

Volg de commissievergadering live of online
Om 19.00 uur begint de commissievergadering in de raadszaal van het stadhuis. Publiek is welkom. Je kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream vind je op de website van de gemeenteraad (https://hoorn.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/adb64919-73c3-4b8d-bae0-5733672ce3e5). 

Afvalzakken binnenstad Hoorn Afvalzakken binnenstad Hoorn
Julianapark 1 Julianapark 1

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
29-2-2024, 09:16
Fietsenplan goed idee. Bij mooi droog weer (tegen koude kun je je kleden) kun je makkelijk op de fiets. ook vanuit Hoogkarspel. Jammer dat het OV erbarmelijk is en zeker bij slecht weer. Vooral voor mensen die niet vlakbij een Treinstation wonen. Zorg eerst voor een goed OV en ga dan praten over een fietsenplan.

Reactie: (Hans Bruynsma)
24-2-2024, 00:21
Besge Co de Rood (of is het Code Rood?) ik het met je eens dat marktrommel opgeruimd moet worden, zeker op zaterdag. Maar..(je voelt het al aankomen) dat gaat geld kosten en dat wordt weer verhaald op jou en mij als burger in de jaarlijkse aanslag Gemeentebelastingen. Ik heb eens navraag gedaan: Het opruimen van de kermisrommel en dat van de "koninklijke vrijmarkt", zit daar in, dus als je meer wilt betalen? In Amsterdam (bijvoorbeeld)zit het opruimen van bekende dagelijkse markten als de Dappermarkt en de Albert Cuijpstrraat, en Plein 4o-45 al in de aanslag van de gemeente én het waterschap Rijnland (Plein 40-45 ligt nl. binnen dat waterschap). Wil ij extra belasting betalen? Zo'n opruiming kost namelijk geld: Personeelskosten omdat het weekend is, dus minstens dubbel uurloon naast overwerk. Dhr.Tonnaer zal vast wel meelezen en zijn eigen conclusies trekken. Mag ik je een advies geven? Begin NU een eigen politieke partij of lijst en laat die registreren. Als raadslid/politicus heb je straks vast veel meer invloed. Of ik op jou ga stemmen? Dat hangt van je programma af.

Reactie: (Co de Rood)
22-2-2024, 13:12
Zou het, van gemeente uit, geen eis kunnen worden dat HVC het huisafval op een andere dag op gaat halen dan de maandag? nu ligt na afloop van de zaterdagmarkt er door de hele route van deze markt huisafval tot maandag op straat, waar zijn de vragen van Hr. Tonnaer in deze? deze man weet altijd zoveel vragen te stellen aan de gemeenteraad maar hij wandelt vast niet door de binnenstad op zondag.